REVISTA „CONTRASTE CULTURALE” a ajuns și în Maramureș!

de Vasile BELE

Mulțumim, colectivului redacțional pentru includerea materialelor și aprecierea de care ne bucurăm! Mulțumim, Izabela Tănasă (redactor-șef) și Paula Iulia Cionca (redactor), pentru munca depusă la elaborarea acestui număr al revistei.

Este vorba despre nr. 19/2022, ISSN 2537-3838, ISSN-L 2537-3838. Citez din conținutul acesteia: „Contraste culturale este o publicație trimestrială socio-culturală, liberă de orice constrângeri, de natură politică sau ideologică… stimulează circulația ideilor, schimbul intelectual, dialogul între creatorii de toate genurile… este o revistă de atitudine civică, de echilibru și de caracter, preocupată deopotrivă de cotidian și de perspectivă, mereu atentă să nu înșele așteptările cititorilor săi”, (p. 2).

Am avut o colaborare de excepție cu redactor-șef Izabela Tănasă și sunt convins că aceste colaborări vor continua, păstrând spiritul valorilor și calității literare, un motiv în plus de a o felicita și în nume personal.

Aceleași felicitări și urări de bine, distinsă Izabela Tănasă, te rugăm să le primești și din partea celorlalți prieteni maramureșeni cuprinși în revistă – poet popular Nelu Danci și debutantul Adrian Donca… fiecare fericit și mulțumit pentru această minunată lecție de emoție și poezie. Ei – Nelu Danci și Adrian Donca, vă transmit mulțumiri și felicitări.

Printre cei prezenți în paginile revistei sunt: Răzvan Anghel și Lenuța Szabo, Mariana Carp și Camelia Andrei – fiecare autor, cu stilul său literar, diferențiat și autentic, cu poeme profunde din volume de versuri aflate în pregătire.

Vlad Paomi este prezent în revistă cu un fragment de proză. Interesantă. Nu îmi era cunoscut acest nume – Vlad Paomi – dar de azi, după ce i-am citit parte din frământările sufletești scrise și apărute în revista Contraste culturale – parcă ne-am cunoaște de o lume…

Am ajuns, în ordinea includerii în revistă, la Adrian Donca – un prieten de suflet care scrie cu suflet. Îi știu poeziile pentru că am avut bucuria să colaborăm de o vreme încoace. Încă nu a debutat în volum, dar se pregătește pentru acest lucru. Așteptăm să primim de la prefațator girul Domniei Sale și vom face următorul pas. Te felicit pentru această minunată lecție de poezie ancorată în emoție literară, drag prieten. Continuă să scrii. Continuă să visezi, chiar și cu ochii deschiși. Felicitări, Adrian Donca! Succes în continuare.

Fârtatul Nelu Danci – poetul popular din satul Plopiș (MM), este prezent în paginile revistei cu un eseu – „Tradiții din lada de zestre a Maramureșului – fârtăția și nuntă – prezentate participanților în Tabăra de Creație Literară – Oprește-mă, la tine, Maramureș! Oprește-mă, în tine, anotimp!”, ediția 2021. Nelu Danci, face un „proces verbal” al acestei tabere, foarte frumos întocmit. Mulțumesc pentru colaborarea existentă între noi și pentru implicarea în organizarea acestei tabere. Să vedem ce facem cu ediția din acest an… dar nu ne vom lăsa mai prejos. Te felicit, fârtate bun, pentru întreaga activitate literară și încă odată La mulți ani – pentru cei 70 de ani, împliniți zilele astea.

Cristinel Cristea Alexievici și Simona Mihuțiu, continuă șirul poeziei. Cuprinși în revistă, descopăr în dumnealor un lirism autentic și prețios. Poeziile de factură modernă, cu ritm și rimă, sunt o încununare a bucuriei literare.

Pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian semnează o „Cronică”. Este vorba despre poemele pr. Ionel Rusu, pe care am avut bucuria să îl cunosc personal, în acest an, în cadrul Taberei literare de la Dunavăț, organizată de poeta Olga Văduva (Grigorov).

Sub girul literar dat poetei Marieta Coman (Turda), am trimis spre publicare un semnal editorial. Mulțumesc pentru includerea în paginile revistei. Este vorba despre semnalul editorial făcut la volumul de versuri „Ecouri albe din priviri de smaralde”, apărut la Editura Liric Graph, Făurei, 2021, un motiv, în plus, de a felicita autoarea pentru această apariție.

„Ascult glasul cuvântului prins în
ecouri albe din priviri de smaralde
a trecut gândul unei umbre de curcubeu
mi te-a așezat între două zâmbete.
Sunt eu… mi-a răspuns luna deja trezită de fluierul unui răsărit
și zâmbetul plânge de dorul unei tăceri răstignite
fără să aibă dreptul la iluzii, mitul a născut Cuvânt…”
, (p.24).

Un mare și din suflet LAUDATIO, celor cuprinși cu materiale în revistă, dar și celor care au trudit la elaborarea acestui număr – colectivul redacțional.

Felicitări, tuturor! Cu gândul la alte provocări literare, îmi las inima să vă îmbrățișeze… Respect și prețuire profundă. Doamne ajută!

Vasile Bele

Vasile Bele

(Chiuzbaia, 27 iulie 2022)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: