„Magia dansului” la Albac

În perioada 10-13 februarie 2022, în localitatea Albac, județul Alba, s-a desfășurat cea de a VIII-a ediţie a Seminarului Coregrafic „Magia dansului”, găzduit de Pensiunea „Perla Apusenilor”. Organizatorii acestei manifestări culturale au fost Primăria comunei Sohodol, reprezentată de profesor coregraf, Oana Joldeș, Primăria comunei Seleuș, instructor, Andrei Șandru și Asociația „Ghiocelul” din Sibiu, președinte și profesor coregraf, Vasile Stoia.

Au fost patru zile intense de dans popular, o adevărată magie a dansului, cu participarea unui număr impresionant de 170 de persoane: maeștri și profesori coregrafi, instructori, dansatori și reprezentanți ai instituțiilor de cultură din țară, cât și iubitori ai jocului tradițional românesc din Anglia și din Germania. La această ediție s-au predat jocuri populare tradiționale din: Țara Moților, profesor coregraf, Oana Joldeș; „Jocul la șură” de pe Valea Hârtibaciului (Sibiu), maestru coregraf, Ion Terchilă; jocuri populare din Oltenia, maestrul coregraf Ionel Garoafă.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș a fost reprezentat de maestrul coregraf, Grigore Simionca și Ioana Paula Simionca, care au predat și prezentat muzica, costumul, obiceiurile și jocurile populare din Țara Lăpușului, subzonă etnofolclorică a Maramureșului.

„Am ținut mult, ca de această dată, să prezentăm jocurile tradiționale care se joacă în satele din Țara Lăpușului, lucru foarte apreciat de către toți participanții. Ținutul Lăpușului este o regiune mai puțin cunoscută de majoritatea participanților la seminar și nu numai. Tradițiile și frumoasele jocuri populare specifice acestor mirifice locuri le-am predat și lor, cu scopul de a fi cunoscute, puse în practică și promovate la nivel național și internațional. De fapt, scopul și obiectivele acestor seminarii coregrafice este acelea de a învăța, de a crea schimburi culturale între ansamblurile de profil, de conservare și de transmiterea mai departe a dansurilor populare, pentru a putea reprezenta cultura tradițională românească, specifică fiecărei regiuni și zone folclorice din țară, punând în valoare combinația de muzică, poezie, strigături și costume, cât și o interpretare în cel mai original și autentic stil. Aceste întâlniri culturale au ca finalitate realizarea de suite de jocuri și tablouri muzical-coregrafice de o mare frumusețe”. (Grigore Simionca)

Sursa: Centrul Culturii Tradiționale Maramureș / foto: G. Simionca

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: