Agenda evenimentelor culturale ale săptămânii 14 – 19 octombrie 2019 – Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare

Oaspetele săptămânii:
etnologul Janeta Ciocan

Luni, 14 octombrie

ora 18.00 – 19.00, Salonul Artelor

Va avea loc vernisajul expoziţiei de artă „Magia gândului”, organizată de Uniunea Creatorilor de Artă în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare.

Expun: Marinela Căluşeru, Elisabeta Veress, Adela Cristina Nabeau, Georgeta Maria Petrovan, Carmen Coca, Lorena Covaciu, Silvia Gabriella Neuhold, Felician Săteanu, Zsold Szilagyi.

Recital de muzică şi poezie: Mihai Ganea.

Prezintă: prof. Virginia Paraschiv; Marinela Căluşeru–artist plastic şi curator al expoziţiei.

Expoziţia poate fi vizitată la Salonul Artelor, în perioada 14-27 octombrie 2019, conform programului bibliotecii.

Miercuri, 16 octombrie

ora 8, Secția împrumut carte pentru adulți

Elevii clasei a IX-a F de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” vor desfășura o oră de documentare la bibliotecă, pe tema „Joc și joacă în literatură”. Activitatea are ca scop consolidarea pregătirii școlare și conștientizarea de către elevi a importanței lecturii în procesul de dezvoltare personală.

orele 8.30 – 10, Compartimentul Colecții Speciale

La Compartimentul Colecții Speciale din cadrul Serviciului Săli de lectură, se va desfășura activitatea de documentare cu tema „Atelier de lucru, cercetare și documentare privind fondul de carte din domeniul Ecologie și Management ecologic”.

Vor participa studenți din anul III, Specializarea Ingineria și protecția mediului, din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare.

Activitatea va fi coordonată de conf. univ. dr. ing. Mirela Coman și drd. ing. Bogdan Cioruță.

ora 10-11, Compartimentul Colecții Speciale

Se va desfășura activitatea Ora de sociologie și statistică, la care vor participa elevi din cls. a XI-a, de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, coordonați de prof. dr. Voloș Mugur.

Cu această ocazie, bibliotecarii Compartimentului Colecții Speciale vor organiza o expoziție de carte.

ora 11.00 – 13.00, Salonul Artelor

Colegiului Naţional „Gheor­ghe Şincai” Baia Mare – Catedra de limba engleză, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare – Secţia American Corner, organizează concursul „Quiz for everybody”, în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia centenarului Colegiului Naţional „Gheor­ghe Şincai” Baia Mare.

Concursul se adresează elevilor de liceu şi gimnaziu, care vor avea de răspuns la câte un set de 30 de întrebări din diverse domenii (istorie, geografie, literatură, muzică, film etc.), accesibile nivelului lor de cunoştinţe, primele 3 echipe câştigătoare urmând a fi premiate. La acest concurs s-au înscris 11 echipe de gimnaziu şi 7 echipe de liceu.

Concursul va începe de la ora 11 (pentru elevii de gimnaziu) şi de la ora 12 (pentru elevii de liceu).

ora 13.00, Sala de conferinţe

Va avea loc lansarea cărţii „Sens interzis”, autor: Vasile Tivadar, apărută la Editura Maraiza, Baia Mare, 2018.

Vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Petru Dunca, Valeriu Sabău (scriitor), Antoaneta Turda (prefaţatorul cărţii).

Joi, 17 octombrie

ora 13.00, Sala de conferinţe

Va avea loc lansarea cărţii „Cum i-am cunoscut pe Klaus Iohannis, Dan Barna, Traian Băsescu şi Ion Iliescu”, autor: George Simion, volum apărut în 2019, la Editura Letras.

Evenimentul este organizat de Gazeta de Maramureş în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare.

Vineri, 18 octombrie

Ora 17.00, Sala de conferinţe

Va avea loc seminarul „Descoperă secretele învăţării accelerate”, având următoarea tematică: principiile învăţării accelerate, studiu de caz: învăţarea unei limbi străine în 5 zile şi modelarea studiului de caz la propria activitate, alinierea energiei mentale pentru rezultate rapide şi productivitate crescută (principii fundamentale).

Învăţarea accelerată este ştiinţa prin care se obţin rezultate eficiente într-un timp scurt şi fără stres. Folosirea principiilor învăţării accelerate creşte calitatea rezultatelor, reduce nivelul de oboseală şi stimulează creierul să găsească multiple soluţii la orice problemă, devenind astfel o unealtă profitabilă în orice domeniu de activitate.

Prezintă: ing. Naforeanu Tudor Edward.

Sâmbătă, 19 octombrie

Ora 10.00, Sala de conferinţe

Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Maramureş, Asociaţia Generală a Românilor Uniţi Greco-Catolici, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, organizează Simpozionul comemorativ „Arestarea episcopilor – de la martiriu la fericire, ediţia a XV-a.

Vor lua cuvântul: Dr. Dana Sivu;

Dr. Marius Câmpeanu,

Pr. Dr. Ioan Tâmbuş

Pr. Simion Mesaroş

Prof. drd. Zamfira Tâmbuş

Etnolog Janeta Ciocan

Moderator: prof. Lucian Miclăuş.

Activităţi la Secţia pentru copii

„De prin lume adunate”

Expoziţie de şerveţele la Biblioteca Judeţeană

În perioada 7-17 octombrie, Secţia pentru copii a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” găzduieşte expoziţia cu titlul „De prin lume adunate”, care reuneşte şerveţele donate de doamna Rozina Bucur, prof. înv. primar la Şcoala Gimnazială Nr. 18 (director: prof. Simona Cosma).

Flori, fructe, legume, animale, clovni, anotimpuri, personaje din desene animate, evenimente importante de peste an fac obiectul acestei expoziţii, care înviorează şi înfrumuseţează holul secţiei pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni, urmând ca anul viitor să mai aibă loc o expoziţie de acest gen.

Primii vizitatori ai acestei expoziţii au fost elevii din clasa pregătitoare şi clasele I-IV de la Şcoala Gimnazială Satu Nou de Sus (director: prof. Ancuţa Coza), însoţiţi de prof. înv. primar Lia Poduţ, care au desfăşurat în Sala „Mircea Pop” activitatea intitulată „Iniţiere în lumea bibliotecii şi a cărţii”.

Marţi, 15 octombrie

ora 10.00, Secţia pentru copii

Va avea loc activitatea cu titlul „Toamna în grădină”. Protagoniştii vor fi preşcolarii din grupa mare A de la Grădiniţa Nr. 27 (director: prof. Alexandrina Botiş), coordonaţi de prof. pentru înv. preşcolar Alina Pop. Cei mici vor asista la o prezentare de carte în Sala Mircea Pop despre anotimpul toamna, pe care îl vor sărbători prin cântece şi poezii.

Miercuri, 16 octombrie

ora 10.30, Secţia pentru copii

Va avea loc activitatea cu titlul „Halloween party”, la care vor participa elevi din clasa I D, de la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” (director: prof. Maria Balogh), care vor susţine un moment muzical. De asemenea, elevii vor asista la o prezentare de carte în Sala Mircea Pop cu tematică de Halloween, realizată de bibliotecarele secţiei.

Cadre didactice implicate sunt: prof. Olivia Achim şi prof. Mihaela Cuciurean;

Joi, 17 octombrie

ora 10.30, la Secţia pentru copii

Preşcolarii din grupa mare „Prichindeii” de la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 28 (director: prof. Cornelia Sabău), coordonaţi de prof. pentru înv. preşcolar Gabriela Tegla, vor desfăşura activitatea cu titlul „În lumea cărţilor”. Cu această ocazie va fi pregătită, în Sala „Mircea Pop”, expoziţia cu titlul „O călătorie prin copilărie cu cartea jucărie”.

Vineri, 18 octombrie

ora 12.00, Secţia pentru copii

Va avea loc vernisajul expoziţiei de desene „Hora vitaminelor”. Vor participa elevi de la Şcoala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, (director: prof. Felicia Bodea), coordonaţi de profesor documentarist Ioniţa Mateşan. În Sala „Mircea Pop” bibliotecarele secţiei vor pregăti o expoziţie de carte tematică.

Activităţi extramuros

Luni, 14 octombrie

Ora 12.00, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” şi Piaţa Cetăţii din Baia Mare

Va avea loc Festivitatea de deschidere a activităţilor organizate cu ocazia sărbătoririi unui secol de existenţă a Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai” Baia Mare şi dezvelirea plăcii aniversare.

Din partea Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare vor participa: dr. Teodor Ardelean, directorul instituţiei, şi Simona Gabor, şef Birou Editare publicaţii – Depozit legal.

Marți, 15 octombrie

ora 10.00, Filiala Traian

Preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 25, Grupa Mare „B” , însoțiți de prof. Corina Ciociu şi prof. Anuța Ungur, vor vizita Filiala Traian, în cadrul parteneriatului „Prietenii cărții”.

Preșcolarilor le vor fi prezentate serviciile de bibliotecă, precum şi modul în care pot deveni utilizatori ai bibliotecii.

Cu această ocazie, bibliotecarele filialei vor pregăti o expoziție de carte.

Joi, 17 octombrie

ora 10.00, Filiala Traian

Vor sosi în vizită preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 25, Grupa Mare „A”, însoțiți de educatoarele: prof. Ilieș Teodora şi prof. Soplînțai Maria. Vizita are loc în cadrul parteneriatului „Cartea un prieten minunat”. Preșcolarii vor fi informați despre serviciile oferite de bibliotecă, iar expoziția de carte, pregătită special pentru ei, le va deschide dorința de a citi.

Filiala „Nicolae Iorga”

Bibliotecara Mirela Avram de la Filiala ,,Nicolae Iorga” va prezenta covorul povestitor ,,Mănușa” preşcolarilor din grupa mijlocie de la Grădiniţa cu Program Normal Nr. 20 (educatoare: Geta Halas; director: Carmen Condor).

Vineri, 18 octombrie

ora 10.00, Filiala Traian

Va avea loc o nouă vizită a preșcolarilor de la Grădinița cu Program Prelungit nr.25, însoțiți de prof. înv. Andreica Alina şi prof. înv. Pop Corina. Preșcolarii vor fi informați despre serviciile oferite de bibliotecă şi vor răsfoi expoziția de carte pregătită cu această ocazie de către bibliotecarele filialei. Toate aceste activităţi se desfășoară în cadrul parteneriatului „Hoinari în  lumea cărților” dintre grădiniţă şi bibliotecă.

Sâmbătă, 19 octombrie – Duminică, 20 octombrie 2019

Deseşti

Asociaţia Culturală „Nichita Stănescu” şi Parohia Ortodoxă Deseşti, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, organizează, în perioada 19-20 octombrie 2019,  „Întâlnirea cu fiii satului”, ediţia a III-a, de sărbătoarea Hramului Bisericii monument UNESCO „Sfânta Parascheva”.

Programul manifestării:

Sâmbătă, 19 octombrie

Ora 17.00 – Slujba Vecerniei, cu participarea Preasfinţitului Teofil de Iberia, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei – la Biserica Monument UNESCO.

Ora 18.30Conferinţele de la Deseşti. Satul – vatră a păstrării conştiinţei naţionale şi eclesiale – la Căminul cultural.

Va lua cuvântul: dr. Ion Onuc Nemeş, fost director al Bibliotecii Judeţene ASTRA din Sibiu.

Duminică, 20 octombrie

Ora 9.30 – Slujba Utreniei

Ora 10.30 – Sfânta Liturghie la Biserica Monument UNESCO, cu participarea Preasfinţitului Teofil de Iberia.

Ora 16.00 – Vernisajul Colecţiei „Artă şi solidaritate, 2019 – Spectacolul generaţiilor” la Căminul cultural.

Persoană de contact:
Maria Belea
bibliotecar
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare
Email: pr.bibliotecamm@gmail.com

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: