ÎN ZIUA SFÂNTULUI ANDREI DESPRE SFÂNTUL IERARH ANDREI ŞAGUNA (1808-1873)

de Mária BERÉNYI

„Puţine nume sunt aşa de populare în Ardealul românesc ca al lui Andrei Şaguna.”

A vorbi despre mitropolitul Andrei Şaguna înseamnă a evoca una dintre personalităţile de excepţie ale vieţii bisericeşti, culturale şi politice a secolului XIX-lea din Transilvania şi Ungaria. Dacă ar fi să-l definim pe mitropolitul Andrei am putea să-l numim cu adevărat un „apostol” al deşteptării românilor, cărora le-a apărat drepturile fundamentale în vremuri de loc prielnice.

Descendent al macedoromânilor din preajma Moscopolei, strămoșii săi venind la Miskolc (Ungaria) din Grabova. Andrei avea mare recunoştinţă faţă de mama sa, în repetate rânduri spunea cu adâncă admiraţie: „Mamei mele îi datorez dragostea de Dumnezeu şi credinţa ortodoxă, drumul meu în viaţă (chemarea la Sf. Preoţie) şi duhul de jertfă care m-a călăuzit în toată opera mea.”

Cu multă bucurie şi pietate şi adâncă recunoştinţă îşi va aminti Mitropolitul Şaguna de credincioasa sa mamă, care – în anii copilăriei şi ai adolescenţei – îşi lua de mână copiii (Şaguna avea un frate şi o soră) şi mergeau împreună – cu prescura şi pausul subsuoară – la praznicul Intrării în biserică (21 noiembrie), în Biserica Ortodoxă din Miskolc, şi le spunea să-şi iubească credinţa şi să rămână în Legea ortodoxă.

Sentimentul misiunii sociale al lui Şaguna era foarte dezvoltat. În timpul celor şase ani petrecuţi în casa unchiului său Anastasie Grabovszky din Budapesta (din 1823 pînă în 1829), unde s-a alăturat cu entuziasm societăţii cosmopolite, a venit în contact cu noile şi viguroasele curente sociale şi culturale.

În prim plan se aflau acele idei care treziseră conştiinţa naţională a intelectualilor macedoromâni şi i-a îndemnat să cerceteze tradiţiile lor istorice şi lingvistice. Ei datorau o mare parte din inspiraţia lor scrierilor istoricilor şi filologilor români din Transilvania, mai ales lui Samuil Micu-Clain, Gheorghe Şincai, Petru Maior. Toţi cei trei învăţaţi transilvăneni au trăit la Budapesta la începutul secolului al XIX-lea, fiind editori şi cenzori de cărţi româneşti publicate în Tipografia Universităţii din Buda.

Negustorii macedoromâni din Pesta au acordat din toată inima sprijinul moral şi financiar pentru renaşterea culturală şi pentru editarea cărţilor. Nici unul n-a fost mai generos decât Anastasie Grabovszky. El s-a abonat la toate publicaţiile noi în domeniul istoriei şi limbii române şi macedoromâne.

Prin urmare, tânărul Anastasie Şaguna putea aici, în casa unchiului său, să primească o creştere aleasă, deplin corespunzătoare poziţiunii sale înalte din viitor. Parte prin vaza şi trecerea unchiului său, parte prin conexiunile sale colegiale în şcoală, în liceu şi la Universitate, el îşi făcuse cunoscuţi şi avea intrare în casele cele mai de frunte din Pesta. Renumitul Maghiar literat şi bărbat de Stat, fost ministru, Baronul Eötvös, stătea în legături amicale cu Şaguna încă din tinereţe. În acest timp, Şaguna a legat o trainică prietenie şi cu viitorul mecenat Emanuil Gojdu.

În anul 1829, Şaguna termină studiile de Filosofie şi Drept de la Universitatea din Pesta. Trebuia să se decidă asupra unei cariere. Inteligenţa şi rafinamentul său, îmbinate cu sprijinul financiar din partea unchiului mamei sale, îi deschideau nenumărate posibilităţi; viaţa de negustor era alegerea evidentă. Spre surprinderea multor prieteni el s-a hotărât să devină preot. Ani mai târziu, când era întrebat despre hotărârea sa, Şaguna răspundea invariabil că dacă s-ar fi născut de o sută de ori, de o sută de ori ar fi devenit preot.

Respectul pentru ortodoxie şi o puternică credinţă în misiunea spirituală a clerului au cântărit în mod evident mai mult decât avantajele materiale oferite de o carieră reuşită în afaceri.

Andrei Şaguna a fost un om providenţial, diplomat şi negociator fără pereche în istoria Transilvaniei. A fost conştient de chemarea sa, cuvântarea rostită la Carloviţ, cu ocazia instalării sale ca episcop, nu lasă nici o urmă de îndoială în această privinţă. În clipa solemnă a învestirii el declară în faţa tuturora: „Tu, Doamne ştii, că către scopul meu a alerga doresc: pre românii transilvăneni din adâncul lor somn să-i deştept şi în voie către tot ce-i adevărat, plăcut şi bun să-i trag”. El şi-a urmărit scopul propus cu luciditate, perseverenţă şi pricepere deosebită. Activitatea sa în istoria Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania şi Ungaria e una de temelie.

După reînfiinţarea Mitropoliei Ortodoxe Române din Ardeal şi Ungaria (1864), în senatul României s-au rostit frumoase cuvinte de apreciere şi recunoaştere a meritelor lui Şaguna: „Acel Şaguna, acel episcop astăzi mitropolit străluceşte ca un luceafăr al ortodoxiei, care a câștigat naţiunii sale de peste Carpaţi dreptul, după care am vărsat lacrimi secole întregi, şi care în fine a câștigat pe cel mai mare dintre toate, autonomia bisericii române de acolo. Toate aceste prin activitatea sa, prin pietatea sa, şi învăţătura clerului şi a poporului, pe care îl păstoreşte cu cuvântul înţelepciunei.”

În 1904 Nicolae Iorga făcea o constatare impresionantă: „Puţine nume sunt aşa de populare în Ardealul românesc ca al lui Andrei Şaguna. Chipul lui, cu ochii strălucitori şi larga barbă răsfirată e în mintea tuturora şi-n conştiinţa generală a intrat faptul definitiv că acest maiestuos bătrân a fost, de pe scaunul său de arhiereu, un cârmuitor de oameni şi un îndreptător al vremurilor…” Ministrul Eötvös József scria despre prietenul său: „Şaguna nu a murit ca să înceteze a trăi, ci a murit ca să trăiască mai glorios, să trăiască în veci.”

La 28 octombrie 2011 a fost proclamată canonizarea sa ca sfânt al Bisericii Ortodoxe Române, cu dată de prăznuire în fiecare an la 30 noiembrie.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: