150 de ani de la nașterea lui Roald Amundsen

de Raluca DONCA

În 16 iulie 1872 se năștea Roald Amundsen, în apropiere de Oslo, în Norvegia. În limba norvegiană „Roald” înseamnă „gloriosul”. El a devenit un faimos explorator al regiunilor polare. Toată copilăria și-a dorit să ajungă la poli, de aceea a abandonat facultatea de medicină și s-a angajat pe un vapor belgian care pornea spre Antarctica. Vasul RV Belgica a rămas blocat peste iarnă între ghețari și echipajul a trebuit să învețe să supraviețuiască.

Vasul RV Belgica blocat în ghețari. Sursă foto: Wikipedia.

Apoi, în 1903-1905 și-a îndeplinit visul din copilărie, acela de a găsi Pasajul de Nord-Vest, cel care unește Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific prin nordul Americii. A durat doi ani pentru că și acolo vasul s-a blocat între ghețari, iar Amundsen a avut ocazia să aplice, ca lider de echipaj, ceea ce învățase de la priceputul medic de pe RV Belgica, pentru a supraviețui.

Și de la inuiții întâlniți în nordul Canadei a învățat multe lucruri care îi vor fi de folos în următoarea lui călătorie, spre Polul Sud. Pentru că atunci când se pregătea să „cucerească” Polul Nord, alții i-au luat-o înainte. Așa că și-a redirecționat eforturile pentru a „cuceri” Polul Sud. Dar și acolo era în competiție cu alți exploratori. Expediția lui Amundsen a fost cea câștigătoare, datorită pregătirii atente, a echipamentului corespunzător ales, dar și din cauză că, învățat de inuiți, a folosit schiuri și sănii cu câini. Liderul celuilalt echipaj chiar a dispărut încercând să găsească Polul Sud…

Seria Micii Eroi de la Editura Litera are un volum dedicat lui Roald Amundsen. De acolo copiii pot afla într-un mod distractiv despre viața celebrului explorator și își pot imagina viața din secolul al XIX-lea, când oamenii încă nu cercetaseră toată planeta și când orice astfel de „cucerire” era o izbândă a întregii omeniri.

(Biblioteca de vise)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: