1 Decembrie – Ziua Națională a României sărbătorită la Montreal!

Recepția oferită de
CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA MONTREAL 

Când am plecat din România, noi am luat țara cu noi în suflet, am îngrijit-o și am crescut-o în inimile și în comunitățile noastre și astfel în fiecare oraș unde trăiesc români este o mică Românie!

Comunitatea românilor din Montreal și împrejurimi este una dintre cele mai active și perene comunități asemeni unui arbore având rădăcini puternice dar și vlăstari plini de vigoare și speranță. Românii de aici nu și-au uitat graiul, datinile și portul.

Cu ocazia Zilei Naționale a României am răspuns cu bucurie invitației Excelenței sale, doamna consul Cristina Marinescu, Gerant interimar la Consulatul General al României din Montreal împreună cu Reprezentantul României în Consiliul Organizației Internaționale a Aviației Civile, domnul Aleodor Frâncu, de a participa la recepția organizată de Consulatul General al României la Montreal, în salonul Delegațiilor din sediul ICAO la Montreal.

La eveniment au participat numeroase personalități ale comunității noastre precum și înalți demnitari, reprezentanți ai guvernului provincial, ai municipalității și diplomați străini. Am trăit momente emoționante ascultând imnul național al Canadei și imnul național al României după care au urmat câteva luări de cuvânt ce au brodat elegant solemnitatea evenimentului.

Primul care a luat cuvântul a fost Reprezentantul României în Consiliul Organizației Internaționale a Aviației Civile, domnul Aleodor Frâncu. În cuvântul său domnul Aleodor Frâncu a subliniat importanța actului Unirii din 1918 punând un accent deosebit asupra memorabilului zbor de la Iași la Blaj, care transporta actul de acceptare și confirmare al Unirii, un zbor de mare importanță istorică care dacă nu ar fi existat probabil că istoria ar fi urmat alt curs, fiind un ger năprasnic, o iarnă foarte grea, stratul de zăpadă fiind foarte mare, iar transportul în alt mod nu ar fi fost posibil.

Excelența sa, doamna consul Cristina Marinescu a amintit celor prezenți despre lupta străbunilor și jertfa înaintașilor pentru unire și pentru apărarea țării, subliniind faptul că avem o datorie morală de a ne apăra țara și neamul, de a duce mai departe ceea ce au înfăptuit bunicii și străbunicii noștri.

Printre alte luări de cuvânt, la fel de emoționante și de solemne, s-a aflat și cuvântul doamnei Magda Popeanu, Consilier municipal în districtul Cote-des-Neiges, membră a Comitetului Executiv, care a vorbit despre integrarea românilor în spațiul canadian și despre aportul românilor, fiind parte din mozaicul cultural ce a ajutat la dezvoltarea metropolei Montreal.

Un frumos moment artistic precum Balada lui Ciprian Porumbescu ne-a făcut să vibrăm împreună cu strunele viorii și ne-a oferit un motiv în plus să fim mândri că suntem români. Un bufet cu nenumărate preparate culinare din care nu au lipsit nici tradiționalele sărmăluțe, cârnăciori sau zacusca românească a fost oferit spre deliciul invitaților alături de un pahar de vin aromat.

La această superbă recepție am avut bucuria de a reîntâlni numeroase personalități ale comunității noastre, artiști, cercetători, scriitori, profesori, oameni de cultură, jurnaliști, reprezentanți ai clerului, oameni de știință și în aceeași măsură am avut bucuria de a face noi cunoștințe și a întâlni oameni deosebiți. Printre personalitățile prezente la eveniment s-au numărat și campionii mondiali la box: Lucian Bute, Leonard Doroftei și Adrian Diaconu, care au adus onoare României de-a lungul anilor și care ne-au făcut să fim mândri că suntem români.

Mulțumim Consulatului General al României la Montreal pentru seara minunată oferită și transmitem pe această cale felicitări tuturor celor implicați în organizarea de excepție a evenimentului.

Primind în dar atâtea momente frumoase petrecute împreună cu românii de aici doresc să transmit la rându-mi, tuturor românilor oriunde s-ar afla, multă sănătate, bucurie, spor, înțelepciune și speranță. Să fim mai buni, să fim mai uniți, primind și dăruind iubire celor din jur!

La Mulți Ani România! La Mulți Ani Români!

A consemnat,

Mihaela CD
membru al Uniunii Scriitorilor din Canada,
membru al Ligii Scriitorilor Români,
Președinte al World Poets Association-filiala Canada

Mihaela CD

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: