Cu onorul la Vasile Lucaciu

Sâmbătă, 9 aprilie, ora 10.00, Asociația Generală a Românilor Uniți în colaborare cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare au organizat simpozionul „Vasile Lucaciu – erou al națiunii române”. Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa domnului Ioan Tătăran, fiu al satului Potău (jud. Satu Mare) și a Asociației AGRU de la Biserica Greco-Catolică „Sf. Anton” Baia Mare (președinte: Gheorghe Pop).

Despre viața și activitatea marelui om politic ardelean, militant pentru drepturile românilor din Transilvania în timpul Imperiului Austro-Ungar, care, în acest an va fi comemorat la data de 29 noiembrie la 100 de ani de la moarte, au avut intervenții: Preasfinția Sa Vasile Bizău, Episcop Greco-Catolic al Eparhiei Maramureș, prof. Lucia Pop – Muzeul Județean de Arheologie și Istorie Baia Mare, etnolog Janeta Ciocan, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, dr. Viorel Câmpean – Biblioteca Județeană Satu Mare, Gheorghe Pârja – jurnalist, col.(r) Voicu Șichet – redactor coordonator al revistei „Eroii Neamului” (Satu Mare), prof. Lucian Miclăuș – Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, preotul greco-catolic Simion Mesaroș, dr. Coriolan Pop – fiu al satului Apa (Satu Mare), col.(r) Gavril Babiciu – președintele Asociației „Renașterea șișeșteană”.

Moderator: dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.

„Vasile Lucaciu, cel pe care astăzi îl omagiem, a fost omul timpului său. Și el și-a asumat multe riscuri, a fost un mare luptător, care poate în ziua de azi ar fi considerat puțin exagerat. A avut conflict inclusiv cu ierarhul lui. Totul trebuie pus în contextul istoric și este de urmărit care au fost roadele. Eu mă bucur că astăzi Vasile Lucaciu este revendicat de toți, el este erou al națiunii române. Dezbaterea «Al cui este Vasile Lucaciu?» nu ar trebui să creeze conflicte, deoarece Vasile Lucaciu este un fiu și preot al Bisericii greco-catolice, dar este în același timp un fiu al națiunii române”, a mărturisit Preasfinția Sa, Vasile Bizău.

Moderatorul evenimentului, dr. Teodor Ardelean, a vorbit despre „întrecerea care există întru jertfelnicie pentru a răsplăti jertfa”, pe care o consideră binevenită, între maramureșeni și sătmăreni. „Este o concurență loială și nu au decât să meargă mai departe în competiția cine îl revendică mai mult pe Vasile Lucaciu, decât să rătăcim și să uităm, sau să nu cinstim ceea ce e de cinstit”. Tot în cuvântul său, Teodor Ardelean a propus realizarea unei cercetări bibliografice despre Vasile Lucaciu, care să fie făcută de către un cercetător cunoscător și pasionat de subiect.

În cadrul evenimentului a avut loc și proiecția unui film realizat de col. (r) Gavril Babiciu, care a condus în Anul Centenar, la Viena, o delegație pe urmele memorandiștilor. O expoziție de carte cu titlul „Cu onorul la Vasile Lucaciu” a completat tabloul de imagini al acestui eveniment omagial.

de Ștefan Selek,
bibliotecar

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: