MARIA TOMIȚA CORINI: GHICITORI

de Vasile BELE

Ziua toată, zum! Zum! Zum!
Strânge miere și parfum
Și așa întreaga vară,
Ea din floare-n floare zboară,
Cine este hărnicuța?
Voi o știți? E… albinuța!

Întâia ghicitoare, din broșura Mariei Tomița Corini, Ghicitori, apărută la Chișinău, 2016, 20 p., ISBN 978-9975-66-514-8, cu ilustrații și copertă semnate de Alexandru Plăcintă. Ghicitorile, un adevărat „excurs” în lumea literară, fac deliciul copilăriei.

Și-acum, îmi aduc aminte, cum, în copilărie, ne jucam cu aceste ghicitori. Dezvoltă gândirea și mintea. Sunt de o sensibilitate și haz aparte. Nu știu dacă în programa celor din grupele de la Grădiniță, există asemenea lecții, dar dacă răspunsul este da, atunci felicit ideea. Am trecut de multă vreme de această etapă a copilăriei cu copiii mei. Îmi aduc aminte, cu mare drag, că pe vremea când erau elevi, școlari, și ajungeau la capitolul acesta din limba și literatura română, ne jucam, ne copilăream, iar eu, dădeam întotdeauna alt răspuns, spre încântarea copiilor mei (Bianca și Bogdan).

Erau extrem de fericiți că ei știu răspunsul, iar eu nu am ghicit! Și uite așa ne jucam. Repet… cu mare bucurie și încântare.

Casa lui e-n lac și-n mare,
Are solzi și aripioare,
Fără apă nu trăiește,
Ați ghicit? Acesta-i… pește!,

sau:

E vioaie și roșcată,
Arogantă și șireată,
Noaptea vine la poiată,
Găinușele deșteaptă.
Cine este șmecherița?
Voi o știți? Asta-i… vulpița!

Pisica, luna, elefantul sau vrăbiuța, dar și ursul sau șoricelul sunt răspunsurile la câteva dintre ghicitorile cu care ne surprinde și ne trimite în copilărie sau în copilărit, Maria Tomița Corini.

Te felicit, bună prietenă, și te asigur de tot respectul meu. Cu atât mai mult, cred că acestea au fost folosite ca și material didactic în lecțiile de la grădiniță. Bravo!

Voi finaliza, tot cu o ghicitoare, dar am să vă las pe Dumneavoastră să aflați răspunsul:

Sunt rotundă și ușoară,
Sar vioi de la pământ,
Copilași mi-adun o ceată,
După mine alergând.
Hai, ghicește, cine sunt?

(AEGNIM).

Bravo, Maria Tomița Corini fiind convins că ne vei mai dărui asemenea cărți spre deliciu și-ntru amintirea copilăriei, care a trecut mult prea repede. Sau, doar eu am acest sentiment? Dumneavoastră, oare, ce-mi răspundeți? Sau… să ghicesc?

Respect și prețuire profundă! Și un sfat… rămâne copii cât puteți de mult! Nu dărâmați acest mit… este o binecuvântare pentru acei care încă se simt copii. Doamne ajută!

Chiuzbaia, 1 noiembrie 2021

Vasile Bele

Vasile Bele

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: