5 februarie 2022 – Ziua de Dus Copilul la Bibliotecă

de Raluca DONCIU

Ziua de Dus Copilul la Bibliotecă este o inițiativă internațională care încurajează familiile de pretutindeni să-i ducă pe cei mici la bibliotecile locale.

„Bibliotecile le permit copiilor să întrebe despre lume și să primească răspunsuri. Și cel mai minunat lucru e că după ce copilul învață cum să folosească o bibliotecă, ușile învățării îi vor fi mereu deschise.” – Laura Bush

Istoricul zilei

Lansată în 2011 în Connecticut, Statele Unite ale Americii, din dorința de a conștientiza lumea despre importanța bibliotecii în viața unui copil, aceasta se sărbătorește în prima sâmbătă a lunii februarie în fiecare an.

Importanța acestei zile

Biblioteca este un loc perfect pentru ca cei mici să înceapă să iubească lectura și să învețe o mulțime de lucruri noi. E inutil să mai spunem cât e de importantă lectura pentru cei mici, iar biblioteca este locul perfect pentru a-i încuraja să citească. Cititul este o unealtă prin care învățăm, așadar, familiarizând copiii cu bibliotecile nu doar că le oferim accesul la cantități imense de informații, ci îi și ajutăm să-și creeze obiceiuri sănătoase.

La bibliotecă toți suntem egali, toți avem acces la aceleași resurse, indiferent de statutul economic sau social. Aici nu contează dacă părinții nu știu ce cărți ar fi potrivite pentru copiii lor, pentru că bibliotecarii sunt aici pentru a ajuta pe toată lumea. Deseori copiii din familiile mai puțin norocoase simt că nu au la dispoziție acasă toate cărțile necesare pentru a afla ceea ce-i interesează sau pentru a învăța ceea ce au nevoie. Pentru aceștia în mod special, biblioteca va fi un tărâm de basm salvator, care le deschide noi orizonturi. Și nu e vorba doar de cărți, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare este un adevărat centru cultural, unde copiii pot viziona filme, pot asculta uimiți poveștile exprimate prin Covorul Povestitor, pot participa la o mulțime de evenimente educative și distractive. Pot simți că fac parte dintr-o comunitate.

Cum sărbătorim această zi?

Aceasta este o zi perfectă pentru a vă duce copiii la bibliotecă. Fiind sâmbăta, este de obicei o zi liberă pentru întreaga familie. La fel cum am spus în articolul anterior, ritualurile acestea în familie vor rămâne amintiri emoționante în sufletele celor mici. Iar mergând împreună cu părinții lor la bibliotecă, ei vor asocia acest loc cu iubirea și căldura unei zile petrecute alături de cei dragi. Dacă nu au mai fost niciodată, le prezentați un loc de basm unde vor descoperi orice își imaginează. Îi va încânta ideea de a avea permisul lor propriu de bibliotecă. Biblioteca noastră este deschisă și sâmbăta, de la 9:00 la 1a 14:00.

Ce carte vă recomandăm pentru a sărbători această zi?

„Biblioteca ursului”, scrisă de Poppy Bishop și ilustrată de Alison Edgson, disponibilă la Biblioteca Județeană aici: https://bibliotecamm.ebibliophil.ro/mon/biblioteca-ursului

(Biblioteca de vise)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: