MÂNTUIREA UNIVERSALĂ ȘI PERSONALĂ

de Vasile BELE

Motto:

Pentru cel care este creștin, idealul este să se mântuiască, să dorească mântuirea. Adică eliberarea de rău, de întuneric, de ură, de tot ceea ce este rău cu adevărat”.

Pr. Sofian Boghiu

Mântuirea universală și personală, apărut la Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2021, ISBN 978-606-062-379-3, 102 p., semnată de Sorina Mihaela Botiș – carte recomandată de revista „Mărturii maramureșene”, (revistă de cultură, tradiție și atitudine civică), prefațată de Radu Botiș, care afirmă: „Acceptând că întreg Universul este o lumină, dar o lumină dependentă de o lumină supremă, deci o lumină creată în relație cu o existență, care e lumina necreată și creatoare avem o șansă primordială. Nevoia de mântuire a omenirii din robia răului a fost simțită de toate popoarele. Dorința de răscumpărare a sufletelor și jertfele, semn ala cestei dorințe și mijloc de împăcare, le întâlnim la toate religiile”, (p. 5).

Volumul are o Introducere, foarte frumos documentată, din care aflăm detalii despre mântuire. Ce este mântuirea? „Mântuirea este mesajul central al credinței creștine și fundamentul neclintit al întregii vieți și al tuturor activităților Bisericii lui Hristos”, (p. 10). „Mântuirea este o «refacere reală» a naturii umane”.

Volumul are trei capitole. Din primul capitol – Termenul de mântuire-soteriologie-iconomie – aflăm că mântuirea este actul prin care Dumnezeu prin întruparea, moartea și învierea Fiului Său, Iisus Hristos, restabilește omul în stare de comuniune personală cu El, Dându-I acestuia germenele unei vieți veșnice, noi”. Chiar eram curios ce reprezintă soteriologia? „Soteriologia (gr. O Soter = Mântuitorul) este doctrina creștină despre mântuire. Mântuirea este restaurarea omului căzut în drepturile de fiu al lui Dumnezeu, scoaterea din iad și așezarea lui în Împărăția lui Dumnezeu”, (p. 15).

Capitolul II – Mântuirea universală are două subcapitole – (1) Persoana mântuitorului Iisus Hristos și (2) Raportul între persoana lui Iisus Hristos și lucrarea lui mântuitoare. Autoarea, afirmă că: „Mântuirea universală începe cu întruparea Fiului Iisus Hristos, se continuă cu activitatea Sa, cu Patimile, moartea, învierea și înălțarea la cer”, (p. 25). În ce constă mântuirea? Aflăm și răspunsul – (1) „eliberarea omului din robia păcatului și a morții”, (2) „restaurarea, înnoirea și îndumnezeirea firii umane din Iisus Hristos și virtual a întregii firi omenești” și (3) „comuniunea de viață a oamenilor cu Dumnezeu prin cuprinderea virtuală a tuturor în Hristos cel mort și înviat pentru a noastră mântuire, actualizată în Trupul Său comunitar sobornicesc, extins în timp și spațiu, Biserica”, (p. 26).

Capitolul III – Mântuirea personală cuprinde trei subcapitole – (1) Desfășurarea operei mântuitoare a lui Iisus Hristos în biserică, (2) Educația creștină în familie și (3) Educația religioasă în școală.

Interesant volumul și curajos demersul. Rezultatul? Unul pe măsură! Ce frumos ar fi dacă am respecta poruncile! Ce frumos ar fi dacă toată viața noastră ne-am dedica-o mântuirii!

Felicitări, pentru această apariție editorială – Mântuirea universală și personală, semnată Sorina Mihaela Botiș, profesor de religie, Liceul Tehnologic „Dr. Florian Ulmeanu”, Ulmeni, Maramureș. Succes în activitatea didactică și pedagogică.

3 Responses to MÂNTUIREA UNIVERSALĂ ȘI PERSONALĂ

  1. Este o recenzie frumoasă. Felicitări tuturor!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: