Sfântul Ioan Botezătorul

– 7 ianuarie –

sf-ioan-botezatorul

de Maica Preoteasă
(Florica BAŢU-ICHIM)

Pe 7 ianuarie, a doua zi după Bobotează, sărbătorim Soborul Sfântului Prooroc, Mergătorului Înainte şi Botezătorului Ioan. Ioan Botezătorul a fost „[…] glasul celui ce strigă în pustie: îndreptaţi calea Domnului, precum a zis Isaia proorocul” (Ioan I, 23). Ioan Botezătorul a fost ales de Dumnezeu încă înainte de a se fi născut. Când a crescut, s-a dus în pustie, unde ducea o viaţă ascetică, din dragoste pentru Dumnezeu. Era îmbrăcat în haină aspră din păr de cămilă şi se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică. Ioan Botezătorul propovăduia renunţarea la păcate şi întoarcerea la Dumnezeu. Prin exemplul lui personal şi prin felul său de a vorbi, Ioan Botezătorul a făcut mulţi oameni să renunţe la păcate.

Regele Irod Antipa, mustrat de Sfântul Ioan Botezătorul că şi-a gonit soţia şi trăia cu soţia fratelui său, l-a pus pe Ioan Botezătorul în închisoare. La o petrecere, regelui Irod plăcându-i în mod deosebit cum a dansat fata femeii cu care trăia, i-a promis acesteia că îi va da tot ce-i va cere. Fata a întrebat-o pe mamă, iar mama a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul. Regele s-a întristat, dar, pentru că promisese, nu a mai avut curajul să dea înapoi. Sfântul Ioan Botezătorul a fost ucis, şi capul lui a fost adus pe o tipsie fetei, care l-a dat mamei sale, Irodiada. Aşa a trecut la Domnul Sfântul Prooroc, Înaintemergătorul şi Botezătorul Ioan.

Întrebări pentru părinţi
  1. V-aţi dus la biserică în ziua de Sfântul Vasile şi aţi participat la Moliftele Sfântului Vasile, sau aţi stat acasă fiind prea obosiţi după revelion? Ştie copilul dumneavoastră de existenţa acestor molifte, pentru ca, atunci când devine adult, dacă are nevoie, să poată apela la ele?
  2. Ioan Botezătorul cerea categoric renunţarea la păcate. V-aţi gândit în mod serios să renunţaţi la păcatele dumneavoastră? I-aţi ajutat pe copii să ia în serios noţiunea de păcat, sau i-aţi lăsat să trăiască cu idei greşite, precum: „nu există păcat”; „lui Dumnezeu nu-I pasă ce fac eu”; „toţi oamenii merg automat în rai”; „păi, dacă am greşit atâta, o greşeală în plus ce mai contează?” etc. Ştim că este greu, dar fiţi foarte atenţi în a-i face pe copii să înţeleagă exact ce e bine şi ce e rău şi ajutaţi-i în lupta cu tentaţia de a păcătui.
  3. Aţi fost dumneavoastră şi copiii dumneavoastră la slujba de sfinţire a apei (Boboteaza) sau, dacă nu aţi putut merge, aţi rugat pe cineva să ia apă sfinţită (agheasmă) şi pentru dumneavoastră?
  4. Aţi folosit agheasma cum se cuvine şi i-aţi învăţat şi pe copiii dumneavoastră cum să o folosească?
  5. 5. V-aţi îngrijit să aveţi copilul botezat, cât mai curând după naştere, de către un preot ortodox? Ştiaţi că, în cazul în care copilul este în pericol de a muri nebotezat, unul dintre părinţi sau o altă persoană poate boteza copilul, în caz de urgenţă, chiar dacă nu este preot? Îl stropeşte cu apă, spunând: „Se botează robul lui Dumnezeu (numele), în Numele Tatălui şi-al Fiului şi-al Sfântului Duh. Amin!” Dacă copilul trăieşte, când va fi posibil va fi dus la preot pentru a se face slujba întreagă a botezului. Oricum, nu lăsăm botezul pentru „când o să avem bani pentru petrecere”. Slujba botezului e mai importantă decât petrecerea.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: