de Johnny CIATLOȘ-DEAK
membru al Uniunii Jurnaliștilor Independenți din România
Precum Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos a fost vestită păstorilor, de ceata de îngeri, la marginea orașului Betleem, iar întreaga creștinătate a păstrat cu sfințenie tradiția de mai bine de două milenii, iată și elevii Școlii Junimea Română din Montreal au vestit miracolul Nașterii Domnului printr-o superbă serbare intitulată „Crăciunul Copiilor”.
Spectacolul a fost oferit în sala „La Chapelle” a renumitului colegiu Jean-de-Brebeauf din metropola canadiană Montreal, unde de treisprezece ani își desfășoară activitatea junimiștii noștri sub coordonarea directă a fondatoarei școlii Junimea Română, doamna Otilia Tunaru.
Construit în anul 1928, acest edificiu impresionează de la prima privire. Intrarea principală este susținută de șase coloane impunătoare, iar deasupra lor străjuiește o cruce imensă de piatră, semn că divinitatea veghează asupra celor aflați în interiorul clădirii. Trepte mărețe, aidoma unui palat regal, se etalează în fața ochilor la intrarea în clădire, care conduc oaspeții la grandioasa sală a capelei.
Superba sală, spațioasă, puternic luminată natural și decorată cu mult bun gust, în ton cu sărbătoarea, era deja arhiplină la sosirea noastră! Dascăli, elevi, bunici, părinți, invitați de seamă, copii de diferite vârste, într-o atmosferă de mare sărbătoare așteptau cu emoție începerea programului festiv.
Cuvântul de deschidere a revenit domnișoarei Andreea Grigorescu care, cu emoție în glas, pe un ton cald, plăcut, s-a adresat invitaților rostind cuvântul de bun venit!
Directoarea școlii, doamna Otilia Tunaru, în luarea sa de cuvânt, a menționat toți partenerii și a adus calde mulțumiri tuturor celor care au oferit sprijin școlii Junimea Română, iar apoi a rostit numele oficialităților prezente în sală.
Excelența sa, doamna consul Cristina Marinescu, Gerant Interimar la Consulatul General al României la Montreal, a ținut un discurs în care a precizat importanța acestor evenimente culturale departe de patrie pentru a perpetua tradițiile și datinile din străbuni, urând tuturor Sărbători Binecuvântate alături de cei dragi!
A urmat discursul doamnei Magda Popeanu, consilieră și membră în comitetul executiv al primăriei din Montreal, un reprezentant de seamă al comunității române, care a subliniat aportul școlii Junimea Română în păstrarea limbii noastre pe aceste meleaguri.
În minunate costume de îngerași, piticii din grupa de preșcolari alături de cei din clasa întâi au urcat pe scenă dezinvolți și foarte tonici, urmând să ofere momente emoționante celor prezenți prin poezii și cântecele, coordonați cu profesionalism și dedicare de cele două doamne profesoare Adriana Pavel și Lilia Temciuc, susținuți fiind desigur și de doamna Otilia Tunaru și de întreaga suflare cu aplauze frenetice!
Atunci când fondatoarea Școlii Junimea Română, doamna Otilia Tunaru, a invitat pe scenă întregul corp profesoral, în aplauzele puternice și îndelungate ale întregii săli, s-a simțit intensitatea trăirilor în clipe de mare încărcătură emoțională pentru acești oameni minunați, înzestrați cu un înalt nivel al competenței profesionale și al exigenței didactice.
A urmat apoi un moment extrem de emoționant când cei trei copilași talentați junimiști au luat loc la pian pentru a ne încânta inimile cu trei colinzi: prima a fost Anuca, o domnișoară foarte talentată, interpretând colindul „Carol of the bells”, urmată de mai tânărul Ștefan, care a redat cu mult talent o părticică din arhicunoscutul colind „Jingle bells”, iar trioul de colinzi fiind încheiat de frumoasa Ecaterina cu tradiționalul colind internațional „O brad frumos”.
Cu același entuziasm, prichindeii cu voci cristaline ne-au îmbucurat inimile cu un alt colind de aceasta dată bilingv în franceză și română: „Noel, que du bonheur / Crăciunul, ce bucurie”.
A urcat apoi pe scenă talentata Loriana Grigorescu, ea fiind și elevă eminentă (a obținut premiul întâi la Gala Meritas la finele anului școlar trecut), care a cântat melodia în limba franceză „Noel des enfants du monde!”
Un alt moment artistic la fel de apreciat, a fost oferit din partea copiilor puțin mai mari după cum urmează: Anuca și Ecaterina cu: „Colinde, Colinde” de Mihai Eminescu, urmate de tânărul și talentatul Tudor Glăveanu cu „La mijloc de codru des” versuri scrise de poetul nostru național Mihai Eminescu, iar momentul artistic a fost încheiat de Maria Veghes cu un „Colind popular” într-o minunată A Cappella.
Prezentatoarea programului talentata domnișoara Andreea Grigorescu ea însăși o fostă elevă a școlii Junimea Română a vestit nașterea Domnului Iisus prin minunatul colind „O ce veste minunată!”
Elevii clasei a 3-a îndrumați de Nelly Samoila, au urmat pe scenă și au prezentat un „Plugușor” autentic, de-ți era mai mare dragul să-i asculți și să-i privești cu câtă energie în glas și spirit ne-au purtat pe ulițele copilăriei!
Poezia „A venit iarna” recitată de Alexandra Zolotariov a fost răsplătită cu aplauze prelungite, iar un minunat colind cu titlul „Astăzi s-a născut Hristos” a fost oferit de cele două prințese, fiicele doamnei Otilia Tunaru, Anuca și Ecaterina, invitaților din sală, în schimbul unui ropot furtunos de aplauze!
Surorile Hogman, însoțite de mama lor, într-o splendidă A Cappella au prezentat un minunat colind străbun „Afară ninge liniștit” pe versurile lui George Coșbuc. Sala a răsunat apoi de melodia „Zurgălăi” interpretată de alte trei drăgălașe fetițe, surorile: Lilia, Victoria și Amelia!
„Numărătoarea de Anul Nou”, un superb cântec a fost oferit oaspeților de tânăra interpretă Alice Râncu, laureată a Galei Artelor, ediția a 3-a, fiind răsplătită cu aplauze frenetice!
Moș Crăciun a sosit în timpul spectacolului în HO, HO, HO-uri prelungite, mult gustate de copilași! Pe parcursul festivității Moș Crăciun a fost prezent în sală așezat în jilțul său lângă bradul frumos decorat, unde copii au avut ocazia să-i stea în brațe și cei mai curajoși chiar să-i mângâie barba albă!
Apoi a sosit momentul să urce pe scenă trei artiști consacrați și foarte iubiți de întreaga comunitate, fiind vorba de cunoscuta solistă de muzică populară Paula Alecu – voce, Călin Rotar la chitară și Vasilică Cojocaru la acordeon. Trioul ne-a încântat cu două minunate colinzi „Ziurel de ziuă” respectiv „Seara de Crăciun” într-o interpretare de zile mari a acestor recunoscuți profesioniști ai scenei!
Un moment de suspans a fost trăit de cei prezenți atunci când s-au extras biletele câștigătoare la tombolă, care conținea trei pachete cu diferite produse alimentare oferite de firma Maxim impex.
Deodată un murmur general în sală ne-a făcut să fim atenți și cu toții ne-am întors privirile spre ușa larg deschisă de la intrare. O multitudine de telefoane s-au înălțat în aer ca să surprindă intrarea grupului de dansatori de la „Datina”, fiind conduși în sală de doi antemergători pe sunet de bucium. Pe durata celor treizeci de minute de spectacol cei de la „Datina” au oferit un superb program artistic ce cuprindea o suită de obiceiuri strămoșești cum ar fi ursul, capra, dansul măștilor, plugușorul, uratul din strămoși și terminând emoționantul moment cu „Sorcova” în varianta ancestrală. Membrii ansamblului de dansuri „Datina” au părăsit sala în furtunoasele și binemeritatele aplauze oferite de inimosul public!
Rolul final i-a revenit desigur lui Moș Crăciun, care avea tolba plină de cadouri, pe care le-a dăruit cu drag copiilor prezenți. S-au făcut o multitudine de poze atât de grup cât și individuale în fața unui frumos panou ornat cu mult bun gust de doamnele profesoare, iar un rol extrem de important a revenit doamnei profesoare Camelia Călin, care a surprins cu profesionalism toate momentele importante ale festivității! Ambientul a fost întreținut de un fond muzical extrem de plăcut și bine ales!
Am plecat de acolo cu inimile pline de bucurie și cu satisfacția unei după-amiezi de vis, petrecute în atmosfera fermecătoare a sărbătorilor de iarnă ce ne bat la ușă.
În încheiere doresc să vă urez tuturor sărbători binecuvântate alături de cei dragi, să petreceți clipe de neuitat în sânul familiei pentru că Sfânta Sărbătoare a Crăciunului este sărbătoarea familiei tradiționale în care cu mic cu mare trăim momente unice de apropiere sufletească prin puterea harului divin ce se pogoară în sfânta seară peste omenire.
16 decembrie 2022