Dezvelirea bustului maestrului DUMITRU FĂRCAȘ

Duminică, 23 ianuarie 2022, ora 13, pe platoul din fața Primăriei Groși, a avut loc dezvelirea bustului maestrului Dumitru Fărcaș.

Evenimentul a fost organizat în preajma Zilei Unirii Principatelor Române, de Primăria comunei Groși în parteneriat cu Fundația „Dumitru Fărcaș” și a debutat cu intonarea Imnului de Stat și dezvelirea bustului de către primarul Florin Boltea și Dorel Rohian, prieten al artistului. A urmat slujba de sfințire a bustului oficiată de PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, cu un sobor de preoți.

Șirul alocuțiunilor a fost deschis de fiica maestrului, Andreea Fărcaș. Marele actor Dorel Vișan a introdus publicul prezent în atmosfera solemnă a momentului recitând o poezie, iar profesorul Grigore Leșe a vorbit despre muzica interpretului Fărcaș, încheind cu horea „Lasă lume c-oi muri / Plânge-i și ți-i bănui”. Ceremonia a fost moderată de părintele Virgil Jicărean.

Dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, „a ridicat o statuie de cuvinte bunului său prieten”, Dumitru Fărcaș. Preasfințitul Iustin l-a numit pe artist „voievodul taragotului din Maramureș”. Anton Rohian, prieten al artistului și unul dintre organizatorii evenimentului, a rememorat scrisoarea Mariei Tănase, care i s-a adresat acestuia la începutul carierei lui muzicale cu formula „Drăguțule Fărcășel”. Primarul Florin Boltea a încheiat șirul cuvintelor rostite pentru memoria taragotistului Dumitru Fărcaș spunând: „Acest bust, realizat de sculptorul Ioan Marchiș, reprezintă dovada vie și eternă că noi, groșenii, l-am iubit și l-am prețuit la fel de mult pe cât ne-a iubit și prețuit el în timpul vieții”.

Un emoționant omagiu i-au adus și membri ai Ansamblului „Mărțișorul” de la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, instituție care îi poartă numele, precum și membri ai Ansamblului Național „Transilvania”, unde artistul a debutat. Au fost depuse coroane de flori la bustul artistului, iar la final a avut loc un pelerinaj la Mănăstirea Habra.

Ștefan Selek, bibliotecar
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare
Email: pr.bibliotecamm@gmail.com

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: