Viața – zbor între poezie și filozofie

de Vasilisia LAZĂR

Irina Lucia Mihalca

Descinzând pentru prima oară prin lirica Irinei Lucia Mihalca, iubitorul de poezie va avea senzația că a pătruns într-o veritabilă „peșteră a lui Aladin” preaplină de cuvinte frumoase, înșirate în versuri inspirate, alcătuind poezii ca niște salbe și diademe adamantine, de o strălucire uimitoare. Înarmată cu finețea observației, întotdeauna documentată, indiferent de domeniul abordat – lumea faraonilor, a beduinilor sau cea a țăranului român – dovedind o minte enciclopedică, dar fără a deveni didacticistă, cu profunzimea percepției estetice și filosofice, poeta ne dăruiește cu modestia și generozitatea specifică omului valoros acest minunat volum de versuri – Aliterația timpului – o adevărată revelație prin substanța sa profund meditativă.

Veșnic bântuită de nisipurile mișcătoare ale ființării, poeta își pune nenumărate întrebări existențiale (unde suntem, cine suntem, de ce mai suntem, de unde venim, cui aparţinem, încotro ne îndreptăm), însă tema principală pe care o tratează rămâne Timpul, ca dimensiune a trecerii și a neantizării, conştientă fiind de starea noastră de muritori, dar, mai ales, de neputinţa de a-l controla şi de a-l supune voinţei noastre, căruia suntem nevoiţi a-i recunoaşte ireversibilitatea: „Parfum de cireş bătut – timpul înghite totul,/ Mergi mai departe, în urmă uitarea se-aşterne/ pe un drum îngheţat şi pustiu. Pe rând,/ gazdă sau oaspete, moartea îşi joacă rolul.

Scrisă într-un stil absolut original, cartea atinge pragul de sus al sensibilității. Ce este, de fapt, Timpul? Este Umbra, este Urma, este Clipa, pe care poeta o vrea perfectă: „Posibil să rămâi în secunda clipei – perfecta secundă –/ Să respirăm clipa acum, inspiră adânc!/ Dincolo de perfecţiune nu mai e nimic!

Implacabila vremuire o preocupă pe autoare până la obsesie, am putea afirma. Confruntându-se cu drama înaintării inexorabile către deznodământul ştiut, ea devine tot mai conştientă de inutilitatea multor acțiuni care seacă secunda prezenței noastre pe Pământ: „Tot ce construim şi tot ce scriem rămâne,/ în rest nişte cruci!

În nisipul clepsidrei, înţelegem, oare,/ clipa înşirată mult prea repede, că primăvara e doar o zi,/ că florile nu mai înfloresc, că păsările nu mai cântă,/ că oamenii nu mai zâmbesc şi soarele nu mai răsare?” reprezintă regretul, dar și revolta poetei în fața inerentului sfârșit și, mai cu seamă, a vidului de dincolo de efemera existență: „Nu moartea, în sine, e cumplită,/ ci tot ce se întâmplă după ea”, cel mai greu de acceptat fiind capătul călătoriei, dincolo de care, e posibil, să nu mai existe absolut nimic.

Oamenii sunt ceea ce au trăit, de aceea Timpului îi dăm girul amintirii, fiindcă „va veni refluxul” și „doar amintirile vor rămâne pe nisip” și, poate, „un nume adunat pe-o carte” (Arghezi). Condamnată la irepetabilitate, poeta recurge adesea la paliativul nostalgiei, care îi creează şi întreţine iluzia că retrăirea trecutului este posibilă, fie ea şi sub forma dorului de clipele ce s-au dus.

Irina Lucia Mihalca ştie prea bine că, pentru noi, orologiul nu îşi opreşte bătăile decât o singură dată şi atunci definitiv: „Viaţa se scurge prin timp,/ iar timpul îşi are timpii lui!/ Labirint este viaţa,/ labirint este moartea!/ Coridoare invadate de alte coridoare care nu duc nicăieri”. Doar „Poetul va vedea, astăzi şi mâine,/ cu toţi ochii, prin toţi ochii/”. Doar Poetul va simţi, astăzi şi mâine,/ cu toate inimile, prin toate inimile/. Doar „Poetul va râde şi plânge, astăzi şi mâine,/ cu lacrimile noastre, prin lacrimile noastre/. Doar „Poetul va scrie, astăzi şi mâine,/ cu toate mâinile, prin toate mâinile/”. Numai și numai „Poetul va trăi şi muri, astăzi şi mâine,/ cu toate morţile voastre, prin toate morţile voastre.” Pentru că, doar Poetul este parte din lacrima divină.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: