POETUL CRISTIAN BODNĂRESCU, INVITAT DE ONOARE LA HRAMUL PAROHIEI SFÂNTUL SPIRIDON DIN REGGIO EMILIA, ITALIA

COMUNICAT DE PRESĂ AL PAROHIEI ORTODOXE ROMÂNE DIN REGGIO EMILIA, ITALIA

de Inga IAMANDII 

Dragii mei credincioși, vă invit la Hramul Bisericii Sf. Spiridon și să ne sprijiniți, promovând comunicatul de presă atașat.

Cu emoție și bucurie sufletească, am privilegiul de a vă anunța organizarea zilelor hramului parohiei noastre Sfântul Spiridon din orașul italian Reggio Emilia, ce se vor desfășura în zilele de 12-15 decembrie 2019.

Părintele nostru Mihail Ciocârlan a fost desemnat paroh al bisericii ortodoxe române din Reggio Emilia în anul 2006, de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Bisericii Ortodoxe Române al Italiei. La început slujbele religioase se oficiau în periferia orașului. Din septembrie 2007, părintele Mihail a obținut de la autoritățile italiene biserica Oratorio del Cristo (construită în sec. XVIII, este și monument istoric). În primii patru ani slujbele religioase ortodoxe se alternau cu cele catolice. Din 7 iunie 2011, biserica a fost încredințată în uz exclusiv parohiei ortodoxe române. Ocrotitorul bisericii a devenit Sfântul Spiridon Făcător de Minuni, iar hramul se sărbătorește în ziua de 12 decembrie. Comunitatea românească a participat activ la lucrările de restaurare, modernizare, amenajare cu catapeteasma, pronaos, mobilier, icoane și toate cele necesare pentru funcționarea bună a unei biserici.

Comunitatea parohiei s-a încadrat activ în promovarea valorilor și tradițiilor noastre, românești. Parohia dispune de un cor bine organizat , care promovează muzica liturgică prin diverse concerte, colinde , iar în camerele adiacente bisericii sunt organizate cu copiii diverse activități școlare.

Pe parcursul anilor, biserica noastră a fost onorată cu prezența mai multor personalități de vază. Episcopul Siluan ne-a vizitat în repetate rânduri , am avut de trei ori marea plăcere să ascultăm lecțiile de suflet ale Profesorului Conf. Universitar, Părintelui Constantin Necula. În noiembrie anul 2018 ne-a onorat cu un concert celebrul artist de folk-rock, Ștefan Hrușcă.

Și anul acesta, în ziua de 15 decembrie (duminică), vom organiza hramul Sfântului Spiridon. După săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii , va fi organizat un concert de colinde cu copii în costume naționale românești, spectacol dedicat sărbătorilor de Crăciun. Suntem bucuroși să-l avem oaspete de onoare pe poetul român, Cristian Bodnărescu, de la Iași.

Cristian Bodnărescu

Fiind o iubitoare de poezie romantică, mi-am făcut un hobby din lecturarea clasicilor trecuți și contemporani. Un nume des întâlnit în poezia românească, care mi-a atras atenția, este Cristian Bodnărescu, nepunctând neapărat omniprezența în mass-media, cât complexitatea operei. M-am regăsit în cuvântul bodnărescian, reușind să depășesc timpul și spațiul prin creația sa. Deși nu ne-am întâlnit în plan fizic, simt că-l cunosc de 2000 ani, cel puțin… (precum a realizat și poetul Traian Vasilcău). Să scrii despre poetul nostru Cristian Bodnărescu ar fi mult și ar depăși conținutul unui comunicat de presă, însă menționăm doar că poetul invitat figurează în DARC (Dicționarul Autorilor Români Contemporani), în ultima Istorie a Literaturii Române și în cele mai importante antologii de poezie românească. Cristian Bodnărescu publică în ziarul „Gândacul de Colorado” din SUA, în blogul personal de poezie, fiind și o prezență constantă la Radio Zidul. Sunt așteptați numeroși enoriași la întâlnirea cu poetul Bodnărescu (circa 700 persoane) în biserică și câteva mii în piață, cu prilejul sărbătorilor.

Și, deoarece suntem și în ajunul aniversării a 30 ani de la revoluția din 1989, aș publica o poezie a poetului Cristian Bodnărescu, dedicată eroilor Revoluției din 1989 , care nu au (încă) o statuie…

Statui în cer

Peste pământul aspru
Pășind cu pași desculți,
Rescriu iar un cadastru
Mulți comuniști inculți.

Hoție și prostie
În fine își dau mâna
Spulberând din glie
Biserici, e furtuna!

Peste pământul aspru
Cadavrele plutesc,
Apare un dezastru
Și oamenii roșesc.

E sângele mulțimii
Care în vis se stinge,
E somnul națiunii
În lacrima de curge.

Te căutăm în Labirint
Și oase de sărman apar,
Prințul nu este un Sfânt
Oasele-i tot în vis dispar.

Peste pământul aspru
Statuia ta nu vine
E comunismul acru
Ce a rămas în vine.

Eroi din alte timpuri
Ale copilăriei mele,
Mă prindeți iar prin gânduri
Rostesc a voastre nume!

Pământul țării noastre
Are statui lucioase
De comuniști – doar pietre
Pălind spre zări albastre.

Statuia ta aievea
Se vede-n seri senine,
Spre mine ea venea
Cu voi să mă cunune.

Cătând spre alta boltă
Statuia-ți necioplită
Doar îngeri mi-o arată,
E cu argint marcată.

Peste pământul aspru
Doar buruieni răsar,
Eram la ceasul sacru
Gândind la tine iar.

Dorim în anii ce vor urma să continuăm promovarea românismului prin adevăratele sale valori!

Cu deosebita evlavie,

Inga Iamandii,

enoriașa a parohiei Sfântul Spiridon din Reggio Emilia

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: