SIMPOZION „EMINESCU, UN VIS ÎN AȘTEPTARE”

 

mihai-eminescu

Mihai Eminescu
15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889

Eminescu e un cântec / Ce răsună peste zare / Este taina din descântec / Vis frumos în așteptare / Și surâsu-nfiorat al copilului din pântec. / Eminescu e izvor de lumină, libertate / Și-ntr-o țară de români și patrioți / Peste zarea cea albastră / Mugur de eternitate / Într-o lume de poveste / Eminescu suntem toți, zbor de pasăre măiastră! (D.B.)

După evenimentul cultural-jurnalistic de la Petroșani, județul Hunedoara, ce se va derula pe data de 14 iunie 2024, ora 16:00, la Teatrul Dramatic „I. D. Sîrbu” din Petroșani, organizat în premieră de către recent înființatul „Grup Literar Ioan Dan Bălan”, coordonator, colega noastră de breaslă, Mirela Cocheci, prilej deosebit de întâlnire, dezbatere și socializare, a tuturor iubitorilor de cultură și presă din țară și diaspora. Eveniment susținut de Trustul de presă Exclusiv Media, Teatrul I. D. Sîrbu și alte instituții din Petroșani, continuare a acestui demers cultural de excepție, și Filiala UZPR „Mihai Eminescu” Timișoara, va organiza în data de 22 iunie 2024, ora 11:00, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, la Centrul Multifuncțional „Bastion”, strada Hector, nr. 4, din Timișoara, Simpozionul „Eminescu, un vis în așteptare”, la care sunt invitați poeți, jurnaliști, scriitori, iubitori de artă și cultură, editori de ziare și reviste, coordonatori cenacluri literar-artistice, grupări literare etc., din țară și străinătate.

Eveniment de anvergură europeană, care se constituie ca un simpozion omagial, pentru a comemora cei 135 de ani de la plecarea luceafărului Mihai Eminescu printre stele și a readuce în actualitate opera eminesciană, lăsată nouă moștenire în domeniile, poezie, proză și în mod deosebit cel al jurnalismului de forță și expresivitate. În acest context susținem în continuare o mai veche inițiativă a UZPR, pentru cei ce ne guvernează a oficializa ziua de 28 iunie ca Zi Națională a Ziaristului – Jurnalistul român. Ar fi un gest de prețuire și omagiu a personalității geniului eminescian și pentru toți acei slujitori ai cuvântului scris ori vorbit, de-o viață în slujba comunității.

Rugăm participanții a trimite din timp confirmarea de a fi prezenți la acest eveniment și, desigur, a prezenta pe scurt un CV al activității sau istoricul grupării literare, ori publicații etc. Materialele, 2-3 pagini, dactilografiate, vor fi trimise până la data de 17 iunie a.c. pentru a fi tipărite în revista de cultură „Luceafărul de Vest” Timișoara, pe adresa: butoidumitru@hotmail.com.

Vor prezenta referate și alocuțiuni invitați de notorietate din viața social-cultural-artistică și din domeniul jurnalismului românesc.

Vor fi vernisate expoziții de pictură ale colaboratorilor noștri din Petroșani, Lugoj, Uzdin, Serbia, lansare de cărți recente, ziare, reviste, ale membrilor UZPR filiala „Mihai Eminescu” Timișoara. Simpozionul se va încheia cu un regal de poezie, cântec și socializare.

Va fi lansată antologia „Eminescu un vis în așteptare” în care sunt publicați premianții ediției 2023-2024, în cadrul Proiectului Cultural Internațional cu același nume inițiat sub egida UZPR.

„SUNTEM ROMÂNI ȘI PUNCTUM”!

Dumitru BUȚOI,
coordonator, Filiala UZPR „Mihai Eminescu” Timișoara

1 Responses to SIMPOZION „EMINESCU, UN VIS ÎN AȘTEPTARE”

Scrie un comentariu