O trecere în revistă a întâlnirii cenacliere din 29.10. 2022

de Florica BUD

Azi, 29.10.2022, în sala de cenaclu „Ion Burnar”, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – a avut loc a doua reuniune din anul cenaclier 2022-2023. A fost o reuniune animată, cu musafiri: musafiri locali, colegi noi, nume cunoscute și chiar o musafiră din București, doamna Simona Stan.

Ne-am propus ca la fiecare întâlnire, după lectura programată, să avem un moment: „In Memoriam”. Moment în care să invocăm pe cei plecați dintre noi, născuți în luna respectivă. Cum? Depănând amintiri, recitând și lecturând din volumele celor amintiți. Azi i-am invocat pe Ion M. Mihai și pe Ion Burnar.

Am avut-o ca invitată pe Dana Hueberger, matematiciană și scriitoare, fiica lui Ion M. Mihai și a cunoscutei profesoare de chimie, Maria Mihai. Dana a citit, a povestit și a ascultat cuvintele scriitorilor care l-au cunoscut, iubit și admirat pe regretatul ei tată. Au luat cuvântul, depănând amintiri despre cei doi colegi plecați în cer, scriitorii: Săluc Horvat, Ioan Șiman, Maria și Pamfil Bilțiu și Terezia Filip. Atât ne-a permis timpul. Cei ce nu au reușit să ia cuvântul îl vor lua la următoarea întâlnire. Este vorba de colegii: Vasile Leschian, Nicolae Scheianu, Claudia Tomescu, Ștefan Herțeg și Vasile Bele.

Începând de azi, trei dintre invitați vor face parte din Cenaclul Scriitorilor din Maramureș. Este vorba de președintele Clubului Epigramist Spinul, prof. Ioan Șiman și alți doi spiniști bine cunoscuți, Ruxandra Iuga și Vasile Țincaș. Domniile lor vor avea o sarcină grea, aceea de a face epigrame celor ce citesc, pe care le vor lectura la sfârșitul ședinței, dacă vor avea curajul. Nu ar fi rău de am dispune și de prezența unui artist plastic, să ne imortalizeze. Gândul ne duce spre colega Gabriela Popiel, pe care sperăm să o revedem. Nu ne-ar strica și un chitarist. Până la urmă ne bucurăm din suflet de două colege noi, tinere, frumoase și talentate. Este vorba despre Valeria Bilț și Ileana Nemeș-Pop. Rămânem cu regretul că barza nu ne-a adus și niște… foarte tineri pe care să îi ajutăm în demersul lor cultural, dar asta este. Ne vom trăi clipa cenaclieră, noi cei care suntem!

În prag Iluminațional rostim: „Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei plecați!”

Baia Mare,
29.10.2022

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: