Arturo Pérez-Reverte. Prezentare

arturo-perez-reverte

Arturo Pérez-Reverte

de Viorel ŞERBAN,
Geoagiu-Băi

Scriitorul Arturo Pérez-Reverte s-a născut în Spania în 1951, oraşul Cartagena din provincia Murcia, în sud-estul peninsulei Iberice. Oraşul Cartagena aflându-se pe ţărmul Mediteranei, Pérez-Reverte, în tinereţe, a făcut scufundări acvatice şi a lucrat pe un petrolier. Vreme de peste douăzeci de ani, între 1973 şi 1994, a fost jurnalist şi corespondent de război pentru ziarul „Pueblo” şi apoi pentru televiziunea spaniolă. A fost prezent în punctele fierbinţi de pe glob şi a relatat despre revoluţia română din decembrie 1989, despre războiul din Irak şi războaiele din fosta Iugoslavie.

Debutează ca prozator în anul 1986, cu romanul „Husarul”, urmat de „Maestrul de scrimă”, în 1988. Adevăratul succes i-l va aduce însă „Tabloul flamand” 1990, distins în Franţa cu „Grand prix de littérature policière”. De o mare popularitate se vor bucura şi cărţile sale ulterioare: „Conspiraţia din Sevilla” (1995), „Harta sferică” (2000), „Regina Sudului” (2002), „Pictor de război” (2006) şi „Tangoul vechii gărzi” (2012).

Arturo Pérez-Reverte cunoaşte un succes remarcabil cu seria romanelor de aventuri ce îl au ca personaj principal pe căpitanul Alatriste: „Căpitanul Alatriste” (2006), „În numele sângelui nespurcat” (2007) şi „Soarele de la Breda” (2008).

Din 2003, Pérez-Reverte este membru al Academiei Regale Spaniole.

Cărţile sale au fost traduse în peste patruzeci de ţări, tirajele depăşind câteva milioane de exemplare. De asemenea, în ultimele două decenii, multe din romanele sale au fost adaptate cinematografic.

„Regina sudului”

Acest roman este povestea unei femei, care, pornind din Mexic şi de la zero, reuşeşte să clădească un imperiu clandestin ce va transforma strâmtoarea Gibraltar în principala poartă de intrare a cocainei spre Mediterană. Autorul urmăreşte pe de o parte destinul Teresei Mendoza, desăvârşirea şi ascensiunea ei prin trăire şi prin lectură şi, pe de altă parte, traseul naratorului anonim, romancier reconvertit ad-hoc la jurnalism, alter ego al lui Arturo Pérez-Reverte însuşi, care elaborează biografia protagonistei pe teren, stând de vorbă cu cei ce au cunoscut-o, au iubit-o sau au urât-o. Este un roman excepţional din lumea traficanţilor de droguri.

„Maestrul de scrimă”

Pérez-Reverte se situează între primii zece romancieri cu cele mai mari vânzări din lume cu acest roman poliţist, insolit în peisajul spaniol, al cărui protagonist este fascinantul maestru de scrimă don Jaime Astarloa. Arturo Pérez-Reverte dă din nou lovitura, de data asta cu cea mai elegantă floretă, zugrăvind, pe fundalul evenimentelor revoluţionare ale anului 1868, la capătul cărora înaintaşa actualului rege al Spaniei, Isabela a II-a, avea să-şi piardă tronul, captivanta poveste a unei mari iubiri pentru o floretistă, pe cât de misterioasă, pe atât de frumoasă.

„Tabloul flamand”, roman psihologic şi poveste de dragoste, demonstrează prodigioasa inteligenţă şi imaginaţia debordantă a lui Pérez-Reverte, un Umberto Eco spaniol, care manevrează suspansul mult mai strâns, naraţiunea sa fiind mai incitantă.O restauratoare de artă găseşte o inscripţie misterioasă pe un tablou reprezentând o partidă de şah, al unui pictor flamand din secolul al XV-lea. Surprinzătoarea descoperire determină o galerie întreagă de personaje să înceapă o aventură plină de riscuri pentru a găsi cheia unui secret care ar putea să schimbe istoria Europei. Mutările de şah marchează, pas cu pas, succesul său, eşecul anchetei, mereu pândită de diabolicul joc de capcane şi echivocuri, la care participă nu numai pictura, ci şi muzica, literatura, istoria şi matematica.

„Clubul Dumas”, roman de acelaşi autor, a cunoscut o ecranizare de succes. Lucas Corso, eroul romanului, este un vânător de cărţi rare, care ar face orice pentru o ediţie princeps. Când în casa unui anticar bogat se descoperă un capitol din manuscrisul original al romanului „Cei trei mușchetari” de Alexandre Dumas, Lucas Corso este rugat să-i verifice autenticitatea. Printre incunabule nepreţuite, colecţionari obsedaţi, adoratori ai diavolului şi femei fatale, Lucas Corso se vede aruncat în mijlocul unor aventuri care de care mai trepidante.

„Tangoul vechii gărzi” conţine pagini de un erotism surprinzător şi cu o doză serioasă de aventură. Max Costa are şaizeci şi patru de ani şi este şoferul unui doctor elveţian înstărit, ce trăieşte pe coasta Mediteranei, în Sorrento, în liniştiţii ani ’960. Într-o zi, Max vede pe stradă o doamnă elegantă, mai în vârstă, care i se pare cunoscută. Din acest moment, trecutul năvăleşte peste bătrânul şofer, care în perioada interbelică fusese un rafinat şi viclean dansator monden în saloanele de lux ale înaltei societăţi. Femeia întâlnită seamănă cu o fostă iubită din tinereţea sa, Mecha, cu care, de mult, în anii ’920, fostul dansator colindase mahalalele din Buenos Aires, în căutarea tangoului autentic, originar. Acum, după atâta timp de la ultima lor întâlnire, Max Costa decide să revină pentru ultima oară la vechile sale îndeletniciri, fără să ştie că riscă să reînvie o poveste de iubire dramatică şi că se va trezi implicat, la fel ca în trecut, într-o incitantă poveste de spionaj şi interese politice, declanşată de o banală partidă de şah.
„Tangoul vechii gărzi” e o demonstraţie magistrală a faptului că nu trebuie neapărat să ne identificăm cu eroii unui roman ca să ne prindem în jocul lui. Descoperim în acest mare roman fenomenala măiestrie a unuia din cei mai buni povestitori din literatura europeană, un as al întorsăturilor de situaţie, al enigmelor politice, al meandrelor derutante create de poveştile sale de ură şi iubire. Erotism, viaţă autentică, dorinţe şi aventuri, toate povestite de Arturo Pérez-Reverte într-o formă din cele mai atractive. E un roman de maturitate, o carte rotundă, în care sunt vizibile toate marile calităţi ale autorului, cu o poveste care curge fără momente de lâncezeală, mereu sub tensiune, şi un stil narativ de o concentrare maximă, plină de rigoare şi eleganţă.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: