Moment de suflet la Sohodol!

Ioan Nicoară
(n. 28.11.1937 – d. 24.10.2017)

Biblioteca Comunală Sohodol a fost ieri, 16 octombrie 2022, gazda unui eveniment de animație culturală, un moment de suflet dedicat in memoriam Ioan Nicoară, fiu al comunei Sohodol. Pictor și reprezentant al literaturii de călătorie, Ioan Nicoară și-a scris cărțile cu „penița” sufletului, iar picturile le-a colorat într-un mod admirabil, exprimând trăiri, gânduri, în special sentimentul de dragoste nemărginită față de ceea ce însemna „acasă”. Dorința continuă de a călători a declanșat inspirația de a scrie, făcând-o de fiecare dată cu aceeași pasiune și sinceritate.

Cu această ocazie a fost lansat și volumul-jurnal „De la Sohodolul moților la șamanii peruani”, având ca ghid Jurnalul de Călătorie al autorului Ioan Nicoară – „De pe Muntele Găina la Marele Canion”, în care a descris doar o mică parte din povestea ca în filme a vieții sale.

Printre cei care au fost prezenți și care au avut ceva de spus în amintirea lui Ioan Nicoară au fost primarul Sorin Corcheș, Daniela Floroian – reprezentant al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Mirela Mocan – reprezentant al Consiliului Județean Alba, Mariana Pândaru-Bârgău – reprezentant al Editurii Călăuza Deva, Ioan Sicoe – scriitor și prieten, Nicu Jianu – scriitor și prieten, Ioana Giurgiu – scriitoare, Mariana Mihețiu – profesor de Limba si Literatura Română, familia d-lui Nicoară.

Sursa:


Oana Joldeș,
bibliotecar
Biblioteca Comunală Sohodol (Alba)

 

 

********************

Ioan Nicoară – repere biografice:

Ioan Nicoară – Tablou din expoziție (16 octombrie 2022 – Sohodol)

Ioan Nicoară, născut la 28 noiembrie 1937, în comuna Sohodol din judeţul Alba, s-a stabilit din 1981 în Phoenix-Arizona, SUA, însă sufletul său nu a putut să se desprindă de locurile în care a copilărit. Cu toate că nu a absolvit o şcoală de artă, Ioan Nicoară a fixat cu migală pe pânză peisaje din trecut şi din prezent, din România şi din Statele Unite ale Americii. Primele picturi realizate pe pământ american le-a făcut din memorie, pictându-şi casa natală, dealurile din jurul Sohodolului, lucruri pe care le-a păstrat în suflet. A pictat în primul rând din nostalgie şi din dor de patrie. (Preot Ioan Adrian Culda)

„Nicoară Ioan este fiul lui Valer și Salvina. Deși țăran simplu, tatăl său a participat la Adunarea de la Alba-Iulia, când Transilvania a revenit la patria-mamă, România.

Veteran din primul război mondial, Nicoară Valer a petrecut doi ani în prizonierat, în Italia. De la tatăl său prinde primele noțiuni de italiană, pe care și le dezvoltă mai apoi.

Străbunicul său, Nicoară Nicolae, fiind prieten bun cu Avram Iancu și având atelier de covăcie, a lucrat din plin la 1848, confecționând arme pentru lăncierii Iancului.

După terminarea celor 7 clase elementare, în comuna natală, urmează în 1952 Școala Medie de Arte Plastice la Cluj; în 1954 e silit să renunțe la studii, tăindu-se bursele la toți fiii de țărani.

Culoarea i-a rămas însă în sânge, continuând să picteze și deschizând o primă expoziție în comuna natală în 1974.

În ianuarie 1981, pleacă pentru a doua oară în Italia, cu pașaport de turist dar de data asta apucă pe cărările pribegiei.

Neputând obține rămânerea în Europa (prefera Italia, Franța sau Spania) emigrează în Statele Unite.

Aici se izbește (ca orice refugiat) de greutățile începutului, dar cu timpul, depășește bariera limbii și se „adaptează” la noul mod de viață.

Continuă să picteze în timpul liber și deschide o expoziție cu peisaje românești, în librăria școlii catolice St. Simo & Jude, unde lucrează ca om de întreținere.

Pasionat al călătoriilor, străbate în fiecare an, cu cei patru copii (cu mașina), de-a lungul și de-a latul Statelor Unite, prin Mexic, Canada și chiar până în Alaska.

Din luna mai 1993, ROMÂNIA PITOREASCĂ îi publică fragmente din notele de călătorie.

Lucrează de cinci ani la Fundația Tolstoi, ca interpret, pentru refugiații din diferite țări inclusiv români).

În 1992, împreună cu Laura Georgescu, înființează Asociația Română din Arizona, care funcționează pe lângă ARIZONA INTERNATIONAL REFUGEE CONSORTIUM.

Participă cu articole la ziarul „The Arizona Republic”, cât și la „Luceafărul Românesc”.

De asemeni și la ziare din țară ca: Mesagerul Transilvan, Baricada, Jurnal de Dolj, Jurnal Național, Meridian și altele.

Participă activ la viața românească de aici și mai mult decât toate, ajută pe cei în nevoie.”

Tablou din expoziție (16 octombrie 2022 – Sohodol)

 

Tablou din expoziție (16 octombrie 2022 – Sohodol)

Surse:
https://www.pandurul.ro/articol/ioan-nicoara-pictorul-din-apuseni_12979.html?fbclid=IwAR0ru7MIMLJw0EPXSKo_XmdesUPzwig2MiTsw5oYRnP1K5G2Kh28HrzIKfA
https://www.campeniinfo.ro/ioan-nicoara-cunoscut-si-ca-motul-din-arizona-s-a-intors-acasa-pentru-totdeauna-9203.html?fbclid=IwAR0KjeTEf1mioTqXHgC9bk9eMcrKO87V9mIGSaTxJ1vMufCK14fUWY1emZk
https://books.google.ro/books?id=LCjeBAAAQBAJ&pg=PA138…

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: