Ovidiu Suciu (26 decembrie 1936 – 31 martie 2015)

de Maria GÂRBE

Ovidiu Suciu
(26 decembrie 1936 – 31 martie 2015)

Ovidiu Suciu a venit în județul Satu Mare după terminarea Facultății de filologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca, 1964). Și a venit cu cei șapte ani de-acasă, cu patriotismul la el, cu drag de România mea cum zice o emisiune TV de actualitate. Cea mai mare parte a vieții a trăit și a muncit la oraș, dar era fascinat de universul rural, mai ales de cel al Țării Oașului.

Mai întâi a fost profesor la Școala generală din Apa și la Liceul Agricol din Livada (jud. Satu Mare). A lucrat și la Biblioteca Județeană (1974-1975) și la Centrul Judeţean de Îndrumare a Creaţiei Populare Satu Mare. A fost redactor la cotidienele sătmărene „Drapelul Roșu”, „Cronica sătmăreană”, „Gazeta de Nord-Vest”, fiind responsabil al secției culturale; reporter la radio București și TV Samtel S.A. Satu Mare. A colaborat la revistele „Familia”, „Tribuna”, „Orizont”, „Contemporanul”, „Vatra”, „Luceafărul”, „Flacăra”. A făcut parte din Colegiul de redacție al revistei „Familia română” editată de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare (începând cu numărul 52/2014). A fost membru al Organizației Internaționale a Ziariștilor.

Pe Ovidiu Suciu l-am cunoscut în 1975 la Biblioteca Județeană din Satu Mare. Era bibliotecar și era în perioada de trecere de la statutul lui de ziarist (la redacție fusese reduceri de posturi) la cea de instructor la Centrul Judeţean de Îndrumare a Creaţiei Populare. Mă gândesc acum că avea puterea interioară să se bucure de ceea ce are, nu să fie supărat pentru ceea ce a pierdut sau ar fi putut avea, prin asta încercând să nu facă o tragedie din plecarea de la redacția ziarului. Ne-a povestit că mama lui fusese bibliotecară și-i insuflase dragostea și respectul față de lectură și de carte. Aici a fost repartizat la serviciul bibliografic.

Relația noastră de bună colaborare s-a bazat pe un numitor comun – poetul Ioan Bran (n. 1 iulie 1942 – d. 27 mai 1988) de la Bârsăul de Jos, cel care, în urma unui accident, a stat 23 de ani la pat. Până la data când l-am cunoscut pe Ovidiu Suciu, eu îi culesesem lui Bran la mașina de scris poezii, sau îi duceam cărți de citit. Pe acest subiect am ținut legătura și după plecarea lui Ovidiu de la bibliotecă. Anii au trecut. Poetul Ioan Bran a fost internat la spitalul din Satu Mare, iar în mai 1988 ne-a părăsit. Iar Ovidiu mi-a povestit momentele abia peste o vreme, eu rămânând cu regretul de a nu fi mers cu o vorbă bună la spital, sau un salut de adio către Ioan Bran. Oarecum asta a dus la răcirea comunicării noastre. Dar nu m-a împiedicat să-i urmăresc și să-i apreciez activitatea profesională și literară, publicistică și culturală și chiar cea editorială, despre care aflam ca orice sătmărean.

Ovidiu Suciu a scris despre activitatea Teatrului de Nord, a Filarmonicii, Bibliotecii și Muzeelor sătmărene, cronici plastice. A realizat scenarii, regii, scenografii pentru diverse spectacole de poezie, folclor, teatru. A însoțit ansamblurile folclorice sătmărene la spectacole în țară și străinătate.

În spațiul în care-și desfășura activitatea, Ovidiu Suciu nu prea era vocal (cel puțin din câte-mi amintesc). Dar era foarte atent la tot ce se-ntâmpla în jur, să afle, să cunoască, să știe tot. Presupun că asta l-a ajutat ca, peste ani, să nu i se poată reproșa că nu-i sătmărean. Este demnă de semnalat puterea cu care și-a asimilat substanța nordului de țară. S-a apropiat de oșeni cu sfiala dragostei, cum spunea Ioan Grigorescu într-o emisiune. De acolo și-a luat și dragostea vieții, pe soția Maria.

Activitatea editorială (selectiv): Nunta codrenească (Satu Mare, 1979); Drumuri prin Oaş: Reportaje sentimentale, însemnări, interviuri (Editura Dacia, 1989); Nicolae Sabău: Rapsod al neamului românesc (Dacia, 1999); Românii dincolo de sârma ghimpată (Solstiţiu, 1999); Sete de rodii; Zidire de sine: Versuri (Dacia, 2003); Scafandru în derivă: Proză scurtă (Dacia, 2004); Gâlceve: Poeme reportaj. Culegere text şi corectură: Sarmis Cristina Răzvana Suciu (Dacia, 2006); Trecător prin Ţara Făgăduinţei (Dacia, 2006); Amurg: 33 poeme (Dacia, 2007); Dumitru Fărcaş: Biografii exemplare (Dacia, 2009); Scrisori de dragoste descoperite într-un scrin (Dacia XXI, 2010); Singur în faţa nopţii eterne (Sedan, 2010); Un taragot cu suflet: Dumitru Fărcaş. Ediţia a II-a revizuită (Dacia, 2010). A îngrijit culegeri și antologii literare: Afirmarea, pagini literare sătmărene (1978, în colaborare); Vasile Ionici: monografie (1976); Vasile Tarța – Ioan Bran, versuri (1977); Artiști plastici amatori din Satu Mare (în colaborare, 1980); Oșenia nu o lăs: culegere de țâpurituri din județul Satu Mare, Coperta: Aurel Cordea (în colaborare, 1969); Nunta codrenească. Lucrarea reproduce în copie ediţia din 1979: Din judeţul Satu Mare. Îndrumător: prof. univ. dr. Dumitru Pop, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca (Satu Mare, Comitetul de Cultură, Centru Judeţean de Îndrumare a Creaţiei Populare Satu Mare, 1979); Suciu, Ovidiu; Suciu, Răzvana. Dicţionar şcolar de etnografie şi folclor (Dacia, 2007).

Titlurile se regăsesc pe site-ul Bibliotecii Județene Satu Mare, în catalogul online. A realizat și o serie de casete video care se află în colecțiile bibliotecii sătmărene.

Bibliografie selectivă (despre Ovidiu Suciu):

Biblioteca Județeană Satu Mare. 45 de ani de existență, volum coordonat și redactat de prof. Gheorghe Gheorghiade, directorul instituției, Satu Mare, 1996.

Vulturescu, George, Cultură și literatură în ținuturile Sătmarului. Dicționar 1700-2000, Satu Mare, Editura Muzeului Sătmărean, 2000.

Datcu, Iordan, Dicționarul etnologilor români: autori, publicații periodice, instituții, mari colecții, bibliografii, cronologie, București, Editura Saeculum I.O., 2006.

Pop, Nicolae, Omul de mare omenie și cultură Ovidiu Suciu, în „Mărturii culturale”, an 3, nr. 1 (9) ianuarie-martie, 2018, p. 65-67. (Cu portret realizat de artistul plastic Nicolae Pop); În „Pro Unione”, an 21, nr. 1-4 (73-76), decembrie, 2018, p. 182-187.

Bălu, Daniela, Cu drag și dor de Basarabia și Bucovina. In memoriam, în revista „Eroii Neamului”, serie nouă, an 10, nr. 1 (34), martie 2018, p. 50-54.

Maria Gârbe

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: