A doua zi din cadrul taberei literare „Oprește-mă, la tine, Maramureș! Oprește-mă, în tine, anotimp!”

de Vasile BELE

„Bună dimineața, lume! Cum ați dormit? Cum v-ați odihnit? Azi, o nouă zi! Alte surprize…”, cam așa am început proaspătă zi de vineri.

Ne-am trezit printre picuri de ploaie. Am așteptat această binecuvântare, ba chiar ne-am și rugat să vină, iar acuma, parcă o simt potrivnică. Orice ar fi, nu schimbăm regulile desfășurătorului. Se anunță o zi plină și interesantă. După micul dejun și cafeaua servită, cu toții, ne pregătim să plecăm.

Primul obiectiv – vizită la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare. Stabilisem ca reper orar 9:30. Nu ne-am încadrat. Ploaia. Problemele cu parcarea împrejurul acestui obiectiv. Dar, cu una cu alta, am ajuns. Au fost și rătăciți, clar.

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare

Ne-a întâmpinat domnul director al acestei instituții, dr. Teodor Ardelean, din Sălaj, de născare, dar dăruit nouă maramureșenilor și Maramureșului. Un om cum rar poți să mai întâlnești. Un om al cuvântului și al cărților. Un minunat și mereu prieten al tuturor celor care trec pragul acestei instituții. Un foarte bun orator. Un excelent povestitor. Dacă ți-ar permite timpul ai sta „ceasuri întregi să îi faci ascultare”. Ne întâmpină cu voioșie, bucuros de (re)vederea noastră. Facem o scurtă prezentare a taberei literare, scopul acesteia, dar și o trecere în revistă „tip prezentare” a participanților. Apreciază efortul organizatorilor dar și al participanților de a fi împreună atâția oameni de cultură. Ne prezintă tot ce este legat de „actul de naștere” a acestei biblioteci (a se înțelege construcția acesteia), inclusiv piedicile/opreliștile avute de-a lungul timpului, în raport cu cadrul legislativ sau legate de vecinătatea cu Casa de cultură a Băii Mari, alt reper important, care din păcate, azi, nu se află într-o stare foarte bună. Asta este realitatea pe care nu o putem ascunde. Oare, ar avea vreun rost?

A impresionat pe toți participanții. Știam că așa va fi, de asta mi-am dorit să ajungem în această instituție. Cele câteva zeci de minute au trecut mult prea repede. Aș fi oprit firul timpului în loc dacă puteam. Vă mulțumesc, domnule director Teodor Ardelean, în numele tuturor celor care au participat la acest eveniment, dar și în nume personal, pentru impecabila primire de care am avut parte. În fapt, aici, în cadrul acestei instituții domnește bunul simț, cultul prieteniei și al sincerității. Ați adunat în jurul Dumneavoastră, adevărați profesioniști, oameni frumoși și minunați care știu să-și facă meseria în mod exemplar. FelicităriFelicitări, tuturor pentru talentul și dăruirea profesională de care dau dovadă.

Nu doream sfârșitul acestei întâlniri din mai multe motive, dar mă simțeam presat de timp. La ora 11:00 eram planificați să vizităm alt obiectiv important din Baia Mare – Planetariul. Știam că depindem de această oră. Nu știam dacă această instituție își poate modifica propriul program, după cum am fi dorit noi. Nu știam ce să fac? Cum să procedez? Mi-aș fi dorit să mai stăm în Biblioteca Județeană, pentru că am vizitat instituția dintr-un loc în altul. Mă salvează un prieten drag. Dau un telefon. Scurt. Dar esențial. Amânăm întâlnirea pentru ora 12:00. Mă bucur și mă liniștesc. Afară ploua cu „găleata”.

Eram mulțumit pentru că nu încurcăm programul niciunei instituții. După vizita la bibliotecă facem poza de grup pe scările acesteia. Ne luăm „La revedere!”, regretând că trebuie să ne despărțim. Îi mulțumim lui Ștefan Selek, pentru că ne-a fost ghid. Cu eleganța și profesionalismul său ne-a convins cât de frumoasă și de importantă este această instituție. Le mulțumim tuturor celor pe care i-am întâlnit în vizita noastră în această minunată instituție publică. Mă simt dator! Da! Cu un tricou! Am să îl duc cât de curând. Plecăm. Tot printre picuri. Următorul obiectiv – Planetariul Baia Mare. Un sens giratoriu. Și un pod… podul peste râul Săsar, cel care împarte orașul Baia Mare în două.

Deși foarte aproape cele două instituții, ne-am rătăcit, din nou (unii). Cred că ploaia e de vină. Ajungem, în sfârșit. Cu toții… Ghidul de aici, fost profesor de matematică, Ioan Bob, ne prezintă foarte elegant cerul, galaxia, universul. Stele. Soare. Univers. Carul Mic. Carul Mare. Însemne astrale. Zodii. Constelații. Superb și interesant. Plăcută și această vizită, din desfășurătorul taberei. Dacă ne permitea vremea, ne opream și la Muzeul satului din Baia Mare – alt obiectiv turistic ce nu merită omis dintr-un asemenea circuit. Dimpotrivă. Dar… Ploaia și vremea nu a mai ținut cu noi. Așa că ne-am întors la Pensiune, pregătiți pentru servitul mesei de prânz și activitățile de la ora 17:00 – continuarea activităților literare. Erau planificate lansări de carte. Erau planificate prezentări de reviste și antologii colective. În plus, mai erau câțiva restanțieri care mai trebuiau să se prezinte. Nu voiam să fie vitregiți!

Ne-am întâlnit la ora stabilită – 17:00 și am continuat în același stil, așteptând alte surprize sau momente interesante. Am continuat seria prezentărilor participanților. Unii au rostit poezii. Creații proprii. Alții și-au prezentat cele mai proaspete apariții editoriale… fiecare, original în felul său. Literatură de calitate, oameni valoroși. Mă bucur că am reușit. Am acea mulțumire interioară care-mi dă curajul și forța de a continua acest proiect. Cu asumarea răspunderii și a riscului. Da! Este și răspundere. Multe nopți nedormite. Multe gânduri și planuri. M-am bucurat că mi-au fost alături cei dragi – familia. Contează foarte mult, acest lucru.

La ora stabilită au ajuns cei din Șișeștii lui Vasile Lucaciu, pentru momentul surpriză. Este vorba despre Ansamblul folcloric „Vasile Lucaciu” din Șișești (MM), conduși și instruiți de prof. coregrafi Valerica și Iulian Șurani. Ne-au prezentat un excelent program cu dansuri și cântece populare, din cele avute în repertoriul lor. Oameni talentați care fac minuni, dimpreună cu micii dar valoroșii artiști. Și când spun micii artiști, fac referire la membri acestui ansamblu – copii din comuna Șișești dar și din satele aparținătoare acesteia. Ei, minunații copii, adevărați profesioniști în promovarea tradițiilor autentice din acest colț de rai, trudesc și realizează lucruri absolut minunate. Sunt cei în care avem deplină încredere că zestrea Maramureșului nu se va pierde. Dimpotrivă. Văzându-le frumusețea și talentul, sunt convins de adevărul celor rostite. Harnici și cuminți, cu un grai autentic, acești vestiți promotori culturali sunt păstrătorii autenticității și a originalității tradițiilor.

Felicitări pentru întreaga activitate culturală, buni prieteni.

Felicitări și succes în continuare în tot ce faceți. Noi vă mulțumim și vă susținem cu aplauze sincere, chemându-vă la încă un „bis”, drept recunoștință și respect. Cupa, medalia și diploma dăruită în acest context sunt modul nostru de a vă arată mulțumirea. Poate nesemnificative. Poate chiar cu mare însemnătate, dar un lucru este cert – valoarea voastră este incontestabilă. Sunteți minunați și sunteți frumoși. Repet mulțumirile și aprecierea sinceră pentru momentele de spectacol oferite. Ați transmis emoție și bucurie. Ați creat emoție și fericire. Am văzut asta pe chipul celor care au participat la acest eveniment. Zâmbet. Bucurie. Emoție… toate adunate în clipe de autenticitate. Valerica și Iulian Șurani – dragi prieteni, mă înclin în fața voastră. Cred că efortul de a ține „în picioare”, acest ansamblu sunt răsplătite de Bunul și Dreptul Dumnezeu și, evident, de spectatori, cel puțin, cu aplauze sincere. Nu știu dacă am competența de a da sfaturi. Dacă mi s-ar cere acest lucru aș rosti doar atâta: să nu renunțați niciodată la acest proiect/vis. Meritați stimă și apreciere maximă pentru întreaga activitate pe care o desfășurați. Revederea va fi mereu un motiv de bucurie. Doamne ajută! Și… să nu uit!

Felicitări pentru poezia „Doina lui Vasile Lucaciu”. Am publicat poezia într-un număr al revistei DIN VATRA SATULUI, din drag și respect pentru istoria acestor locuri, pentru valoarea morală și pentru însemnătatea istorică. În plus, pentru bucuria de a promova oameni valoroși. Continuă-ți visarea. Doar așa ies lucruri minunate.

Felicitări pentru acest debut editorial și sunt mândru că s-a întâmplat să fie în revista noastră, fondată în 2009. Vedem pe viitor care sunt șansele de a te susține și promova. Nu promitem dar ținem minte. Succes!

Am servit cina și ne-am reîntors pentru a continua activitățile. S-au făcut prezentări de carte (Ionel Rusu, Mioara Baciu, Mihaela Gudană, Angelica Vele, Emil I. Bozga, Gelu Dragoș, Nelu Danci, Vasile Bele). S-au prezentat reviste (Moldova literară, Contraste culturale, Mărturii maramureșene, Din VATRA satului). S-au prezentat antologii colective (Albastru ilegal, Antologie de texte. Recenzii de cărți personalități ale literaturii contemporane – Sincerus verba, vol. 1-6). A fost un maraton literar. Poate destul de încărcat ar fi, unii, tentați, a zice. Și nu greșesc cu nimic. Așa ne-am atins scopul propus pentru organizarea taberei. Și asta nu e tot. A urmat ziua a treia. Alte emoții. Explozie de emoție. Bucurie. Dar, despre ziua a treia (sâmbătă, 3 septembrie), într-o altă relatare.

Seara s-a încheiat în stil tradițional. Cântece. Dansuri. Distracție… fără a ține cont de ceas sau vreme. Târziu, în noapte, ne-am rătăcit în visare. Urma încă o zi. Cea mai lungă. Alte emoții și alte lansări și prezentări. Era planificată vizită la Casa memorială „Vasile Lucaciu” din Șișești, Mănăstirea Chiuzbaia și Muzeul satului din Chiuzbaia (muzeograf Romică Breban). În timp ce lumea se odihnea, noi verificam desfășurătorul și programul stabilit. Ploaia îmi dădea emoții. Cu atât mai mult cu cât vizitele la Șișești sau Chiuzbaia erau frumoase dacă aveam parte de o vreme pe măsură, adică vreme frumoasă. Dar, asta e! Între timp am primit și lista cu premiile și premianții concursului de ZIUA LIMBII ROMÂNE. Noapte bună, prieteni dragi. Noi, mai avem de muncit! Scurtă a fost și această noapte, dar ne-am bucurat că am reușit. Doamne, Ție îți mulțumim pentru fiecare clipă de bucurie și emoție dăruită. Printre stropii de ploaie, care, culmea, îmi făcea plăcere să le ascult muzica, am plecat și noi, organizatorii, la culcare. Gândul ne era îndreptat spre ziua ce se năștea peste câteva ceasuri…

Nelu Danci, Gelu Dragoș, Vasile Bele

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: