Maraton literar la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare

de Gelu DRAGOȘ,
U.Z.P.R.

Luni, 27 iunie 2022, ora 13:00, la Sala de conferințe a Bibliotecii Județene, în prezența unor specialiști din domeniu, au primit „botezul” public volumele VIII și IX ale lucrării „Patrimoniu preindustrial şi industrial în România”, de dr. Volker Wollmann. 

Moderatorul evenimentului a fost dr. Teodor Ardelean care a evidențiat munca titanică a domnului Volker Wollmann și a dat apoi cuvântul unor specialiști în domeniul industriei și mineritului: Ștefan Blasko, manager general la Electro Sistem Baia Mare, Alexandru (Sașa) Nicolici, unul dintre cei mai importanți geologi contemporani și nu în ultimul rând inginer minier Nicolae Bud, ex-deputat (4 mandate) în Parlamentul României. Au mai vorbit Mircea Bochiș, sculptor și pictor important, scriitorul Gheorghe Jurma, director al editurii „Timpul” (TIM) și al revistei „Semenicul” din Reșița, muzeograf Lucia Pop, preot Gheorghe Pop din Seini, conf. univ. ing. dr. Mirela Ana Coman, Ioan Denuț, directorul Muzeului de mineralogie „Victor Gorduza” ș.a.

**************

Tot luni, 27.06.2022, ora 17,00 cu o precizie nemțească, în aceeași locație, cu „actori” diferiți, a avut loc prezentarea cărții-album „Monumente și plăci comemorative pentru germanii din România deportați în ianuarie 1945 în Uniunea Sovietică = Denkmäler und Gedenktafeln für die im Januar 1945 in die Sowjetunion deportierten Rumäniendeutschen”, autori: Friedrich Philippi și Erwin Josef Țigla.

Așa cum a afirmat dr. Teodor Ardelean este o carte-TEZAUR la care și-au adus contribuția și Crina & Dorin Dărăban din Satu-Mare. Este o carte-album cu monumentele și plăcile comemorative ale victimelor deportate (cetățeni de etnie germană)  în URSS, inclusiv în Dombas (actualmente oraș din Ucraina). Pe marginea cărții-document istoric au vorbit: Clara Sinn, președinta FDGR, organizația Baia Mare, Walter Ubelhart, romancier, președintele FDGR Maramureș, editor Mihai Nae, sculptor Mircea Bochiș ș.a.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: