Cronica Cenaclului Scriitorilor din 12 noiembrie 2022

de Gelu DRAGOȘ,
U.Z.P.R.

Sâmbătă, pe o vreme bună de promenadă, membrii Cenaclului Scriitorilor din Maramureș s-au reunit, la apelul doamnei Florica Bud, președintele grupării, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, sala „Ion Burnar” la o nouă întâlnire de lucru. A citit scriitoarea din Târgu Lăpuș prof. dr. Valeria Bilț. A surprins pe unii dintre confrați că a citit poezie, Domnia sa fiind mai cunoscută în calitate de prozatoare.

Valeria Bilț

În cele aproximativ 45 de minute a citit poezii cu tematici diferite, ordonate pe secțiuni. A început cu poemul „Autoportret”, a continuat cu poezii dedicate familiei (mamei, fiului, soțului), cu temă religioasă, cu vibrații recente, cu expansiuni și revelații despre lumea aceasta bolnavă în care ne ducem existența.

A surprins plăcut, pe lângă valoarea intrinsecă a poeziilor, modul cum au fost recitate, cineva propunând chiar să fie înregistrate și să fie material de vizionare și lectură pentru tânăra generație de liceeni.

Primul care a vorbit pe seama poeziilor Valeriei Bilț a fost profesorul și criticul literar Vasile Leschian care a spus printre altele: „O cunoșteam prin activitatea didactică prodigioasă, prin dăruirea la catedră. Observ că în clipele de răgaz Valeria Bilț stă de vorbă, prin cuvânt, cu Timpul, meditează profund, emite interogații asupra scurgerii timpului, într-o simbioză firească. Timpul este personificat de poetă, timpul sapă adânc în ființă, e cel care predispune la remember. Poeta stă de vorbă cu Zeii Olimpului, pe care-i desacralizează. Este o translare nu doar a ființei, ci și a sentimentelor, iar meditația nu este doar pentru ea și se dorește a fi împărtășită cu toți cititorii ei. Registrul exprimării, stilistic vorbind, este într-un firesc și de o limpezime cum rar am întâlnit în poezia post-modernă, iar Valeria Bilț se înalță, vorba poetului Vasile Voiculescu, „cu aripile ei”.

Poeta din Ulmeni Olimpia Mureșan punctează: „Valeria Bilț are un optimism ascuns, dorește depășirea momentelor negative din existența ei să le depășească prin acest mod, prin acest optimism original”.

Etnologul și folcloristul Pamfil Bilțiu consideră că a recepționat „o poezie complexă, cu încărcătură filozofică, religioasă, existențială”. Consideră că-i lipsește, pe alocuri, romantismul.

Scriitorul și editorul Vasile Bele aduce un laudatio evenimentului și apreciază sursa de inspirație a majorității poeziilor, evenimentele tragice din familie și aplaudă curajul de a înfrunta realitatea crudă și puterea de a merge înainte: „Pe lângă eleganță și frumusețe Valeria Bilț este și o femeie puternică și merită respectul nostru, pentru că știe să se dăruiască”.

Poetul Ștefan Herțeg concluzionează: „La distinsa doamnă Valeria Bilț totul este astral spre departe, are verbe puternice, este o poezie asimilabilă, emoționantă și emoțională. O felicit din inimă!”.

Au mai vorbit: Florica Bud, Rodica Brad Păuna, Milian Oros, Lotica Vaida, Ioan Șiman,Vasile Tivadar, Mihai Epli și subsemnatul.

În partea a doua a întâlnirii s-a vorbit despre criticul literar Augustin Cozmuța, s-au depănat amintiri cu și despre Domnia sa, și s-a lansat invitația de a participa, cei care pot, la Cernești, în data de 15 noiembrie 2022, ora 11,00, când se împlinesc șapte ani de când scriitorul-jurnalist ne privește din Constelația Scorpionului.

A fost o ședință de cenaclu interactivă, roditoare, efervescentă. Așa cum ne dorim să fie de fiecare dată! La următoarea întâlnire (26.11) va citi poetul Ștefan Herțeg din Groșii Băii, care ne pregătește pe lângă poezie și câteva surprize… muzicale.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: