Prof. univ. dr. Nicolae Iuga la aniversare

Nicolae Iuga

Prof. univ. dr. Nicolae Iuga (n. 12 iunie 1953 în Săliştea de Sus, jud. Maramureş) este licențiat în Filosofie al Universității din Bucureşti și doctor în Filosofie al Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca. A fost profesor la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Sighet, lector la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, conferenţiar și profesor universitar la Departamentul de Științe Socio-Umane al Universității de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. E cercetător științific asociat la Institutul de Filosofie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj-Napoca și membru al UZPR.

A publicat peste o sută articole științifice în reviste din România, Austria, Anglia și SUA, precum și un număr de douăzeci și opt de cărți în domeniile filosofie, eseistică, memorialistică și istorie, care s-au bucurat de o anumită notorietate internă și internațională. La edituri din străinătate a publicat un număr de șapte cărți, în limbile engleză, franceză și rusă, iar două dintre aceste cărți au fost traduse și în limbile germană, italiană, spaniolă, portugheză, poloneză și daneză.

A primit Premiul „Ion Petrovici” al Academiei Române, decernat în 2017, pentru lucrarea Din istoria marilor idei etice și pedagogice, Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2015. A mai primit Medalia „Distincția culturală”, conferită de Academia Română pentru lucrările din domeniul Filosofiei; Medalia Ordinului „Mihai Vodă” al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului; International Prize, Praga, 2021; alte premii și distincții din partea unor instituții și universități din țară și din străinătate.

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis” vă urează
La mulți ani și spre noi împliniri!

Scrie un comentariu