Un nume pe măsura bibliotecii ce îi poartă numele

de dr. Teodor ARDELEAN,
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.

Petre Dulfu

Petre Dulfu
(10 martie 1856, Tohat – 31 octombrie 1953, București)

Pentru bibliotecari ziua de 10 martie este ziua lui Petre Dulfu. Deşi nu e o „cifră rotundă”, e o zi de sărbătoare. Nu solemnă, ci discretă. Nu cu flori şi drapele, ci cu emoţii şi sentimente.

Petre Dulfu a fost un mare cărturar al timpului său, dar şi al tuturor „timpurilor” de după El. S-a născut cu şase ani mai târziu decât Eminescu, dar i-a fost cu adevărat contemporan, în sensul clasic al cuvântului. A debutat, ca şi Eminescu, în Revista „Familia”. Eminescu s-a suit la ceruri în 1889, iar Petre Dulfu în 1953. Aşadar, a avut fericirea să cuprindă şi alte perioade de istorie literară. A fost, probabil, unul dintre cei mai fericiţi autori români, operele sale fundamentale fiind tipărite în… zeci de ediţii. Când intra o nouă ediţie în librării, alte sute sau mii de oameni se „luptau” să o cumpere. A fost, astfel, unul dintre cei mai populari scriitori ai… poporului! Da, „ai poporului”, cu adevărat, nu doar ai unei elite oarecare!

Spun acum toate acestea mai ales pentru că mulţi istorici şi critici literari îl „tratează” ca pe un scriitor minor. Adică, pentru aceşti „domni” un om de talia lui Petre Dulfu, cu o operă atât de complexă, care a fost citit de milioane de români, care a fost „povestit” de 4-5 generaţii, de la străbunicii noştri şi până la nepoţii noştri, este mai puţin important decât un autor din zilele noastre ce-şi vinde cu greu câteva volume şi care-şi face loc „cu coatele” în istoria literară pentru a mai încăpea şi el!

Punem aşa problema pentru că suntem convinşi de valoarea general-culturală a operei lui Petre Dulfu şi ne îndoim de aserţiunile axiologice ale unor istorici şi critici literari ai momentului, care îl uită pe marele scriitor. Noi însă nu-l vom uita. Şi ne vom lupta, după forţele noastre, să nu lăsăm uitarea să se întindă peste opera sa şi numele său.

P.S. Iar cel mai frumos argument al nostru este cel legat de numele lui Petre Dulfu. Acest nume este pomenit cu cinste de câte ori este amintită o activitate a Bibliotecii noastre. Lucru pentru care mulţumim tuturor jurnaliştilor, care nu uită niciodată că Biblioteca Judeţeană din Baia Mare are nume şi prenume!

10 martie 2012

Sursa: Ardelean Teodor, Pietre unghiulare pentru o… bibliotecă de idei, Cluj-Napoca, Editura Școala Ardeleană, 2015, p. 57.

Biblioteca Judeteana Petre Dulfu

Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare

Scrie un comentariu