Goticul în lupta cu demonul

Cristian Bodnărescu și Ștefan Ostafi

Reporterul Ștefan Ostafi intră în dialog cu poetul Cristian Bodnărescu, spre a merge pe urmele curentului got, de-a lungul istoriei. Vă invităm în acest articol să parcurgeţi întrebări din materialul propus de „Inspire Now”, având aprox. 2 miliarde de căutări în motorul „Google”.

1 – Inspire Now: Povestiţi-ne despre „gotic”-ul în cultură.

Cristian Bodnărescu: Curentul „gotic” se regăseşte în mai multe ramuri culturale, de secole. În acest sens, aş exemplifica arhitectura gargoilii din catedralele catolice, muzica simfonică – „Frederic Chopin”, prin „Marşul funebru”, literatură – post roman negru… Eu înţeleg prin acest curent cultural, lupta umanităţii cu demonul, în timp şi spaţiu.

2 – Inspire Now: Care este procesul creaţiei pentru poetul gotic Cristian?

Cristian Bodnărescu: În cazul meu, este vorba de o premoniţie. Simt că trebuie să scriu, apoi urmează o viziune literară şi creaţia în sine: poezia cu ritm, rimă şi măsură fiind forma finală a ideii.

Poezia în sine este o rugăciune pentru cei plecaţi, dar şi pentru cei vii spre a-i ajuta să întâmpine pregătiţi momentul marii treceri.

3 – Inspire Now: Care este diferenţa între poezia clasică şi cea „gotică”?

Cristian Bodnărescu: Eu văd „goticul” a fi un subcurent, iar temele clasice lugubre îi creionează conturul.

4 – Inspire Now: Care este poemul pe care îl simţi diferit, din volumul pe care îl semnezi, „Amurgul gol”?

Cristian Bodnărescu: Aş alege poemul „Demoniţa”, din prisma ideilor şi a conţinutului. Poezia romantică-fantasy de 109 strofe a fost structurată în mai mulţi ani de zile, reuşind forma finală prin cea de-a patra – anul 2021.

Primul volum de versuri care poartă aceeaşi denumire a fost lansat la TVR 1 şi TVR Internaţional la rubrica „Eveniment”, în deschiderea rubricii Iulianei Marciuc, cântând artiştii Adrian Enache şi Ovidiu Komornyik.

Mai multe scrieri „gotice” au fost semnate în decenii, aici amintind doar: Faust de Goethe, Demonul de Mihail Lermontov ori Luceafărul lui Mihai Eminescu.

„Cristian, te felicit! Poemele tale au o dulceaţă a vremurilor trecute şi te felicit pentru că reuşeşti să transferi acea perioadă în vremurile noastre cumplite la nivel spiritual, în care niciunul din noi nu se mai regăseşte. Uitaţi că mai există artişti români, precum Cristian Bodnărescu sau Ovidiu Komornyik! Este prea puţin spaţiul alocat de mass media întâlnirilor frumoase cum ar fi cea între mine, Ovidiu Komornyik şi Cristian Bodnărescu. Spiritualitatea şi puritatea sufletului ne sunt ucise!” (Adrian Enache)

5 – Inspire Now: Ce face poetul Cristian Bodnărescu atunci când nu scrie?

Cristian Bodnărescu: Construieşte aeromodele şi realizează arhitecturi web.

6 – Inspire Now: Cum a început procesul creativ la poetul nostru gotic, Cristian?

Cristian Bodnărescu: Am avut unele simţiri atunci când bunicul Mihai a ajuns la marea trecere. Asta se întâmpla în oraşul Bacău, al anului 1992.

În rest, nu pot răspunde exact la cugetări precum „de unde vine actul creativ”, „de unde venim şi unde plecăm”… Cine ar găsi răspunsul, ar merita „Premiul Nobel” pentru ştiinţă.

Dar un lucru ştiu: tot ce facem trebuie să fie pentru Dumnezeu. Precum El însuţi afirma în „Vechiul Testament”: „Sunteţi cu Mine sau împotriva Mea.”

Ștefan Ostafi, prezentator
Lóránd Pleiner, cameraman
O producţie Inspire Now TV, noiembrie 2022

de prof. univ. dr. istoric Dumitru CONTA

3 Responses to Goticul în lupta cu demonul

  1. Liudmila Negritu spune:

    Mai mult sau mai puțin am fost surprinși de momente frumoase, dorințe arzătoare de a cuceri binele în cele mai tăinuite visuri, de a crea lucruri deosebite , a oferi căldură și lumină oamenilor prin creația sa. Cristian Bodnărescu , El, poetul cu încredere în sine și-a realizat visul de ieri, dar azi el devine realitate, speranțele de mîine – împliniri. Felicitări stimate Poet, felicitări Maestre!!!

  2. Iațcu Veronica spune:

    Felicitări, maestre Bodnarescu Cristian! Am sesizat cateva reflecții despre ficțiunea gotică în poezia romantică bodnăresciană – o nouă orientare în poezia clasică care este influențată de elemente medievale, reluată de poezia creata de Dvs, pe care Va putem asocia cu clasicii literaturii universale Bacovia, Poe, Byron etc. și care necesită imaginația cititorului pentru a Va desluși atmosfera încorporată în poezie. Respect si inspirație continua, pentru ca sunteti poetul generatiei noastre!

  3. Veronica Iațcu spune:

    Felicitări, maestre Cristian Bodnarescu! Chiar daca poezia reflecta o atmosfera sumbra, coloritul metaforic expresiv coreleaza spiritul divin de realitate si largeste orizontul de reflectare si meditatie pentru cititorul de azi. Creați o poezie unica prin stil, forma, conținut și mesajul transmis! Gratitudine și prețuire!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: