Pianistul maramureșean, Cadmiel Boțac – Marele premiu la New Hope Grand Prix

Cadmiel Boțac

Academia Natională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca a fost în aceste zile gazda primei ediții a Concursului Național de Interpretare Instrumentală „New Hope Grand Prix”, Cluj-Napoca, 2022. Organizator: Asociația New Hope Music; președinte – Octavian Lup; director Artistic al Concursului – Florin Estefan.

La finalul celor cinci zile de concurs au fost desemnați câștigătorii, departajarea fiind însă dificilă datorită nivelului lor extraordinar de pregătire:

Secțiunea pian:  

Marele Premiu: Cadmiel Boțac;
Premiul II și Premiu Special: Eva Garet;
Premiul III: Antoniu Nagy și Kira Frolu.

Secțiunea vioară:

Marele Premiu: Maria Marica;
Premiul II și Premiu Special: Sofia Smărăndescu;
Premiul III: Ștefan Aprodu.

Secțiunea violoncel:  

Marele Premiu: Cornelius Zirbo;
Premiul II și Premiu Special: Jan Sekaci.

Pe câștigătorii marelui premiu se pare că îi așteaptă o perioadă aglomerată, deoarece vor cânta din postură solistică alături de zece filarmonici din România în stagiunea 2022-2023, după cum urmează:

* 14.10.2022 Filarmonica Botoșani
* 24.03.2023 Filarmonica Banatul Timișoara
* 13.01.2023 Filarmonica de Stat „Moldova”
* 09.02.2023 Filarmonica Brașov
* 23.02.2023 Filarmonica de Stat Dinu Lipatti
* 30.03. 2023 Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești
* 05.04.2023 Orchestrele și Corurile Radio
* 27.04.2023 Filarmonica de Stat Sibiu
* 26.05.2023 Filarmonica de Stat Transilvania
* 08.06.2023 Filarmonica de Stat Târgu Mureș / Marosvásárhelyi Állami Filharmónia

De asemenea, violonistei Sofia Smărăndescu i-a fost acordat un premiu special de către Asociația Armonix: un Masterclass alături de violonistul Valentin Șerban.

Jan Sekaci a fost îndrăgit de Filarmonicile din Satu-Mare, Sibiu, Brașov și Ploiești, care îi vor acorda câte un concert solist.

Nu în ultimul rând, pianista Eva Garet a primit premiu special din partea Filarmonicilor din Satu-Mare, Sibiu, Brașov și Târgu-Mureș, alături de care va concerta din postură solistică.

Ei au fost numiți ambasadori New Hope, întrucât ei fac parte din viitorul noii generații de muzicieni români, care vor aduce speranță, pace și bucurie în sufletele oamenilor prin muzica lor, valori pe care Asociația New Hope le promovează și le susține.

Pentru acești tineri minunați, aceasta a fost experiența New Hope!

Concursul Național New Hope Grand Prix (secțiunile vioară, violoncel și pian) se adresează noii generații de soliști români și moldoveni. Dezideratul concursului este acela de a oferi tinerilor interpreți perspectiva debutului în cariera solistică, având posibilitatea de a concerta în calitate de soliști alături de majoritatea instituțiilor muzicale profesioniste din România. Întrucât identificarea tinerelor talente autohtone este uneori anevoioasă, New Hope Grand Prix, își propune să ofere contextul favorabil tinerilor interpreți români și moldoveni, aspiranți la o carieră solistică, pentru a fi identificați și promovați în spectrul muzical național. Concursul se adresează tinerilor interpreți români și moldoveni sau de origine română sau moldovenească, născuți după 1 iulie 1989.

Parteneri: Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, Filarmonica Banatul din Timișoara, Filarmonica de Stat Moldova din Iași, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti din Satu-Mare,  Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica George Enescu din Botoșani, Filarmonica de Stat Brașov, Filarmonica de Stat Târgu Mureș, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești, Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima, Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Colegiul Național de Muzica Sigismund Toduța, Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Felicitări echipei New Hope, care a organizat acest concurs, oferind ceea ce prea puține concursuri oferă: șansa de a concerta alături de un număr impresionant de orchestre, șansa de a se promova și maturiza ca muzicieni, dar și șansa de a-și găsi împlinirea profesională!

Felicitări tuturor și mult succes în continuare!

Sursa:
Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”
New Hope Grand Prix (https://newhopemusic.org/)

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

One Response to Pianistul maramureșean, Cadmiel Boțac – Marele premiu la New Hope Grand Prix

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: