VASILE DAN MARCHIŞ. Câteva date biobibliografice

de Angela-Monica JUCAN

Vasile Dan Marchis_aVasile Dan Marchiș s-a născut în zodia Săgetătorului, luna lui Îndrei (Undrea), ziua a treia, anul 1966 (3 decembrie 1966, adică), în ținutul Codrului, comuna Asuaju de Sus, unde și-a și petrecut copilăria, dar și alte perioade, într-o ambianță culturală rurală tradițională și în megieșie cu mistreții, căprioarele, vulpile, lupii foarte apropiatelor de sat păduri. O localitate de un pitoresc intens.

Vasile Dan Marchiș este poet, publicist, membru al unor grupări literare băimărene: Cenaclul Scriitorilor, Liga Scriitorilor – filiala Maramureș, „Academia OJT”, ca și al Cenaclului „Petre Dulfu” din Satulung. Participant obișnuit la evenimentele urbei și ale județului – în special, literare –, când mai absentează, se scuză cu vorba (dacă am reținut-o bine) „Nu te poți îmbăta la toate lansările”.

Ironic în poezie și esențial, chiar autozeflemist. Revoltat în articole (pe care de multe ori le semnează șugubăț și grăitor cu acronimul numelui său: VeDeM), în răspăr cu ordinea – fie ea dreaptă sau nedreaptă, mereu indignat de câte ceva. Un viteaz, deci, în sau după război, un opozant spontan-sincer. Prezent în loc și timp, interesat, un cetecist în varii domenii.

Debutul publicistic s-a petrecut în anul 2000, în cotidianul local „Graiul Maramureșului”, cu creație poetică. A continuat colaborarea la acest ziar, dar a publicat și în alte periodice: „Informaţia zilei” (publicația de Maramureș), „Glasul Maramureşului”, „Pro Unione”, „Nord literar”, „Jurnalul de vineri”, „Necenzurat”, „Bulevardul ştirilor”, „Izvoare codrene” (variantele tipărită și online), „eCreator.ro”, „e-Bibliotheca septentrionalis” etc.

Vasile Dan Marchis_MicroepistoleleÎn anul 2004, a primit Premiul Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Maramureş, la Festivalul Naţional de Literatură de la Cicârlău, Maramureş, pentru volumul în manuscris „Microepistolele tristeţii”, cu acesta debutând editorial în anul următor.

Este fondatorul și coordonatorul revistei tipărite „Izvoare codrene”, din care au apărut până acum 12 numere și este în pregătire numărul dublu 13-14, proiectat să apară la jumătatea lunii aprilie 2016. De asemenea, a constituit grupul public Izvoare codrene 2.

În anul 2015, Primăria Orașului Ulmeni i-a acordat o diplomă de excelență pentru „activitatea scriitoricească și contribuţia la promovarea culturii şi spiritului românesc”.

Actualmente, are în pregătire volumul de versuri Meditații pe apucate.

VOLUME PROPRII APĂRUTE:
Microepistolele tristeţii : [poezii], Baia Mare, Editura Ethnologica, 2005.
Vasile Dan Marchis_Zodii de rezervaVerbe exilate : [poezii], Baia Mare, Scriptorium, 2006.
Zodii contrafăcute : [poezii], Baia Mare, Eurotip, 2008.
Volumul a fost distins cu Premiul cotidianului „Informaţia zilei”, la Festivalul Interjudeţean de Poezie de la Vişeu de Sus, ediția din anul 2009.
Zodii de rezervă : [poezii], Bucureşti, Amanda Edit, 2015.
PREZENȚE ÎN VOLUME COLECTIVE:
O antologie a poeziei maramureşene : de la poezia populară la poezia contemporană (2009), Baia Mare, Editura Ethnologica, 2010. Volum realizat de Nicolae Păuna Scheianu.
Anotimpul iubirii = Stina e dashurisë, vol. 2, Bucureşti, Amanda Edit Verlag, 2015.
Volum bilingv român-albanez, alcătuit de Baki Ymeri, căruia îi aparțin și traducerile.

Scrie un comentariu