In memoriam prof. univ. dr. Corneliu Ioan BUCUR

prof. univ. dr. Corneliu Ioan Bucur

Muzeul ASTRA este în doliu. Domnul profesor universitar doctor Corneliu Ioan Bucur a trecut la cele veșnice…

Conducerea și echipa Muzeului ASTRA își exprimă profundul regret pentru trecerea în neființă a domnului profesor universitar doctor Corneliu Ioan Bucur, omul care a condus instituția timp de aproape 20 de ani. Este o pierdere imensă pentru Sibiu, pentru România și pentru tot ceea ce înseamnă cultură, tradiții și identitate națională!

Domnul prof.univ.dr. Corneliu Bucur s-a născut la 25 aprilie 1942, în Mediaș, și a urmat cursurile Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj, Facultatea de Istorie-Filozofie, secţia Istoria Veche a României. După absolvire a lucrat ca supraveghetor la Secţia de Artă Populară a Muzeului Brukenthal, după care a fost promovat ca muzeograf şi muzeograf principal, şef de secţie. De la 1 august 1969 preia conducerea Muzeului Tehnicii Populare. Domnul prof.univ.dr. Corneliu Ioan Bucur a fost director general din 1992 până în 2009 la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” Sibiu, devenit Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu în anul 2001.

De asemenea, domnul prof.univ.dr. Corneliu Bucur a ocupat funcțiile de asistent universitar la Facultatea de Istorie, Litere şi Drept din Sibiu la cursul de Etnografie ţinut de profesorul Cornel Irimie în anii ’70, profesor universitar (din septembrie 1998) la Catedra de Etnologie-Sociologie a Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu. Totodată a fost membru în numeroase comisii naţionale şi internaţionale de antropologie, etnografie şi folclor și a obţinut titlul de Doctor în istoria culturii cu teza „Introducere la istoria civilizaţiei tehnice populare din România” (1981). O altă distincție importantă obținută este premiul EMYA (European Museum of the Year Award), în anul 1993.

Corneliu Ioan Bucur a avut o viață în slujba culturii! Va rămâne veșnic legat de Muzeul ASTRA prin ridicarea lui la nivelul muzeelor europene de profil.

Muzeul ASTRA va duce mai departe nobila moștenire lăsată de domnia sa.

Odihnească-se în pace!

Pentru cei care vor să-i aducă un ultim omagiu, slujba de înmormântare va fi sâmbătă, 5 martie, la ora 13:00, la Biserica Greco-Catolică din Sibiu, strada Cristian.

Sursa: Muzeul ASTRA

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: