Simpozion: „Rolul cărții și al lecturii în societatea informațională”

Ziua Națională a bibliotecarului și Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor coincid și sunt sărbătorite, în fiecare an, pe data de 23 aprilie. Am folosit acest prilej important pentru breasla bibliotecarilor, prin marcarea evenimentului, la Fondul documentar al Academiei Române din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, printr-un simpozion: „Rolul cărții și al lecturii în societatea informațională”, astăzi, 23 aprilie.

Moderatorul activității a fost dr. Teodor Ardelean, directorul instituției, care a subliniat importanța rolului pe care bibliotecarii îl au, pe palierul cunoașterii, într-o societate informațională. Apreciind că, „între toate lucrurile, cartea este lucrul cel mai minunat, mai desăvârșit, mai miraculos și mai de folos evoluției spiritualității umane”, moderatorul creează un fir epic despre istoria cărții, viața cărților, universul acestei idei luminoase, despre biblioteci, cărți prețioase, frumoase și rare, despre ediții, colecții, despre locul și rolul cărții.

Dr. Florian Roatiș, printr-o incursiune în timp, ne oferă o călătorie imaginară de la începuturile tiparului, în galaxia Gutenberg, prin civilizația Marconi, ajungând în zilele noastre în era digitală. „Din cele mai vechi timpuri, bibliotecarii au fost printre cei mai erudiți oameni. Mai mult ca oricând, astăzi, profesia de bibliotecar, una dintre cele mai nobile profesii, cere vocație, dedicare, cultură și, desigur, dragoste pentru carte. În același timp, slujitorii cărții trebuie să aibă aptitudini și cunoștințe de comunicare, spirit creator, entuziasm, amabilitate.”

Cel de-al doilea lector, dr. Ștefan Vișovan, referindu-se la bibliotecarul secolului XXI, apreciază că „în era digitală, bibliotecarii rămân piloni importanți în ceea ce privește furnizarea de informație, promovarea așa-zisei alfabetizări informaționale și a competențelor digitale în rândul utilizatorilor, adaptând serviciile și resursele bibliotecii la nevoile și cerințele unei societăți în continuă schimbare, facilitând astfel accesul la informație și la cultură. Bibliotecarul mileniului al treilea este și trebuie să fie o persoană cu o abordare modernă și adaptabilă, pregătită să facă față provocărilor și oportunităților generate de schimbările tehnologice și de evoluția societății actuale în ansamblul ei; un profesionist dedicat și dinamic cu abilități multiple și cu o înțelegere profundă a rolului său în susținerea educației și a culturii, în facilitarea accesului la informație.”

Au mai avut intervenții cu subiectul carte, bibliotecă și bibliotecar prof. Săluc Horvat, autorul volumului de specialitate „Introducere în biblioteconomie”, iar despre eveniment și legislația de resort, deputatul Cristian Brian.

Nu au uitat de noi, de breasla bibliotecarilor, nici colaboratorii noștri din mass-media, primind un dar surpriză, concretizat în editorialul deosebit „Ziua cărții”, din Graiul Maramureșului, semnat de Gheorghe Pârja, precum și articolul „Bibliotecarii băimăreni au îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare” semnat de Lăcrimioara Zota, din ziarul online „DirectMM.”

A consemnat,
Simona GABOR,
bibliotecar

Scrie un comentariu