Supă de cartofi

de Gălușcă POLONIC

Pe cât de comună și pe cât de multe variante există, supa de cartofi mai poate suferi inovații. Am încercat și eu una, dintr-o oarecare nevoie. Copiii mei, când erau mici, nu prea mâncau, în afară de morcovi, legumele din supe. Așa m-am gândit să le pasez (prin sită – nu de la unul, la altul!) și am păstrat până azi obiceiul.

Nu este o supă-cremă, dar e una mai densă, mai bogată. Pentru o supă-cremă, ar trebui pasați și cartofii.

INGREDIENTELE

Pentru o oală de patru litri:

– 3 cartofi mari (sau mai mulți, dacă sânt mai mici)
– 3-5 morcovi
– 2 rădăcini de pătrunjel
– un păstârnac
– o țelină mică sau o bucată tăiată din una mai mare
– un ardei mare (dulce; verde, roșu, galben – orice culoare)
– o ceapă (sau o linguriță de ceapă rasă)
– o legătură (nu mare) de pătrunjel verde
– o lingură de ulei
– o jumătate de lingură de făină
– o linguriță rasă de boia dulce
– un vârf de cuțit de piper
sare
Facultativ:
smântână
– o foaie de dafin

MODUL DE PREPARARE:

Se spală, se curăță și se taie (oricum) morcovii, pătrunjelul-rădăcină, păstârnacul, țelina. (Dacă pătrunjelul sau păstârnacul au centrul lignificat, îi tai în bucăți mai lungi, ca după fierbere să le pot scoate mai ușor partea semilemnoasă și voi pasa doar exteriorul.) Ceapa, fie că se lasă întreagă după curățare, fie că se taie (în sferturi sau bucăți mai mici), fie că se rade (eu o las întreagă, doar o crestez puțin). Se pun toate acestea într-o oală cu ulei, se sărează și se călesc, până își schimbă aspectul. Atunci se presară boiaua, după câteva secunde, și făina, se amestecă toate puțin, pe foc, după care se pune apa și se lasă la fiert, fără capac (dacă ne grăbim, îl putem pune, dar numai până începe să clocotească).

Până fierb aceste legume, se curăță ardeiul și se taie (în orice formă – noi preferăm mai mare, că îi scoatem pielița după fierbere). Se curăță și se taie cubulețe cartofii. Se toacă, dacă mai este timp (dacă nu, se va toca la urmă), pătrunjelul verde.

Când legumele puse la fiert sânt gata, se strecoară (păstrând, desigur, zeama), iar ceapa (dacă nu a fost rasă) se aruncă (nouă nu ne place să o vedem în mâncare). Legumele fierte se dau prin sită (eventual, păstrând câteva bucățele de morcov, pentru aspect). Se pun cartofii în oala cu zeamă, legumele pasate peste ei și, de asemenea, ardeiul. Spre sfârșit, se pune (dacă vrem) foaia de dafin și se lasă să mai fiarbă puțin. Se adaugă piper, se gustă și se potrivește de sare. Se oprește focul și se pune pătrunjelul tocat (mai nou, eu pun și-l las pentru un clocot pătrunjelul verde netocat – cu toată codița (pețiolul), fiindcă nepoata cea mică – trei ani are – nu mănâncă dacă i se nimerește în lingură vreo frunză, iar dacă aș pune frunzele mărunțite, greu ar putea fi ocolite).

Dacă rămâne supă pentru a doua zi, se aruncă, de azi, foaia de dafin (fiindcă s-ar putea amărî, amărând și supa).

Până aici, supa este de post. Când nu e post (sau pentru cineva care nu ține post), e mai bună cu smântână, pusă în farfurie (nu în toată oala).

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: