Aspecte generale de la ședința de cenaclu literar – Liga Scriitorilor Români – filiala Maramureș

de Vasile BELE

Vasile BeleA fost o întâlnire de suflet, sărbătorită fiind femeia. Li s-au oferit flori, li s-au dedicat poezii, și tot în cinstea lor s-a cântat LA MULȚI ANI! Să ne trăiți doamnelor și domnișoarelor întru mulți ani. Să vă bucurați de sănătate și fericire alături de cei dragi, să ne fiți muze emblematice și spornice.

Prozatorul MILIAN OROS, cel care a avut în mijlocul săptămânii lansarea unui roman, a mulțumit tuturor scriitorilor, tuturor celor care au fost prezenți, ba și celor care nu au putut onora cu prezența momentul lansării, dar s-au gândit, preț de o clipă la eveniment.

Doamna Carmena BĂINȚAN – președintele L.S.R. filiala Maramureș, a făcut un LAUDATIO referitor la eveniment. Vasile Dan MARCHIȘ, membru fondator al revistei IZVOARE CODRENE, a prezentat revista.

Au cinstit și mărit femeia, prin poezie sau epigrame: (nu neapărat în ordinea aceasta!) – poetul GELU DRAGOȘ, poetul popular NELU DANCI, susnumitul/ subsemnatul VASILE BELE, dar și MIHAI EPLI. Vasile Dan MARCHIȘ – s-a motivat cu faptul că timpul alocat dumnealui, l-a folosit în prezentarea revistei, iar epigramistul VASILE ȚANCAȘ, le-a dăruit din tolba sufletului, câteva epigrame minunate, având ca subiect – FEMEIA. Ioan PROFEANU, a fost și dumnealui prezent.

Interpretul de muzică populară VASILE BOICIUC ROGNEANU a ținut să cânte pentru doamnele și domnișoarele prezente, un LA MULȚI ANI, dar ni la dăruit, întâi în limba ucraineană, și-apoi toți, cu mic cu mare, le-am dedicat din suflet pentru suflete frumoase, varianta tradițional-românească.

Dr. MIHAI GANEA, un „doctor de suflete”, a făcut un anunț privind acordarea premiilor L.S.R. în data de 26 martie 2020, orele 17.00, la Cercul Militar, Sala Armelor, unde, spre bucurie, avem 4 maramureșeni premianți – Ganea Mihai, Paraschiv Virginia, Cristina Mariana Popan și Vasile Bele.

Președinta Carmena BĂINȚAN, asumându-și responsabilitatea, a întrebat, evident retoric, „De ce în 5 ani de când funcționează revista filialei Maramureș, revista FREAMĂT, nu a primit niciun premiu?”. Și tot domnul dr. MIHAI GANEA, a oferit un ipotetic răspuns, „Se poate că, fiind trimisă prin serviciile poștale, această revistă, să nu fi ajuns în timp util pentru a se încadra în jurizare!”. Este o explicație! Dar, indiferent de premiu sau nu, revista FREAMĂT, a L.S.R. filiala Maramureș, este o valoare. Așa cum, garantat, sunt și alte reviste din alte filiale, neputând-se contesta valoarea acestora.

În acest nord de țară, se face literatură de bună calitate, de un înalt nivel… zic! Cu sau fără premiu, revistele merg „tot înainte!”, precum și autorii/scriitorii care colaborează cu aceasta. Poetul Ioan HADA, invitat să își exprime poziția, a afirmat că la o lansare de carte, organizată de dumnealui, în vremurile trecute, nu a reușit să vândă decât 2 cărți/volume. Oare să fie o problemă a autorului din punct de vedere managerial, sau cititorii nu mai sunt interesați de niciun fel de produs literar? Eu zic… și una și alta!

Personal, din timpul meu alocat, cu acceptul conducerii am prezentat revista ANTOLOGIA – ROMÂNIA, ȚARA MEA DE GLORII. ROMÂNIA, ȚARA MEA DE DOR, STARPRESS 2020, care apare sub directa coordonare a doamnei Ligya DIACONESCU – în care apar maramureșeni de-ai noștri – EMIL I. BOZGA, NELU DANCI – poet popular, la secțiunea POEZIE, iar la secțiunea PROZĂ, fără a mai apuc a să o vadă și să se bucure și de această izbândă, apare, regretata TERESIA BOLCHIȘ TĂTARU – fie-i țărâna ușoară, fiind ultimele gânduri ale distinsei doamne BOLCHIȘ TĂTARU, de pe vremea când încă era în viață… I-aș zice acestui număr al revistei – un NUMĂR DE COLECȚIE, iar noi trebuie să recunoaștem că fără distinsa „doamnă Apostrof”, suntem săraci… mult mai săraci.

Tot în acest context am prezentat alt volum antologic, coordonat de aceeași doamnă, „a limbii române”, doamna Ligya DIACONESCU, numit START… REPORTOFON! STAR STARPRESS CANADA – INTERVIURI, unde spre bucurie, (sau din păcate?!) sunt singurul maramureșean participant. Iată, oameni minunați și fapte binecuvântate! Îi mulțumesc doamnei L. DIACONESCU, pentru respectul și aprecierea de care mă bucur în fața domniei sale. Din Moldova lui Ștefan cel Mare, am primit și am prezentat revista MOLDOVA LITERARĂ, nr. 1(42), martie 2020, revista Societății Scriitorilor Fără Frontiere, IAȘI. Trei reviste frumoase, elegante, valoroase și prestigioase în același timp. Aici, în revista MOLDOVA LITERARĂ, alături de poemele trimise, apar cu grupaje de poezii, maramureșenii prof. CRISTINA MARIANA POPAN și VASILE DAN MARCHIȘ, iar eu pe lângă poezii, apar inclus cu o recenzie de carte a poetului GELU DRAGOȘ – LUCĂCEȘTI, FILE DE ISTORIE, Editura Gutinul, Baia Mare, numit OAMENI, LOCURI, FAPTE, TRADIȚIE – FILE DE ISTORIE. LUCĂCEȘTI... Vă mulțumesc pentru apreciere și vă așteptăm și în Maramureș, dragi prieteni de la Vîlcea sau de la Iași.

Chiar dacă este ajunul sărbătorii Zilei Femeii, nu doar femeile primesc daruri! La ședința de Cenaclu literar de la Liga Scriitorilor Români… am amintit doar prezența bărbaților în lumea celor sărbătorite, noi, bărbații prezenți, dăruindu-le flori și poezii. Pentru că nimic nu este întâmplător, noi, poetul popular NELU DANCI și VASILE BELE (subsemnatul), le-am mai dăruit doamnelor prezente la această ședință, cele mai noi apariții editoriale. Este vorba despre volumul NELU DANCI/ VASILE BELE, TIMP SI ROUĂ, DIALOGURI LITERARE (poezie populară, catrene, urări), primit chiar în ziua de vineri, 7 martie 2020, de la Editura ARMONII CULTURALE, Adjud, pag. 244, și volumul personal ÎNSEMNĂRI LITERARE, (NOTE, COMENTARII, SEMNALĂRI EDITORIALE, ESEURI), pag. 292, aceeași editura, reprezentată de GEORGE STROIA.

Volumele au fost dăruite cu „dedicație și iscălitură”, doar doamnelor, urmând ca lansarea acestora să se facă la o dată stabilită, în cadrul unei ședințe de Cenaclu. Veți primi vești, desigur! Nici doamnele nu au venit cu „mâna goală”, tradițional vorbind. Ne-au cinstit cum au știut mai bine, așa ca în zi de sărbătoare, cu sinceritatea sufletului, cu îmbrățișări și pupici, e adevărat, mai discrete, pentru „coronavirusul”, foarte intens mediatizat.

Au fost prezente la această ședință – Carmena BĂINȚAN, Maria BERCIU, Maria FOCZE, Aurelia VELEA și prof. Elena BORCUTI, cea care ne-a „întors darul”, cu un volum de versuri, personal. Este vorba despre volumul de versuri SIMFONII PRIN ANOTIMPURILE VIEȚII, Editura eCreator, Baia Mare, colecția POESIS, 2019, pag. 208, ISBN 978- 606-9021- 58-3, cu o prefață de carte semnată de prof. dr. Nicoară MIHALI, cuprinzând peste 100 de poeme. Vă mulțumim distinsă doamnă prof. Elena BORCUTI, vă asigurăm de respectul și stima noastră, iar cu titlu unei promisiuni, în limita timpului disponibil, mă angajez la o recenzie de carte, care va face parte integrantă din următorul volum de critică literară, (vol. 3), aflat în lucru.

Dorindu-vă să aveți parte de sănătate și fericire alături de cei dragi, să vă bucurați de muze și inspirație bogată, repet mulțumirile noastre pentru acest minunat cadou. LA MULȚI ANI, FEMEIE… LA MULȚI ANI! Doamne ajută!

Chiuzbaia, 7 martie 2020

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: