Anii de școală, pe când eram aproape de vârsta membrilor cenaclului Poesis, i-am rememorat cu prilejul revederii unei personalități de seamă a științei, culturii și spiritualității, Basarab Nicolescu. Invitat special la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor, filosoful franco-român, părintele transdisciplinarității, a participat la dezbaterea cu tema Exilul românesc din Paris, în prezența unor personalități clujene de mare anvergură.
L-am cunoscut pe Basarab la vârsta adolescenței, cu prilejul unui concurs de cultură generală – „Drumeții veseli” – organizat la Ploiești, concurs cu tema „Pușkin în literatură și muzică”. El era reprezentantul echipajului Liceului „Ion Luca Caragiale”, iar eu eram în echipajul Liceului „Mihai Viteazul”, ambele din Ploiești. Elev olimpic medaliat cu aur la matematică, Basarab Nicolescu s-a dovedit a avea încă de pe atunci o minte strălucită.
În chiar ziua dezbaterii de la filială, am avut întâlnire cu elevii din cenaclu, care m-au întâmpinat cu multă căldură. Ca și dascălii mei de odinioară care mi-au descoperit aptitudinile, simt o mare bucurie când observ progrese ale strădaniei mele întru descoperirea talentelor. Poemele compuse de cenacliști m-au emoționat și m-au dus cu gândul la propria-mi devenire. Iată mărțișoarele cu care mi-au bucurat sufletul elevii clasei a VII-a ai inimoasei profesoare de limba română Gianina Zegreanu.