O zi tristă de primăvară!

Prof. dr. Ștefan Mariș
(1963-2021)

Astăzi, 1 aprilie 2021, în jurul orei 17, la Cluj-Napoca, a trecut în eternitate prof. dr. ȘTEFAN MARIȘ, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.

Prof. dr. Ștefan Mariș (n. 17 iunie 1963, Sighetu Marmației) – absolvent al Facultății de Fizică, a fost profesor asociat la Universitatea de Nord Baia Mare, şi-a susţinut doctoratul în filosofie cu teza Finitudine şi imortalitate în filozofia occidentală, iar din anul 2001 este director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş şi redactor şef al revistei Memoria Ethnologica. Domenii de interes: antropologie, antropologia morţii, etnologia urbanului.

În opinia sa, „cultura tradiţională reprezintă şi va reprezenta, întotdeauna, axa de consolidare a spiritualităţii Maramureşului, modalitate de identificare a spaţiului nordic al României”. Instituţia, pe care a condus-o cu multă dăruire, contribuie în mod esenţial la cercetarea culturii tradiţionale maramureşene, la arhivarea şi promovarea elementelor specifice de spiritualitate locală. În acest scop era ghidat de trei axe prioritare în cadrul strategiei culturale care stă la baza activităţii sale: implicarea, creativitatea şi responsabilitatea.

A respectat și a promovat în întreaga sa carieră istoria, obiceiurile și patrimoniul județului Maramureș. Fiind extrem de pasionat de cultură și de tradițiile maramureșene, a lăsat în urma lui o bogată activitate culturală, care va dăinui în eternitate.

Drum lin spre îngeri! Condoleanțe familiei îndoliate!

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu