Armonii autumnale

Livia Marcande prof. Livia MĂRCAN,
Satu Mare

Frânturi de propoziţii despre vreme. Frânturi de propoziţii despre bani. Paşii calcă iarba udă de ultimă oră. Miros de gutui, miros de nuci, miros de prune, miros de benzină arsă.

Undeva, în depărtare, un lac albastru; luciu al apei; linişte, iar deasupra tot luciul apei. Linişte. Fum străveziu, fum diafan.

Univers nemărginit, uniformitate acaparatoare în arămiu; unduire spre o uşă fixată spre altundeva, neant: nişă de păstrat amintiri neutre; nedesluşite numere, numere de la zero la minus infinit.

Acum totul este acum, nu există nici ieri, nici mâine; aşteptare, aşteptarea apariţiei unei cărţi despre miracolul toamnei; arbore cu infinite ramificaţii, armonie a naturii, armonie inimitabilă.

Tăcere de la începutul începuturilor, tablou încremenind o idee, taină adâncă, tăcere, tăcere, tentaţie…

Fum străveziu, fum diafan, filtru al luminii spre noi, fire nenumărate care ne leagă mai strâns.

În nopţile de toamnă visele să nu le călcăm. Adesea în nopţile de toamnă ninge cu fulgi deşi, ne îmbătăm cu imaculatul lor alb. Trăiri vechi se estompează în valuri străvezii de toamnă. Amintiri adolescentine, ochi neuitaţi, iubiri furate şi timide, iubiri adolescentine. Puritatea unor gesturi ce se perpetuează în timp. Parcurgerea înfrigurată a rândurilor unei scrisori care promitea o mare iubire. Promisiuni trădate, retrăirea, pentru o clipă, a unei întâmplări împreună trăită. Visul mereu neîmplinit al unei revederi oricât de întârziate. Amalgam de trăiri, amalgam de întâmplări, amalgam de teme muzicale. Treziri speriate din vis, stăpânite numai de dorul de iubire.

Singurătate lăuntrică. Gândind mereu la ce a fost, poate mai puri vom deveni. Timpul va trece peste singurătăţile noastre. Odată a fost odată. Poveste. Timpul e timpul…

Vorbind de tristeţe, cântând de tristeţe, cântând de bucurie şi cu bucurie, cântând cu deznădejde, cântând din adâncul sufletului soarta noastră.

Singurătate autumnală. Poveste.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: