Scrieri memorabile unite într-o constelație literară românească de excepție

de Mihaela CD
membru al Ligii Scriitorilor Români,
membru al Uniunii Scriitorilor din Canada,
Președinte al World Poets Association Canada

Cronică literară

ANTOLOGIA GALAXY în 4 volume, publicată la editura Globart Universum în august 2022, este o bucurie pentru suflet. În calitate de redactor consultant al acestei lucrări, dar și de scriitor participant la proiect, pot să spun că a fost o experiență frumoasă, un proiect grandios, care adună într-un buchet colorat si parfumat, creații literare ale scriitori români contemporani din diverse locuri ale lumii.

Cele 4 volume Galaxy au fost realizate în timp total de aproximativ 8 luni de zile (cu o pauză de 3 luni forțată impusă de restricțiile din iarnă). Ultimele două volume pot să spun că au fost un adevărat maraton pentru a reuși să fie gata pentru data lansării așa cum și-a propus editorul și coordonatorul antologiei Johnny Ciatlos Deak. Sunt prezentă și eu în toate aceste 4 volume, mă găsiți pe ultimele pagini ale acestor minunate cărți.

Antologia cuprinde peste 1500 de pagini ce însumează un total de 147 de scriitori de excepție în cele 4 volume, o muncă titanică ce a dat roade și strălucește acum impunându-se pe bolta literaturii românești, un mănunchi de creații venite din bogăția sufletească a scriitorilor cu rolul de a împărtăși sentimente și trăiri adevărate.

Aceste creații literare luminează și înnobilează spiritul românesc, dând dovadă de creativitate, de strălucire și de o fundație psihologică stabilă și statornică pe care se bazează însăși ființa noastră. Suntem un popor creativ, românul se spune că „s-a născut poet”, dar aceste scrieri dovedesc chiar mai mult decât atât, dovedesc valori care ne-au fost înrădăcinate de secole, dovedesc demnitate, moralitate creștină și frumusețe sufleteasca înnăscută.

În vremurile pandemice sufletul poporului a fost rănit, iar minunații scriitorii cuprinși în această magistrală lucrare dovedesc capacitatea noastră de alinare și vindecare prin cuvânt, acea stare de revigorare și de renaștere atât de caracteristică poporului român. Trecut prin vijeliile vremii, poporul nostru nu și-a pierdut credința, speranța și spiritul creator care îl ajută să se reclădească să se redefinească și să izbutească a merge mai departe.

Fie că sunt poezii în vers clasic sau poeme în vers alb, proză scurtă sau fragmente de romane, povești, povestiri, aforisme sau epigrame, eseuri, articole sau cronici literare, cu toate clădesc și înalță umanul prin sentimente sincere, trăiri înalte și vibrații profunde ale nezdruncinatului spirit creator.

Materialele din aceste volume vorbesc despre suflet și speranță, despre zbateri, luptă și izbândă trecând prin luncile pline de iubire, de dragoste de oameni și de tot ce ne înconjoară. Divinitatea sau credința în divinitate este des amintită de scriitori în creațiile lor ce dovedesc astfel un suflet curat și o apropiere de sferele înalte ale înțelegerii universului.

GALAXY – antologie de ecouri literare (4 volume), editura Globart Universum , Montreal, 2022

Antologia Galaxy reunește în volumele sale, scrieri memorabile care se îngemănează și se completează prin temele abordate precum soarele cu luna, prezentul cu trecutul, viața cu moartea, sau ziua cu noaptea unindu-se într-o constelație literară românească de excepție.

Bogăția de stiluri și genuri literare abordate în cele 4 volume vine să confirme încă o dată capacitatea și intuiția creatoare cu care sunt înzestrați acești scriitori români de excepție, ce aștern pe file de carte bucățele de suflet îmbrăcate în haina graiului românesc.

Dialogurile imaginare, textele și articolele cu tentă filozofică sunt grăitoare pentru acele spirite înalte ce trăiesc doar pentru a simți și a vibra. Țeserea înțelesurilor prin membrana fină a metaforelor și a epitetelor cu un grad elevat asigură satisfacerea tuturor gusturilor literare dovedind rafinament fantezie și inventivitate.

Diversitatea țărilor unde trăiesc scriitorii români de excepție cuprinși în aceste volume, ne conduc la concluzia că omul care este un adevărat român în suflet român rămâne oriunde ar trăi. Căci limba unui popor trăiește prin oamenii ce o vorbesc și prin scriitorii săi, care, iată, oriunde s-ar afla, continuă să scrie și să vorbească aceeași limbă, pe care o poartă în suflet și în ființă: graiul românesc!

Interesant de aflat modul în care a ales editorul culorile acestor coperți și semnificația acestora: cei care ați fost prezenți la GALA ARTELOR, unde au fost lansate aceste superbe volume, ați aflat deja, cei care nu ați fost prezenți și doriți să aflați vă invit să citiți revista Poezii pentru sufletul meu, (on line), de duminică 11 septembrie, unde vă sunt dezvăluite aceste secrete în articolul meu despre lansarea antologiei Galaxy cu titlul: Antologia GALAXY – ecouri literare românești, (4 volume) lansată la GALA ARTELOR, ediția a 3-a, Montreal, 27 august 2022”.

Vă invit dragi prieteni să comandați aceste excepționale antologii (stoc limitat), pentru a vă umple sufletul de iubire și pozitivism. Antologiile pot fi comandate aici: Comanda antologiile GALAXY.

****************************

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis” vă urează
La mulți ani și spre noi împliniri!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: