Despre calităţile aproapelui

de dr. Teodor ARDELEAN
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare

Zilele trecute un vechi amic din urbea noastră mi-a făcut, în doar câteva cuvinte, o radiografie extrem de interesantă. „Tu ai cea mai mare problemă în a-ţi administra propriile succese. Iar succesele îţi vin pentru că ştii să vezi la alţii numai părţile bune…”. Constatarea, venită din partea unui om simplu, nesofisticat prin cursuri de propulsare profesională, m-a făcut să-mi aduc aminte de o spusă a lui Sigmund Freud, marele savant în delicatul domeniu al psihiatriei. Şi, aducându-mi aminte spusa, mi-am închipuit că şi „marele doctor” a întâlnit un om cu multă minte (sau mai mulţi!), tot dintre cei cu „certificare” de la şcoala vieţii. Zis-a Freud: „Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu îmi este superior prin ceva!”. Când studenţii au auzit această aserţiune au dat drumul unui râs special, mascat de grija de a nu râde când nu este cazul. „Dar, domnule profesor, Dvs. sunteţi superior tuturor celor pe care îi cunoaştem… Cum puteţi susţine aşa ceva?” – a îndrăznit unul dintre studenţi. „Mai gândiţi-vă la ce v-am spus! Şi încercaţi şi voi, cu fiecare om pe care îl întâlniţi, să găsiţi la el acel „ceva” care cu adevărat să vă fie superior!”.

Da, aşa este. Fiecare om ne este superior prin ceva. Poate e mai blând, sau poate mai năvalnic, în vremuri care cer asemenea calităţi. Poate e mai cumpătat… Mai profund… Mai răbdător… Mai aşezat în vorbe… Mai bun la suflet… Mai călăuzit de lumină… Mai meticulos… Mai organizat… Mai autentic… Mai grijuliu… Mai moderat… Mai harnic… ş.a.m.d.

Şi, pe cale de consecinţă, amicul meu mi-a părut şi „mai analitic”, dar şi „mai pătrunzător în miezul lucrurilor” decât mine. Rostirea lui avea aerul proaspăt al profunzimilor din noi, rezultate din acumulările vieţii. Şi iată cum, departe în timp şi departe în spaţiu, un om care nici n-a auzit de Freud gândeşte la fel cu marele savant. Mare e puterea lui Dumnezeu în marea lucrare a sufletului bun!

(26 noiembrie 2011)

Sursa: Ardelean Teodor, Pietre unghiulare pentru o… bibliotecă de idei, Cluj-Napoca, Editura Școala Ardeleană, 2015, p. 44.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: