CÂTEVA CUVINTE DIN LABORIOASA MEA EXISTENȚĂ, „compte rendu” către spiritul meu, la împlinirea vârstei de 90 de ani –  Ing. Melania Rusu Caragioiu

Melania Rusu Caragioiu, pseudonim Mélanie Russo, poetă, prozatoare și publicistă, s-a născut pe data de 24 mai 1931, la Ilteu, Arad, România. Părinți sunt Ioan și Ilma Rusu. Tatăl a fost impiegat de mișcare, ulterior, șef de gară. Este inginer și are atestare în biblioteconomie. A fost bibliotecar la Biblioteca Județeană Timișoara în perioada 1974-1988.

MRC face parte din generația de învățăcei ante Reforma Învățământului, absolvind un liceu teoretic de cultură generală, Liceul pentru fete, fondat de călugărița Elena Ghiba Birta – Arad, liceul purtând acest nume.

Se specializează în agronomie, Inst. Politehnic – Timișoara, Institutul agronomic Timișoara, promoția 1951-1956.

Activitatea sa ocupă mai multe planuri: agronomie, creație literară, activitate de profil biblioteconomic, asistentă socială oficială, studentă la o a doua facultate, asistentă socială benevolă, activitate cenaclieră, comembru fondator cenaclu, fundație, asociație, membră în multiple asociații, autoare cărți, prefațatoare, cronicar, redactor de reviste, ambasador Limba Română, în România și Diaspora. Epigramistă, poetă, scriitoare, deținătoare a numeroase premii, diplome, certificate, distincții, apariții în antologii, dicționare, reviste, redactor a patru reviste, două funcții de vicepreședintă de asociații, membră a numeroase cenacluri.

Pentru edificare voi menționa pe scurt câteva din aceste activități,

MRC lucrează 12 ani în profesia de bază, inginer agronom pentru: *Export fructe uscate și seminte, *Centrul de conserve marinate, ambele situate la Uscătoria Voiteni – Timiș, *Statistician la UJCC – Centrocoop – Timișoara, inginer la *Stațiunea de incubație artificială IRAVICOOP Timișoara.

După nașterea copiilor întrerupe activitatea și ulterior se reprofilează în biblioteconomie.

*Obține un Atestat în biblioteconomie, 1976, devenind Bibliotecar principal, cercetător carte românească și străină veche, idem periodice, la Biblioteca Județeană Timiș – Timișoara, în perioada 1974-1988, lucrând până la pensionare.

Schimbarea de profil îmi deschide un orizont diferit, păstrând specialitatea mea doar în profilul carte agricolă și conferințe în mediul rural al bibliotecilor din județ, adăugând, aceasta în plus, la multiplele activități.

*Debut Cenaclu BJT și delegat pentru îndrumare cenacluri în Municipiul Timișoara începând din 1974. Rezultatul acestor activități cenacliere colective este publicat în patru Plachete.

*Este Laureată în două etape la „Cântarea României”.

*Debut publicistic în „Drapelul Roșu” – Timișoara, 1975. Obține Rubrica permanentă la ziar cu „Noutăți de 100 de ani”, 1978.

*Debut literar Revista „Orizont” – Timișoara, 1979.

*Rubrică la Radio teritorial Timișoara, povestind copiilor, începând din 1980.

Susține *Acțiuni literare cu tema „Fabule” și „Poezii pentru copii”, acțiuni la sediul BJT, dar deplasându-se și la grădinițe.

MRC este *Textier de romanțe, puse pe note de Muzicologul Silviu Almăjan. Devenind și comembru fondator la „Fundația muzicală Silviu Almăjan”.

Devine *„Nașă Literară” pentru Ofițer Olimpiada Popa și alți începători cenacliști.

*Publică și în „Revista bibliotecilor”, „Munca”, „Convorbiri literare”, „Orizont”.

Se înscrie în *Societatea de bibliofilie condusă de prof. univ. dr. Ion Iliescu.

În perioada respectivă, Consiliul superior al Culturii – București, Dumitru Popescu și ministrul Tamara Dobrin, inițiază vizitele anuale la bibliotecile mai importante din țară, biblioteci vizitate în scop social și profesional de grupul de o sută douăzeci de participanți, academicieni, mari personalități, între care Virgil Cândea, Răzvan Teodorescu, Angela Popescu-Brediceni, Academician Strempel și alții, precum și câte un reprezentant de la fiecare din cele patruzeci și cinci de biblioteci județene din România. Scopul acestor deplasări era spre a susține prelegeri referitoare și schimb de experiență pe probleme cercetare carte și bibliofilie.

Din partea BJT. Timișoara a fost propusă *Melania Caragioiu, continuând câțiva ani de a lua parte la acest periplu anual.

Ulterior s-a adăugat și *Schimbul de experiență periodic interbiblioteci.

Urmează anul de pensionare 1988, înainte de termen, când am fost „invitată oficial” de a reveni în agricultură ca inginer șef la „Ferma vegetală” – Pustiniș – Timiș.

Nu am acceptat.

Pentru completarea vechimii la pensia anticipată, Melania Caragioiu, devine *Asistentă socială pentru o perioadă de patru ani.

În 1996 se înscrie la *Universitatea „Nicolae Mioc” – Timișoara, profil pentru persoane în vârstă, absolvind doar doi ani, motivul întreruperii fiind de a pleca în Canada spre reîntregirea familiei.

În Canada, locuind în Montreal – oraș universitar și cu o mare diversitate de etnii ești invitat și atras spre colaborare continuă spre a se realiza sudarea unui popor canadian și în această politică socială sub formă de întrajutorare, ești mereu invitat să activezi în folosul obștesc și personal. Această colaborare continuă devine atractivă și este răsplătită prin diplome, funcții, popularizare de activitate, sărbătoriri, publicații, radio TV.

În Canada MRC lucrează ca *Benevol la „Edel Car”, juif, Montreal, la *,,Centre des femmes” și se înscrie în 1999 la *Cenaclul „Poetry” – Washington, USA.

Înființează în Canada, împreună cu doi colegi, *Cenaclul francez „Anneau poétique”.

Este atrasă spre cinematografie și apare în *Filmul documentar „Jeunes ailleurs, vieilles ici”, iar în anul 2005 apare în filmul artistic american *„The heads in the clouds” , în două scene, „Statuia” și al doilea rol „Menajera” actriței Charlise Theron.

Se înscrie ca membră în *„Congresul Canadian Român”. Devine secretara Congresului și întocmește procesul verbal al congresului din 2007.

În paralel participă în *„Clubul de aur”, devenind Director – carte * continuă seria înscrierilor în alte asociații *„Femmes du monde”- Montreal, Centrul comunitar, *„Multicaf”, unde va publica în Revista „Multivox” articole și poezii în franceză sau bilingv și va mai publica, în 31 de episoade, romanul foileton de 150 de pagini „Mon grand père capitaliste”.

Aderă la *„Asociația pentru drepturile femeilor” Vicenza Italia, Președinte, avocat Paolo Mele. Se înscrie în 2010 în *„ACSR”, Președinte Alexandru Cetățeanu, în *„Cenaclul Mihai Eminescu” – Montreal, în *Cenaclul epigramiștilor „Păstorel Teodoreanu” – Montreal, devenind  vicepreședintă, în *ACR Montreal.

Participă la *Salonul de carte Montreal – Canada și *Gaudeamus – București și Târgoviște.

În perioada 2006-2019 publică 21 de cărți: 12 cărți pentru adulți, 7 cărți pentru copii și alte două cărți, on line, pentru copii .

MRC devine membră a Asociației și Cenaclului *„Constantin Brâncuși” Timișoara, în 2013.

Se deplasează anual în România pentru sărbătoririle „Limba Noastră cea Română, fiind promovată de Corneliu Leu și Ligya Diaconescu ca *Ambasador benevol, neoficial, al Limbii Române, începând din 2013.

Din 2014 devine membră în *Liga Scriitorilor România Filiala Timișoara – Banat – LSFTB. Participă la manifestările „Binefacerile și darul Dunării către cele 7 state riverane”, activitate amplă europeană în cadrul Asociației *„Fluviul Dunărea –  Timișoara – România, Ulm Germania”.

Participă, on line, cu materiale la întrunirile *LSFTB, și la concursuri din România și Timișoara.

Activează la *Festivalurile bianuale ale scriitorilor și artiștilor de la Val David, Laurentides – Canada, Directoare Flavia Cosma.

Este cooptată și onorată cu diplomă de excelență din partea *Ambasadei Republicii Moldova pentru participarea la activitatea Asociației Moldovenilor din Diaspora CMQ, Președintă Ala Mindicanu.

Devine membră în merituosul catalog de activitate al *Muzeului Emigrației Halifax – Canada.

Participă la Cenaclul literar de la *Consulatul României, Montreal, coordonator Consul Victor Socaciu, primind de asemenea o prestigioasă diplomă.

MRC devine redactor la revistele: *„Heliopolis Timișoara, *„În bătaia peniței” – Caransebeș, redactor șef *STARPRESS – Canada, și ulterior redactor la Revista *„Cervantes” – Satu Mare – București.

Sunt *corespondentă în *diaspora, inclusiv *Australia Director RTV Melbourne, Ben Todică și *Israel, „Jurnal israelian”, „Curierul de pretutindeni”.

MRC ocupă funcția de Vicepreședintă a Asociației Scriitorilor Români din Continentul America de Nord – ASRAN, Președinte Alexandru Cetățeanu.

Am apărut în Dicționare, între care cele mai importante „Generația 2000”, „Milenarium”, „Dicționarul personalităților”, autor Academician Dr. Dobrescu, Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni”, Autori Prof. Traian

Vasilcău și Academician Dr. Mihai Cimpoi.

Sunt solicitată pentru luna iulie a.c. spre a prezenta activitatea mea din cadrul perioadei de pandemie, pentru un film documentar.

Am apărut în numeroase antologii, am susținut numeroase interviuri, prezentări TVRo Canada și Timișoara.

Am pregătit, ca document și lista distincțiilor, lista aparițiilor, lista cuvintelor frumoase de recunoaștere a meritelor, lista antologiilor și lista lansărilor de carte și a prezentărilor, evidențierilor colegilor, colaboratorilor.

Mulțumesc Fraților români, binevoitorilor și colaboratorilor și, nu în ultimul rând, Proniei cerești pentru susținerea mea.

Doresc tuturor „O viață lungă plină de realizări și recunoașterea lor!”

Cu stimă,
Ing. Melania Rusu Caragioiu
(Canada, România, Timișoara, Diaspora)

 

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA
Vă urează
La mulți ani!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: