de dr. Teodor ARDELEAN
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare,
Redactor-șef al revistei „Familia română”
Una dintre publicaţiile cele mai importante ale fraţilor noştri aromâni se intitula „Zborlu a Nostru”. Adică, pe româneşte „Zborul nostru”. Revista era condusă de marele mentor cultural şi spiritual Vasile Barbă, de la Freiburg. Ideea din titlu însemna că pentru a-şi salva limba şi cultura aromânii trebuie să-şi ia „zborul” spre înălţimile proprii. Adică să-şi identifice „vîrfurile” istorice şi să-şi orienteze confraţii spre acele ţinte de viaţă care să nu scape din vedere „emanciparea aromână”, oriunde s-ar afla.
Pentru români ideea zborului spre ţinte proprii a fost foarte prezentă şi cultivată la începutul secolului XX. Era vorba de curentul unionist, în toată splendoarea acestui vis, iar ideea de „zbor” a venit de la unul dintre cei mai înflăcăraţi adepţi ai acestui curent: Aurel Vlaicu.
Ardeleanul din Binţinţi năzuia să-şi vadă Poporul într-o singură patrie şi a murit (accidental?!) la 13 septembrie 1913, lîngă localitatea Băneşti (Prahova) în încercarea de a trece Carpaţii şi a poposi la Adunarea Generală a ASTREI din zona sa natală – Orăştie. Reuşita zborului ar fi fost un semn în plus pentru speranţele de a face din Munţii Carpaţi un „spaţiu interior” şi nu o graniţă a ţării.
Dar, spre surprinderea multor inamici ai acestei cauze, zborul lui Vlaicu n-a demoralizat poporul, cuprins de un entuziasm fără precedent în istorie. Căci sutele de mii de români ce-l văzuseră deja la diferite mitinguri aviatice pe Vlaicu (la Cernăuţi, Iaşi, Tg. Mureş, Craiova, Vîrşeţ şi alte oraşe, în toate provinciile istorice româneşti!) erau deja convinse de faptul că zborurile lui Vlaicu, cu avionul construit din mintea lui ingenioasă, sunt semne ale providenţei, pentru un neam ce nu avea altă şansă de emancipare decât în a-şi lua „zborul” spre propriile înălţimi (idealul naţional, crezul naţional, unitatea naţională…)
„Chestiune” devenită istorie. Dar şi „chestiune” de actualitate, pentru un popor ce evadează greu din corseturile actuale ale timpului istoric, marcat prea mult de „înstrăinare naţională”!
* Text publicat de ziarul eMaramureş: publicație de informaţie, comentarii, atitudine şi divertisment, an. I, nr. 22, din 13-19 septembrie 2013, p. 2, redactor şef: Grigore Ciascai.