Sub semnul rodirilor imaginației poetice!

 de dr. Teodor ARDELEAN

Florica Bud și dr. Teodor Ardelean
lansare de carte la Borșa

Un buchet de vorbe frumoase aduc și eu la această sărbătoare „cenaclieră”. Căci Florica Bud este, într-un fel, colega noastră, Domnia Sa conducând, cu prietenie și suflet nobil, Cenaclul Scriitorilor ce funcționează la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” de câțiva ani buni.

Ani buni și rodnici a adunat și scriitoarea Florica Bud în cariera ei încărcată de pasiune mistuitoare. Căci harul n-a ocolit-o și nici imaginația n-a evitat-o, astfel încât opera adunată constituie deja o referință axiologică.

Florica este un om generos și un caracter teribil de bun. O ființă încărcată mereu cu emoții și deschisă la faceri de bine. Prietenă cu cărțile, dar și cu coala cea albă care-și provoacă „partenerul”, Florica Bud dă mereu semnalul de primire a licărelor de speranțe și a rodirilor luminii. Luminile din noi nu au doar menirea să ne reducă întunecimile, ci, mai ales să contribuie la jocul cel mare în care umbrela și tutela luminii să devină biruitoare. Florica Bud are vocația prieteniei, sinonimă cu cea a scrisului, care i-a devenit cel mai bun prieten. Este o ființă aleasă, nobilă, ce s-a insinuat în peisajul cultural băimărean cu forța pe care ți-o dă „ieșirea din labirint”, atunci când perspicacitatea domină ignoranța și când proeminențele șterg orice fel de abraziuni social-culturale. Florica Bud e o poetesă precum o contesă cu portofoliu și o prozatoare cu certificat de identitate la purtător.

Nu pot scăpa ocazia să spun un cuvânt și despre soțul sărbătoritei. Inginerul Nicolae Bud, cu două doctorate meritorii și cu alte cărți importante în domenii dificile ca abordare, a ales să-i fie Floricăi nu doar ceea ce „oferta de fidelitate” a căsătoriei cuprinde, ci, îndeosebi, partenerul intelectual fidel și purtătorul de grijă pe verticalele unei vieți în care mentoriatul înnobilează adevărurile. Ceea ce face ca familia să capete astfel carate de noblețe moderne.

La mulți ani, Florica Bud! Și viața să-ți fie mereu înseninată, atât de nepoți cât, mai ales, de rodirile imaginației poetice, la care ți-ai găsit refugiul deplin!

* Material publicat în: Oglindă în timp – Florica Bud: volum aniversar / antologator și îngrijire ediţie: Liana Pop; realizare grafică și prelucrare imagini: Alexandru Ioan Roman; Bucureşti: eLiteratura, 2017, 312 p., il. color şi alb-negru, p. 2.

https://bibliotecamm.ebibliophil.ro/mon/oglinda-in-timp-florica-bud-volum-aniversar-n6f7n36f

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: