Semnalăm prezența celui mai recent număr al publicației The Robelo’s sau Romanian Best Locations în colecțiile Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare. Marcată de simbolistica numărului 10, atât prin calitatea conținutului cât și prin numărul publicațiilor sale, revista își propune să-l introducă pe cititor în lumea frumosului, a datinilor și obiceiurilor de Crăciun, a locurilor care seduc și cele mai închistate suflete.
Garanția acestei reușite este dată de strădania autorilor de a pune în lumină cele mai fascinante povești și cele mai captivante file din istoria binecuvântatelor ținuturi ale României. În acest sens, Ilie Tudorel, ambasador al turismului maramureșean, caută să ofere prin imagine și cuvânt un timp al tihnei și al regăsirii, intitulând primul său material Miros de cozonaci! Liniște! Breb! Atestat în 1360, și făcut cunoscut lumii întregi datorită Regelui Charles I al Marii Britanii, satul Breb păstrează toate elementele de arhitectură tradițională, de ospitalitate și religiozitate, inducând în mintea vizitatorului frumoasa sintagmă a poetului Lucian Blaga „veșnicia s-a născut la sat”.
Cunoscut pentru admirația sa față de cetățile, castelele și fortificațiile românești, același autor prezintă, în amurgul zorilor, Umbrele mușatinilor. Cetatea de scaun a Sucevei, un prestigios vestigiu în care domnit Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare sau Ștefan Lăcustă, nepotul de fiu al domnitorului Ștefan cel Mare, care a fost instalat domn al Moldovei de sultanul Suleyman Magnificul. Deși a cunoscut o grea încercare prin asediile și incendiile suportate, dar și prin distrugerea din 1675 și 1684, cetatea a intrat într-un program de conservare și consolidare, redându-i-se atmosfera medievală și frumusețea de odinioară.
Trilogia articolelor autorului Ilie Tudorel, publicate în acest inedit număr, se încheie cu un material despre Castelul Teleki Sándor, aflat la doar 10 km de Baia Mare, în localitatea Coltău. Aparținând familiei nobile Teleki, castelul a fost locul de inspirație pentru cele mai frumoase poezii de iubire pe care Petőfi Sándor le-a dedicat soției sale. Consolidat și modernizat prin cele mai noi metode de restaurare, castelul Teleki Sándor este astăzi un spațiu multifuncțional ce găzduiește diferite evenimente culturale, așa cum este „Festivitatea de comemorare Petőfi” sau „Sărbătoarea Teleki”.
Revenind la localitatea Breb, în acest număr al revistei se mai regăsește și articolul Ligiei Șendrea, Penelope Ridgley. Village Hotel Maramureș, care prezintă sub formă de interviu inedita poveste a mutării familiei Ridgley Penelope din Marea Britanie în Maramureșul voievodal, coroborată cu dorința de a pune bazele unui hotel realizat din case bătrânești de lemn, care devin din ce în ce mai căutate de străinii care vizitează România.
Ski Borsa, Das Beste Skingebot este, de fapt, relatarea pe care Ligia Șendrea o face cititorilor revistei cu privire la stațiunea de schi Borșa – un loc asemănător resorturilor de lux din Elveția și Franța, îndemnându-i pe toți iubitorii sporturilor de iarnă să se bucure de facilitățile acestui domeniu schiabil (telegondolă, spații pentru servit masa, asistență de specialitate) și de o zăpadă de calitate.
Colindătorii – ia mai mănați, măi!, material al aceleiași autoare, Ligia Șendrea, încununează firul roșu al acestui număr de iarnă a revistei, datorită conținutului său în care sunt prezentate obiceiurile tradiționale de Crăciun, în special colindele. Comparând tradițiile și obiceiurile venite din Vest, autoarea remarcă valoarea colindului străbun, afirmând: „moștenirea tradițiilor este importantă pentru viața culturii tradiționale, iar colindele ocupă un loc central în panoplia obiceiurilor populare”.
de dr. Vlad Ioan BONDRE
Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA