In memoriam prof. univ. dr. ONUFRIE VINȚELER

Onufrie Vințeler
(10 august 1930, Căptălan/Alba – 14 septembrie 2022, Cluj-Napoca)

Prof. univ. dr. ONUFRIE VINȚELER este o personalitate binecunoscută în peisajul cultural clujean, iar renumele său a ajuns, de mai bine de o jumătate de veac, peste hotarele țării, fiind unul dintre cei mai importanți lingviști și slaviști.

Născut pe data de 10 august 1930 în satul Căptălan din județul Alba, fiind cel mai mare dintre copiii unei numeroase familii de țărani, încă de tânăr își ia destinul în propriile mâini și hotărăște să învețe o meserie, ca să-și facă un rost în viață și să-și poată ajuta familia. După absolvirea școlii profesionale din Sibiu, este selectat de o comisie pentru a-și continua studiile la o școală specială cu profil real, pe care o absolvă cu rezultate foarte bune în 1952, având posibilitatea ca ulterior să urmeze Institutul Feroviar, pentru a deveni inginer.

Însă destinul îi pregătește altceva. La începutul anului următor, la Brașov vine o comisie care selecta candidați pentru facultățile umaniste și tânărul dornic de carte acceptă să devină student al Facultății de Filologie din București. După propriile sale mărturisiri, ar fi acceptat orice i se propunea, nu voia să rateze nicio șansă, înțelegând că orice posibilitate trebuie fructificată, dacă dorești să avansezi în viață. La Secția limba și literatura română este coleg de grupă cu viitorul academician Eugen Simion, iar printre colegii săi de an se regăsesc Nichita Stănescu, Vasile Rebreanu, Matei Călinescu, Adrian Nicolescu. Aveau profesori străluciți – Tudor Vianu, Lucia Wald, George Macovescu ș.a. Însă tânărului student Onufrie Vințeler îi venea foarte greu, căci îi lipseau lecturile din școală, de aceea petrecea zile și nopți citind în bibliotecă sau la cămin.

În 1953 este propus pentru continuarea studiilor în Uniunea Sovietică, astfel că din acest an devine student al Facultății de Istorie-Filologie din cadrul Universității „N.G.Cernâșevschi” din orașul Saratov, unde depune eforturi consistente pentru a învăța limba rusă și a face față rigorilor impuse de programa universitară. Însă începând cu anul al patrulea de studii, tânărul este transferat la Universitatea „M.V. Lomonosov” din Moscova, ca urmare a unei decizii a ministerului de a-i trece pe toți studenții străini în capitală. A fost și aceasta o șansă unică, pentru că aici tânărul vlăstar din Căptălan beneficiază de cursuri ținute de universitari de elită, savanți cu renume european printre care se regăsesc V.V. Vinogradov, V.A. Zveghințev, V.V. Ivanov, T.P. Lomtev, S.B. Bernștein și alții.

După absolvirea facultății, tânărul specialist este angajat la Universitatea din Cluj, iar peste un timp este admis la doctorat tot la Universitatea „M.V. Lomonosov”, unde reia relațiile cu cei mai de seamă lingviști, specialiști de talie europeană. În anul 1965 își susține teza de doctorat, avându-l în calitate de conducător pe profesorul T.P. Lomtev. Încă din acea perioadă dl. Vințeler se remarcă printr-o intensă activitate de cercetare, soldată cu publicarea mai multor articole științifice, manuale, dicționare.

Cetățean de Onoare al comunei Noșlac, județul Alba, și al Municipiului Cluj-Napoca, este Doctor Honoris Causa al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. În 2016, Academia Română – Filiala Cluj i-a conferit Diploma de Excelență „Senior al Cetății Cluj-Napoca”; apoi, a fost distins din partea Înaltpreasfințitului Mitropolit Bartolomeu cu „Crucea Transilvană”, iar Liga Scriitorilor Români i-a conferit cea mai înaltă distincție, Medalia „Virtutea Literară”. În 12 iunie 2019 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Alături de sutele de articole de specialitate apărute în reviste de prestigiu din țară și din Europa, dar și în presă, a publicat peste 60 de volume de studii în domeniul filologiei, istoriei, beletristicii etc. În același timp, este un valoros ziarist concentrat pe fenomene sociale și culturale.

În cariera universitară, a fost îndrumător de doctorat, un adevărat Magistru pentru generații de tineri cercetători. Și-a asumat același rol și în privința tinerilor sau mai puțin tinerilor scriitori, ale căror debuturi le-a vegheat sau semnalat în presă, astfel că, de la Revoluție încoace, numai în ziarul local „Făclia” a semnat câteva zeci de cronici de carte, girând cel puțin tot atâtea cărți cu numele său prin redactarea prefeței.

Dumnezeu să-l odihnească!

Sursa:
Editura Școala Ardeleană
Irina CONDREA, Un munte de om și de omenie, în Limba română – revistă de știință și cultură, nr. 4-5, anul XXX, 2020.

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: