Suflet singuratic…

de drd. Iulia-Maria CIHEREAN

Scriitorul Mihai Epli ne propune un volum inedit de poezii, ce face parte din colecția „POESIS” a Editurii eCreator din Baia Mare, apărut în anul 2022.

Poemele sunt profunde, dominate de sentimente de melancolie, de dor, de dragoste, de singurătate și cel mai adesea de un zbucium continuu al sufletului creatorului.

Prezenta carte poartă un titlu interesant și intrigant în același timp, „Lacunele privirii”, ce trimite instant cu gândul la sentimentul de pustietate al sufletului, al întregii ființe umane. „Lacunele” sunt prezente în mai toate versurile, fiind un laitmotiv. Privirea („privirii”) simbolizează starea de contemplare, de investigare a tuturor trăirilor ce-i macină sufletul și mintea poetului.

Volumul se compune din patru părți, toate având teme sau motive specifice. Astfel, acestea sunt: Lacunele privirii tale, Cronos, Ploaia de lumină și Acrostih.

Primul tablou se constituie din mai multe poeme sensibile și sincer așternute pe hârtie. Sentimentul predominant este cel de iubire, manifestat prin dorință și nevoie de dragoste. În poezia „Privirea ta” („Mi-e dor de zâmbetul tău, / Aș vrea să te strâng în brațe mereu, / Vocea ta caldă de catifea / Nu o mai aud și mi se rupe inima…”), poetul se confesează și-și mărturisește sentimentele ce-i acaparează mintea, sufletul și tot trupul. În poemul „Lacunele privirii tale” („Cerul și pământul… / Ești la fel ca stelele ce strălucesc / Noaptea pe bolta sufletului meu solitar… / Mi-e dor de tine! / Te-aștept când luna îmi mângâie inima, / Când soarele îmi dă speranță să trăiesc!”), motivele celeste ocrotesc și sunt martore sentimentului de iubire, ce se manifestă tot mai aprins.

Al doilea tablou, „Cronos” cuprinde cele mai multe poezii, ce sunt pline de sinceritate, de melancolie, de disperare pe alocuri, dar și de împlinire sufletească. De exemplu, în poezia „Mamă”, poetul mărturisește dorul nemărginit pentru ființa ce i-a dat viață, care a părăsit lumea celor vii, lăsând în urma sa o tristețe fără margini: „Acum nu mai suntem noi, / Am rămas doar eu / Mai solitar ca niciodată, / Așteptându-te acasă.” Alte versuri ce compun această parte a volumului sunt încărcate de aceleași sentimente de melancolie, combinate cu cele de dor, de solitudine și de elogiu (în poemul „Împăratul literaturii române” – dedicat lui Ioan Romeo Roșiianu: „Dumnezeu să îți dea multă putere / Să treci peste cele bune și cele rele! / Datorită ție / Văd cu alți ochi realitatea, / Vei rămâne prietenul meu întotdeauna… / Ești semaforul care m-a îndrumat pe drumul cel bun / Atunci când lumea mă credea nebun, / Dar ei sunt nebuni că nu m-au înțeles niciodată, / Mesajul poeziilor mele pentru ei va rămâne o enigmă / Prietene! / Alături de tine am învățat să zâmbesc / Să scriu o poezie și să iubesc…”).

A treia parte „Ploaia de lumină” e asemenea unei mărturisi sincere a poetului despre oamenii ce-l înconjoară, despre trăirile de zi cu zi și despre starea de resemnare: „Am ajuns solidar cu supărarea mea, / Acum sunt ignorat de clepsidra ce m-a născut – / Acum lacrimi deşarte cad pe faţa mea moartă, / Ancorat de inima ta simt că nu aş putea / Să zâmbesc enorm cum eram cândva.”

Ultima parte „Acrostih” cuprinde câteva poeme dedicate oamenilor dragi scriitorului (Florica Iosif, Flavia, Doru Iosif sau Iulia-Maria Ciherean).

Astfel, Mihai Epli și-a așternut cele mai curate gânduri pe hârtie, compunând versuri pline de iubire, de dor, de tristețe, de melancolie, dar și de multă speranță. Scriitorul este un suflet sensibil, capabil de a oferi iubire, dar și de a o primi.

În încheiere, poemele lui Mihai Epli se disting prin diversitatea procedeelor artistice folosite: metafore, exclamații retorice, întrebări retorice, comparații și altele, prin sinceritatea mărturisirii trăirilor afective.

Scriitorul este gata, și mai pregătit ca niciodată, să își umple lacunele cu iubire, umplând golurile din trecut, prezent și chiar și din viitor.

Mulțumiri deosebite pentru onoarea de a-mi dedica acest volum, Mihai Epli!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: