Puterea dinlăuntrul nostru

de dr. Vlad Ioan BONDRE

Trebuie să fim pe deplini conștienți că puterea dinlăuntrul nostru nu apare peste noapte, pentru că, mai înainte de a fi puternici, trebuie să cădem. Dezamăgirile și incertitudinile sunt specifice vieții, de aceea ele trebuie luate ca atare, pentru că ne oferă calea spre maturitate. Părintele meu duhovnic, adeseori, mă îndeamnă să fiu precum racul, să fac un pas înainte și doi înapoi, pentru a vedea ce am realizat. „Managementul” riscului, în situația de față, trebuie să ne deschidă orizontul percepției și al evaluării conștiente. De aceea, orice lucru care se petrece în viața noastră trebuie să fie considerat darul lui Dumnezeu, pentru ca, mai apoi, să ne dăm seama de ce este așa. Desigur că nimeni nu își dorește să treacă prin greutăți, dar ele ne călesc pentru ceea ce vom fi mai târziu.

Puterea dinlăuntrul nostru trebuie să fie ca și o ancoră, ce ne menține activi în realitate, pentru ca nu cumva vântul necazului și al durerii să ne cuprindă. O amică îmi povestea, că tatăl ei este bolnav de inimă și că este foarte îngrijorată de ceea ce se va întâmpla cu familia ei, dacă va muri. În prima fază, a căzut și ea în deznădejde, dar, mai apoi, și-a adus aminte că are la cine apela, are un ajutor în Dumnezeu, de aceea L-a chemat în rugăciuni, și cu inima cât un purice și cu lacrimi fierbinți, a cerut însănătoșirea tatălui ei. „Pot totul în Hristos care mă întărește” erau vorbele ce le rostea în fiecare dimineață și prin care a dobândit putere. Nimeni nu se aștepta, dar, în câteva săptămâni, tatăl ei nu avea nici măcar o urmă a durerii sau a vreunei boli. Iată, cât bine poate face puterea pe care noi o alimentăm cu gândul cel bun.

Vorbind despre exemplul puterii, trebuie să fac o remarcă despre puterea Cuvântului, care este plinirea Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos. Iisus niciodată nu și-a pus întrebarea: „de ce trebuie să îndur Eu toate acestea?”. Slăbiciunea firii, în timpul Patimilor, a fost întărită de puterea iubirii Lui Dumnezeu. Hristos a văzut puterea transcendentă prin Cruce, ca scop al Învierii. De aceea, cuvine-se, dar, să privim și noi spre puterea Tatălui Ceresc, pentru că El ne va „învia” din orice suferință, iar deznădejdea va fi doar o umbră. Să știm că trebuie să fim foarte aprinși în putere, pentru că ea e sprijin și ajutor, iar deznădejdea un păcat mare, prin care negăm ajutorul lui Dumnezeu. Credința nu înseamnă doar o putere lăuntrică, ci cea mai mare putere din toate câte există.

Credința este puterea lăuntrică, dar este și darul lui Dumnezeu, insuflat nouă, pentru a fi întocmai chip și asemănare, prin sfințenie și respectarea poruncilor. Prin credința lăuntrică, cunoaștem ceea ce nu vedem cu ochii trupești, vedem transcendent. Sunt oameni care toată viața lor încearcă să vadă lumina minunilor, dar zadarnic este efortul lor, pentru că celor vrednici cu adevărat, le este de ajuns Cuvântul. Fără puterea lăuntrică și fără credința că vom reuși tot ceea ce ne propunem, nu putem fi plăcuți lui Dumnezeu. Un prieten drag mie, în momente de cumpănă mă mângâia astfel: atunci când simți că nu mai poți, ești abia la jumătatea drumului.

Atunci când simțim că nimeni nu este lângă noi, deși suntem înconjurați de prieteni, să nu fim supărați, ci să căutăm să înțelegem că totul stă în puterea noastră de a merge mai departe. Avem puterea de a schimba lumea și asta începe cu noi. Totul începe de la iertare, pentru că este cel mai bun mijloc de manifestare a iubirii și, mai presus de atât, este cel mai potrivit mod de a ne simți mai bine. Să nu uităm! Puterea lăuntrică poate schimba ceva, dacă suntem guvernați de un simplu gând: a iubi înseamnă a ierta!

***********

Prof. dr. Vlad I. Bondre – la ceas aniversar.
Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
vă urează
La Mulți Ani!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: