Ciprian Porumbescu, omagiat la 169 de ani de la naștere la Casa Artelor Dinu Lipatti

Casa Artelor Dinu Lipatti organizează evenimentul „Omagiu Ciprian Porumbescu”, vineri, 14 octombrie 2022, de la orele 19:00, cu ocazia împlinirii a 169 de ani de la nașterea compozitorului, violonistului, teologului și marelui patriot Ciprian Porumbescu.

A rămas în istoria muzicii românești pentru muzicalitatea aparte a lucrărilor sale ce au ca teme folclorul autentic românesc, precum și tematici patriotice. Este recunoscut pentru opera ce îl va face celebru, „Balada pentru vioară și orchestră” prin care va cristaliza acest gen muzical, dar și pentru „Crai nou” – prima operetă scrisă de un compozitor român. A compus muzica pentru celebrul cântec „Pe-al nostru steag e scris Unire” şi imnul „Trei culori”.

„Omagiu Ciprian Porumbescu” continuă seria de evenimente de la Casa Artelor Dinu Lipatti din Programul „Omagiu”, ce are ca scop promovarea Culturii clasice românești și a Patrimoniul cultural național imaterial, prin aducerea în amintirea publicului personalități emblematice naționale și internaționale.

Evenimentul dedicat marelui compozitor va începe de la orele 19:00 și va avea invitați pe măsură, Recitalul Extraordinar „Omagiu lui Ciprian Porumbescu” fiind susținut de tânărul violonist Nicholas Piculeață (România) și pianista Marie François (Belgia). În program au fost incluse compozițiile semnate de Ciprian Porumbescu, George Enescu, Dinu Lipatti, Camille Saint-Saëns, Jules Massenet.

Seara va continua cu proiecția filmului artistic biografic „Ciprian Porumbescu” în regia şi scenariul lui Gheorghe Vitanidis, producție a Studioul de Cinematografie București ce prezintă ultimii doisprezece ani din scurta viață a compozitorului. Povestea urmărește dragostea lui pentru Berta (Tamara Crețulescu), anii de studiu la Facultatea de Teologie de la Cernăuți unde Ciprian Porumbescu (Vlad Rădescu) şi foştii săi colegi fondează Arboroasa –  prima societate academică din Bucovina. Din distribuția filmului mai fac parte: Sebastian Papaiani – Zaharia Voronca, colegul lui Ciprian, Toma Caragiu – colonelul imperial, Amza Pellea – profesorul Carol Miculi, Iurie Darie – profesorul Lazăr Nastasi de la Brașov.

Conceptul evenimentului „Omagiu Ciprian Porumbescu” aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Director fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.

Biletele pot fi cumpărate online pe http://www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea  sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu, nr 12. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon 0314252563.

Biletele se găsesc în format electronic pe http://www.iabilet.ro și în magazinele Flanco, Muzica, IQ BOX și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo și Edenred, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în țară.

Sursa: https://www.glasulcetatii.ro/

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: