CENTRUL CULTURAL-PASTORAL „SFÂNTUL IOSIF MĂRTURISITORUL” DIN SIGHETU MARMAȚIEI

Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”

Eveniment cultural de excepție organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului.

Inaugurarea oficială a Centrului Cultural-Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației
va avea loc duminică, 10 iulie.

Programul desfășurării evenimentului va fi următorul:

8:30 – Primirea Ierarhilor la Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”

9:00 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul

Solemnitatea propriu-zisă:

12:00 – Tăierea panglicii la Palat

12:10 – Rugăciune de binecuvântare

12:30-13:00 – Vizitarea Palatului

13:00-13:30 – Concert Corala Arhanghelii în Sala Festivă „Episcop Dr. Vasile Stan” din incinta palatului

13:30 – Discursuri ale Oficialităților centrale, județene și locale, ale unor specialiști și reprezentanți ai firmei care a realizat restaurarea. Moderator: Pr. Bogdan Gavra

În încheiere, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, va aduce cuvânt de apreciere și mulțumire și va acorda unele distincții și diplome ostenitorilor care și-au adus contribuția la realizarea acestui proiect unic pentru Municipiul Sighetu Marmației, județul Maramureș, și Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului.

Momentul acordării distincțiilor.

Palatul Cultural Astra, Sighetul Marmației

Scurtă prezentare:

Acest edificiu care are 110 ani vechime şi 84 de ani de când a fost dată ca reşedinţă episcopală pe vecie Episcopiei Maramureşului, are o valoare istorică deosebită. Lucrările la construcţia Palatului Cultural au început în toamna anului 1912 pe baza proiectului arhitectului Sándy Gyula (1868-1953) și terminate în timp record. Inaugurarea clădirii a avut loc la 1 decembrie 1913, panglica inaugurală fiind tăiată de noul comite suprem Vasile Negrea. Din păcate, gloria clădirii a avut o viaţă scurtă: după izbucnirea Primului Război Mondial, clădirea este rechiziţionată de diferitele armate care trec prin oraş, dar clădirea scapă de distrugeri. După 1918, chiar din primii ani ai administraţiei româneşti, s-a pus problema proprietăţii clădirii: în primăvara anului 1919, clădirea Palatului Culturii este preluată formal şi dată în grija unui comitet administrativ.

La 4 februarie 1938, alături de hotelurile „Coroana” şi „Central”, 300 ha de pădure şi alte bunuri şi bani, Palatul Culturii este dăruit Episcopiei Maramureşului printr-un document semnat printre alţii de Octavian Goga şi Armand Călinescu. Preluarea oficială a fost făcută cu fast în zilele de 16-18 aprilie 1938, cu serbări de inaugurare şi sfinţire organizate de preotul Ioan Vasca (1892-1964) şi episcopul dr. Vasile Stan (1875-1945), arhiereu-vicar, ales prim-episcop al Episcopiei Maramureşului. În anul 2016 au fost demarate studiile de specialitate în vederea realizării proiectului de reabilitare a Palatului Culturii din Sighetu Marmației care va primi destinaţia: Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”. În prezent, clădirea Palatului Culturii este trecută pe lista monumentelor istorice ale Ministerului Culturii şi Cultelor, Institutul Naţional al Monumentelor Istorice (Lista monumentelor Istorice din Maramureş, nr. 468. Cod LMI 2004: MM-II-m-A-04732).

Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” este al doilea cel mai important edificiu, după Palatul Patriarhiei, în care a fost promovat un proiect de reabilitare a unei construcții culturale de o asemenea anvergură, iar ca sumă accesată pentru proiect și aceasta este a doua ca valoare după Palatul Patriarhiei din Dealul Mitropoliei, aproximativ 5 milioane de euro.

Astfel, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, prin atenta supraveghere și purtare de grijă a Preasfințitului Părinte Iustin, a dus la bun sfârșit acest proiect fabulos și care face cinste tuturor celor implicați în acest demers.

Sursa:
Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului | 5 iulie2022
https://www.bibliotecamm.ro/stiri/ 6 iulie 2022/

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: