Ilie Tudorel: „ROMÂNIA – REPERE CULTURALE”

COMUNICAT DE PRESĂ

Expoziţia de artă fotografică itinerantă: „ROMÂNIA – REPERE CULTURALE”

Expune: Ilie Tudorel, Baia Mare, judeţul Maramureş.

Dedicată: – Zilei Culturii Naţionale din România, 15 ianuarie 2019

Expoziţia de artă fotografică „România – Repere Culturale” este o expoziţie-eveniment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate valorile culturii naţionale româneşti.

Expoziția este inclusă în cadrul Festivalului Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szathmari”, ediţia a VI-a, 2019.Turneul naţional al expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României, ajungând apoi şi pe la românii din diaspora, în muzee şi alte instituţii de cultură.

Vernisajul-eveniment de lansare a expoziţiei va avea loc marți 15 ianuarie 2019, orele 17.00, în „Salonul Artelor” de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, judeţul Maramureş. Această lansare expoziţională simbolică este dedicată Zilei Culturii Naţionale a României şi sărbătoririi geniului poeziei româneşti, Mihai Eminescu. Ziua în care omagiem memoria celui mai mare poet al românilor propune, ca temă majoră de reflecţie extrem de actuală, rolul pe care cultura îl are în păstrarea şi cultivarea identităţii naționale româneşti, în condiţiile diversităţii culturale europene. 

Odată cu Eminescu se cuvine să îi sărbătorim şi pe Constantin Brâncuşi, Ion Creangă, George Enescu şi pe mulţi alţi creatori, unii rămaşi anonimi, care şi-au adus contribuţia la ceea ce este azi cultura noastră naţională.

Obiectivul expoziţiei este să facă cunoscute publicului larg valorile culturii noastre naţionale, recunoscute pe plan mondial. Este vorba despre acele valori patrimoniale româneşti care ne diferenţiază cultural de alte popoare şi ne fac mândri că suntem români, mai ales acum când are loc un proces de globalizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial.

Avem nevoie mai mult ca oricând de repere culturale. Lipsa punctelor de reper cultural, anihilarea valorilor autentice prin suprapunerea subculturii, o implicare redusă sau chiar neimplicarea elitelor, autosuficienţa factorilor decizionali poate duce cu timpul la deteriorarea continuă a culturii noastre româneşti în chiar ansamblul ei. Se impune protejarea, conservarea şi valorificarea moştenirii noastre culturale prin recalibrarea reperelor la noile realităţi cu care ne confruntăm în societatea românească actuală şi în lume. Este necesar un re-branding cultural al României contemporane!

Expoziţia de artă fotografică „România – Repere Culturale” prezintă într-un număr de peste 50 de lucrări de artă fotografică, unele având mari dimensiuni, cele mai importante repere culturale din cadrul patrimoniului cultural (inclusiv tradiţional) tangibil şi intangibil al României.

Toate aceste fotografii color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-o oglindă vie a bogăţiei culturale de care dispune poporul român şi pot fi un important vector de promovare a turismului cultural din România.

Această expoziţie este o provocare pentru vizitatori de a redescoperi acum minunata cultură românească, îmbogăţindu-se sufleteşte cu noi şi bogate informaţii culturale şi spirituale ca repere culturale.

Toţi românii au datoria să cunoască şi să aprecieze această inestimabilă avuţie naţională şi europeană care este patrimoniul cultural al României, o parte integrantă a identităţii poporului român, dar totodată şi o valoare universală a umanităţii!

Avem nevoie de noi repere culturale ca să putem prinde rădăcini adânci la noi acasă în România!

Expozant : Ilie Tudorel

NOTĂ:

Programul cultural „România – Repere Culturale” mai cuprinde proiectul expoziţiei de fotografie „Comorile României” (tematica: patrimoniul românesc UNESCO) alături de proiectul expoziţional „Comorile Europei” (tematica: patrimoniul cultural european şi/sau UNESCO), proiectul expoziţional „Zestrea Vie Românească” (tematica: civilizaţia rurală, obiceiuri, tradiţii şi meşteşuguri din patrimoniul material şi imaterial românesc şi/sau UNESCO) – fotografii artistice realizate de artistul fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare, judeţul Maramureş. Expoziţiile sunt însoţite de expuneri cu digiporame la cerere.

CONTACT:

Ilie Tudorel, Baia Mare, judeţul Maramureş, 0744-361333, e-mail: itdor@yahoo.com

PREZENTARE – Activitate artistică ILIE  TUDOREL – Baia Mare

Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare, România. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (U.A.P.) sucursala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare.

Artistul a fost prezent în 101 de expoziţii de artă fotografică, din care 50 de expoziţii personale şi 51 expoziţii de grup în diverse aşezăminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina. Aceasta intensă activitate expoziţională a fost reflectată în numeroase publicaţii scrise din ţară şi din străinătate precum şi în presa on-line. În anul 2015 a primit „Premiul de Excelenţă” acordat de revista „Gazeta de Maramureş”.

Fotografiile sale au fost publicate în albumele de artă fotografică „Stilul de viaţă european în Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog…”, revistele de cultură „Familia Română”, „Cetatea Literară”, „Porţile Nordului”, revista internaţională de turism „ BeTUI ” şi săptămânalul „Zi de Zi– Oradea & Bihor”, albumul turistic CAREI, precum şi în numeroase cărţi.

One Response to Ilie Tudorel: „ROMÂNIA – REPERE CULTURALE”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: