PRIMUL 28 IUNIE, FĂRĂ POETUL DUMITRU FÂNĂȚEANU

Dumitru Fânăţeanu
(n. 28 iunie 1944 – d. 20 noiembrie 2021)

Motto:

Când vei spune despre mine,
Că sunt singur și departe,
Eu, voi locui-n vitrine
Și îți voi zâmbi din carte
”.

(Dumitru Fânățeanu, poemul „Legământ”, din volumul „Singurătatea ecoului”, p. 65)

IN MEMORIAM – DUMITRU FÂNĂȚEANU (n. 28 iunie 1944 – d. noiembrie 2021)

Diminețile se înalță
în jertfa
dăltuită-n destin –
măreția lumii
se pierde-n viclenii
”,

(din poemul „După cum urmează”, p. 124, volumul „Singurătatea ecoului”).

DRUM LIN CĂTRE STELE ȘI ÎNGERI, poetului care a trudit pentru a-și aduna în volume de versuri, frământările sufletești, cu cele mai inspirate titluri. Când „Necuprinsele azururi”. Când „Veacuri pe cărări de pământ”. Când… de exemplu, când a fost timpul pentru „Singurătatea ecoului”? Se întâmpla, în anul 2016. Volumul a apărut la Editura Grinta, Cluj-Napoca, ISBN 978-973-126-611-4, 158 p., cu o prefață, semnată de Adrian Țion, numită „Un ecou șoptit” și cuprinde frânturi de suflet, puse în vers – un vers încărcat cu metaforă, figuri de stil, foarte folosite de către autorul, care și-a început Marea Călătorie spre Cer și Stele – Dumitru Fânățeanu…

Am avut plăcerea de-a vorbi cu soția acestuia, rămasă pentru a-l plânge și a-i duce visele mai departe. Cuprinsă de amar și supărare, cu lacrimi în ochi, mi-a povestit despre dorul de poet (soț, tată și bunic)… despre supărările și tristețile ce-i cuprind sufletul, despre visele în care apare pentru a-i spune să fie puternică, să fie tare în fire… și câte și mai câte.

Născut, imediat după sărbătoarea Sânzienelor și în ajunul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, poetul și-a construit propriul Univers poetic – ba din rimă clasică, ba din vers alb (poezie contemporană), dar mereu i-au stat alături Muzele și Ursitoarele.

Se lasă toamna peste lume
în legănări sfioase de dor.
Diminețile își revarsă candoarea
peste râuri, smerit.
timpul se risipește
pe cărările vieții,
înverșunări numără zarea de plumb”,

ne avertizează în poemul „Fiecare clipă”, din volumul „Singurătatea ecoului” (p. 22), parcă pregătindu-și Marea Plecare, mult prea timpuriu. Este adevărat, că undeva, cândva, pământeni fiind, fiecare avem o clipă în care renunțăm la tot și la toate, și ne aventurăm cu curaj, pe drumul către Infinit.

28 iunie – zi de binecuvântată sărbătoare în familia Fânățeanu… Se năștea poetul metaforelor înflorite sau semănate pe câmpiile pline de verde, pentru a da rod. Și, rodul nu a lipsit, sau nu a încetat să apară. Volumele de versuri sunt dovada clară că el, poetul, s-a frământat. Pământean fiind, a avut tristeți și doruri, a avut realizări și cunună de zâmbete… când, cum l-au purtat pașii, până într-o zi…

28 iunie, un an istoric, 1944, venea pe lume Poetul. Nimeni nu a știut nimic, despre ce o să fie, înafara Ursitoarelor care au fost sensibile și generoase… Așa au primit poruncă de la Îngerul păzitor… „Mergeți și ursiți-i! Să fie cuminte și luminat! Să fie înțelept, iar la vreme de cules rime, să-și umplu ,,coșarca sufletului” cu roade. Bogat sufletește, să trăiască în armonie, ajutând și încurajând pe cei tineri”! Așa a făcut. Ăsta i-a fost rostul…

28 iunie, zi în calendar de lumină!

28 iunie, zi în care și Sfântul Soare zâmbea!

Se năștea Poetul… iar „Necuprinsele azururi” (2013) prindeau zorii unei întâi dimineți sortite în dumnezeire…

Azi, citindu-i opera, îi dau perfectă dreptate. Mă uit spre seninătatea cerurilor în dorința de-a-i trimite un salut, un vers, o strofă. Atâta găsesc:

Mi-e tot mai greu să rătăcesc
printre înalte piramide din lumesc…
Dar ți-am spus că vei rămâne
tălmăcită în vegheri și în cuvânt
”,

(din poemul „Iubito, se cuvine”, p. 64, volumul „Singurătatea ecoului”).

Prefațatorul volumul „Singurătatea ecoului”, Adrian Țion, afirma în cuvântul Domniei Sale, cu referire strictă la poet și poezie: „De la primele versuri, poezia lui Dumitru Fânățeanu te întâmpină cu prietenie și delicatețe. O prietenie care se revarsă din preaplinul unui suflet generos și candid, delicatețe ca semn de distincție intelectuală și pertinent salt în zborul imaginativ creativ”, (p. 5).

Până mai ieri, purtam
în adâncul meu, galaxiile
ca un fluviu năvalnic.
Acum, timpul îl simt
în trecerea lui
când ploile toamnei
îmi ciugulesc din palmă
”,

(din poemul „La ceasul neștiut”, p. 17, din volumul „Singurătatea ecoului”) – cât de frumoasă și sensibilă exprimare. Cuvinte încărcate de simbol și semnificație aparte – asta transmite poetul Dumitru Fânățeanu – candoare, lumină, speranță, răbdare, prietenie…

Coboară cerul peste ape
luminând absintul
dorul se înalță
asemeni ierbii
ce răsare
fără-mpotrivire
”,

(din poemul „Coboară cerul peste ape”, p. 113, volumul „Singurătatea ecoului”).

Ecoul, azi, rămas în singurătate, cheamă poeții pe drumul Muzelor, în Câmpia Cuvântului, la izvorul Dorurilor rotunde… Azi, ecoul, își adună forță din culorile curcubeului, nu din sufletul și frământările poetului Dumitru Fânățeanu… Azi, ecoul, îi este prieten printre stelele răbdătoare… își plânge fără să îl vadă cineva, pasul singurătăților pământești… Azi, ecoul este doar o umbră, iar poetul un destin.

Dar poetul nu a plecat definitiv. A rămas urma pașilor săi. Au rămas visele adunate în versuri-metafore… A rămas Cuvântul pentru a dovedi existența efemeră. Da! „Dinspre cuvinte”, răzbate lumina și adevărul rostirilor la ceas de adevăr:

Se așterne amurgul
peste zări
cu un foșnet domol,
curge în noapte
pe cărări tăinuite –
murmură stelele
asemenea izvoarelor
ademenindu-mă
înspre cuvinte
”,

(din poemul „Dinspre cuvinte”, p. 94, volumul „Singurătatea ecoului”).

***********

Motto:

Am iubit cuvintele în esența lor divină,
Cum însuși timpul în credință-l mai păstrez
Și când obosit m-am reîntors la fântână,
În miracolul firii l-am înveșmântat și în crez
”,

(din poemul „Cuvintele, iubirea mea”, din volumul „Veacuri pe cărări de pământ”, p. 11).

In memoriam Dumitru Fânățeanu – expoziție de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă (2021)

VEACURI PE CĂRĂRI DE PĂMÂNT – 2014

„Dumitru Fânățeanu a fost, vreme de peste trei decenii, directorul Casei de cultură din Baia Sprie, frumoasa Sprie de sub poalele Gutinului, unde și-a pus amprenta, în mod benefic pe viața culturală a orașului minier – atestat documentar din 1329. Manifestările artistice organizate de el de-a lungul timpului, vernisajele de expoziții de pictură și sculptură, cu lucrări semnate de artiști profesioniști și amatori de mare valoare (orașul Baia Sprie având cel mai vechi cerc de artă plastică din țară!), lansările de carte, Cenaclul literar «Ion Șiugariu» (înființat la scurt timp după angajarea în această instituție), au fost prezențe constante și memorabile în viața orașului. Mulți artiști și scriitori ai locului, dar nu numai, îi datorează seri și întâlniri de neuitat…”, scrie Nicolae Scheianu, în prefața volumului „Veacuri pe cărări de pământ”, apărut la Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2014, ISBN 978-973-126-611-4, 158 p., numindu-și-o metaforic „Esența poetică și puterea cuvântului scris”.

Mi-a rămas la suflet, poemul „Toamnă” (p. 146), dedicat „satului natal, Tăuții de Sus” și evident tuturor celor care-l locuiesc cu mândrie și iubire de glie… cât de frumos a descris atmosfera rurală – „dimineți candide”, ape line”, amiezile-mbracă rochii din flori”, amurguri din tălăngi pe la stâne”, timpul adoarme-n pridvor”, miros de castane și struguri”… doar în basme românești mai întâlnești asemenea frumuseți. Cred că și-a iubit satul natal… a iubit tot ce înseamnă tradiție și zestre strămoșească, iubire față de glie, față de țarină, pământ al dacilor liberi…

Vasile Bele

********************

* Alte date biobibliografice putem afla din scurtul necrolog publicat în 22 noiembrie 2021 de către redacția noastră In memoriam Dumitru Fânățeanu: https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com/2021/11/22/in-memoriam-dumitru-fanateanu/#more-55269. (Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: