Justinian Chira „născut din părinţii Ilie şi Maria, ţărani evlavioşi, pe data de 28 mai 1921, în satul Plopiş, de Duminica Mare sau Duminica Tuturor Sfinţilor, pe când băteau clopotele de intrat preoţii în slujbă, pruncul familiei Chira, avea să primească la botez numele de Ioan, prevestind de atunci prin gura binecuvântată a moaşei Veronica că „va ajunge om mare!”.
La 22 septembrie 1990, Adunarea Națională Bisericească îl alege episcop în fruntea Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului, căreia i s-a adăugat și Sătmarul. Amintim câteva realizări importante din activitatea sa:
– a pus piatra de temelie la 80 de noi locașuri de închinare și s-au ridicat peste 130 de biserici noi;
– a crescut numărul preoților de la 325 la 580;
– a hirotonit peste 400 de preoți și diaconi;
– s-au înființat încă 3 protopopiate: Vișeu, Chioar, Oaș;
– s-au înființat 2 școli teologice liceale, în Satu Mare și Baia Mare, Secția de Teologie Ortodoxă și Asistență Socială în cadrul Universității de Nord din Baia Mare;
– a sporit numărul de mănăstiri de la 4, în anul 1990, la 30 în prezent.
S-a remarcat ca fiind un mare iubitor de carte și cultură, un ctitor de biblioteci, la Rohia și Centrul Eparhial, publicând 22 de cărți și peste 150 de studii și articole.
Ca recunoaștere a înțelepciunii sale, Consiliul Local Baia Mare a decis să-i fie ridicat un bust într-o piață, care-i va purta numele.
Arh. Justinian Chira a fost chemat în Împărăția lui Dumnezeu la data de 30 octombrie 2016.
(text și expoziție de: Mariana Mezei)
Sursa text: Cristian Ștefan, Justinian Chira, în volumul 100 de personalităţi maramureşene care au făcut istorie. 100 de ani de la Marea Unire, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Baia Mare, 2018, p. 673-676.
Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA