MARIA TOMIȚA CORINI: SNOP DE RAZE AURII

de Vasile BELE

Dacă te-ai născut pe lume,
Ai o țară, ai un nume,
Ai o mamă, ai un dor,
Ai un grai nemuritor!

 

Ai o soră, ai un frate,
Și-ncă multe ai de toate.
Pentru tine pe Pământ,
Ele sunt un lucru sfânt!

 

Și orice s-ar întâmpla,
Grijă ai de Țara ta,
Fii deștept și temerar,
Un străjer bun la hotar!

poezia Ai o țară, ai un nume…, din broșura Snop de raze aurii, Poezii pentru copii, autor Maria Tomița Corini, apărut la Chișinău, 2015, 16 p., ISBN 978-9975-66-478-3, având redactor de carte – Mihai Vâlcu, iar ilustrațiile aparțin lui Cristina Covrig. Citindu-i placheta, înțeleg, de unde legătura poetei Maria Tomița Corini cu literatura pentru copii?

Distinsa prietenă „a activat în calitate de educatoare în instituția preșcolară ANDRIEȘ, din satul vecin Leca. În ultimii zece ani a deținut funcția de director al instituției amintite. Este autoarea a două plachete de poezii: În liniștea gândului, editată la Tipografia Pontos, Chișinău, 2006 și Il volto dell’anima, în limba italiană, editată de Casa Editrice, Vocolo del Pavone, din Piacenza, Italia, 2014.

Maria Tomița Corini

Este mamă a trei copii și bunică a șase nepoți. Dragostea ei mare față de copii și poezie a încurajat-o să scrie această minunată carte cu poezii pentru acei, cărora le-a dedicat o mare parte din viața sa” (prezentare autoare, coperta IV).

Dacă data trecută, recenzam un volum de versuri (vezi Trepte din gama sărutului), iat-o, azi, în ipostaza de scriitoare de literatură pentru copii. Nu o să fac referire la prietenia noastră care îmi doresc să dăinuie peste timp și veacuri, dar mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru că ne-a intersectat pașii, în acest an, (n.a. 2021) în toamna lui septembrie (atât de frumos și cald) în cadrul Taberei de Creația Literară „Oprește-mă, la tine, Maramureș! Oprește-mă, în tine, anotimp!”, Maramureș, prima ediție.

De cum zorii se ridică,
Furnicuța se trezește
Și aleargă până pică,
Căci cu zor se tot spetește.

 

Nicio clipă ea nu pierde,
N-are timp să zăbovească:
Strânge tot ce-n cale vede –
Copilașii să-și hrănească!

 

În proverbul vechi se zice:
Să fii harnic ca furnica!
de-ar fi toți ca ea, amice,
Zău, nu ne-ar lipsi nimica!

(poezia Furnica, aceeași broșură). Poezii, precum Iepuraș – Ureche Lungă, Broscuța lăudăroasă, Rața și rățuștele, Șoricelul, Papucul lui Ionică sau Ursul și vulpea sunt comori ale literaturii pentru copii. Și-acum, în toată maturitatea mea, dați-mi voie să spun, că mă simt un copil, citind poeziile.

Să te simți copil – cea mai minunată perioadă a vieții noastre, care, din păcate, trece mult prea repede sau prea puțini o conștientizează. Mie îmi place „condiția copilului din mine”. Mă ajută, mă bucură și-mi dă o energie „copilărească”.

Iubesc ideea de a fi sau de a rămâne în adânc de suflet, un copil. Și, pentru că vorbește copilul din mine, dați-mi voie, dragii mei să vă fac o mărturisire – mereu am iubit iarna, zăpada, derdelușul, sania … și toate cele ale iernii. Chiar făcutul urmelor prin zăpadă, în plină dimineață. Cu magia sărbătorilor. Cu emoțiile colindelor … cu frumusețea fără seamăn a albului dăruit. Și câte asemenea mărturisiri nu aș mai putea să vă dăruiesc, din anii copilăriei, care nu vor fi șterse niciodată din suflet. Și încă un amănunt … nu doar iarna îmi palce. Îmi place și ploaia. Daaa! Mult de tot … Toate acestea s-au înrădăcinat într-atât de bine, că nu pot fi șterse și-mi produc de fiecare dată, o imensă bucurie, atunci când vorbesc despre iarna și anotimpul său, despre ploaie și picurii săi. Așa că, voi finaliza, cu poezia Ninge (p. 14):

Puful cerului coboară,
Pe pământ lin se așterne,
Un nor greu, în fapt de seară,
Fulgii săi de nea și-i cerne.

 

Ninge lin cu stele albe,
S-ar părea că țese cerul,
Pânze de mătase dalbe,
Coborând în vale gerul.

 

Ninge, ninge, ninge, iară
Și copiii, la fuguța,
dau buluc cu toți afară –
Bucuroși, cu săniuța …

Superb! Felicitări, Maria Tomița Corini, pentru acest minunat tablou! Ai răscolit, la modul cel mai frumos, copilul din mine. Aștept să vină iarna. Îmi plac fulgii. Îmi place când ninge. Îmi place cum ninge.

V.B., Chiuzbaia, 1 noiembrie 2021

Vasile Bele

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: